Ken Kennard: 12 frågor & svar om målning

Vi i Villas expert Ken Kennard svarar på några av våra vanligaste frågor om att måla.


1. Går det att måla på klinker?

Vi har en gjutjärnskamin med klinker på väggen bakom. Kan vi måla direkt på väggen med klinker och blir det i så fall bra?

Helena och Kalle

 

Svar: Min erfarenhet är att det funkar att måla på klinker men jag tror inte att ni kan få några garantier från färgleverantörer. Klinker på golv har en annan belastning och färgen kan nötas bort, men era väggar borde klara sig bättre. Ni måste först tvätta noga med grovrent. Skölj noga med varmt vatten. Grundmåla med en grundfärg som har bra vidhäftning.

Exempel på grundfärg med bra vidhäftning:

  • Zinssers B.I.N
  • Alcros Häfta
  • Flüggers Interior Fix Primer.

Därefter skulle jag måla med en vattenburen lackfärg med glans, cirka 20–30, för att det ska gå att torka av ytan. 

Ken Kennard


2. Går det att rädda mina gamla trädgårdsmöbler?

Vi har varit slarviga och låtit utemöblerna (som är av trä) stå utomhus under flera vintrar. Nu ser de riktigt tråkiga ut och den gamla färgen har börjat flaga rejält. Jag tänker nu att vi skulle vilja rädda dem med lite färg. Men hur går jag tillväga? Jag har även några gamla trädgårdsmöbler av plåt som jag skulle vilja måla om. Går det?

Ellen

 

Svar: Tråkigt att höra om den flagade färgen, men det är inte helt ovanligt, tror jag. Målade utemöbler är oftast sprutlackerade med lackfärg i lösa delar innan de skruvas ihop. Delarna är förborrade med hål för monteringsskruvar och liknande. Detta är ett problem eftersom borrhålet släpper in regn och dagg. Då sväller träet. Lackfärgen, som inte är elastisk, spricker och då får vi in mer fukt.

Själv tar jag in mina utemöbler på vintern och under säsongen, när vi inte använder dem, täcker jag dem med skydd. Dessutom har jag monterat små nylonfötter så att möblerna inte står direkt i vatten efter regn.

Gör så här:

Tidigare målade utemöbler måste behandlas som fönster. Det vill säga: mattslipning, tvättning med grovrent och noga eftersköljning, grundfärg och helst två strykningar med toppfärg. Köp fönsterfärg från färghandlaren så får du rätt produkter och även goda råd.

Utemöbler av obehandlat trä behöver inte tvättas, men kanske slipas efter grundning om träfibrerna reser sig. Använd även grundolja till allt ändträ. Benen kan gärna stå i en liten form med olja innan du målar. Följ råden om tidsintervall mellan olja, grundning och färdigstrykning noga.

Utemöbler av plåt/metall: Det är alltid en fråga om vad det är för metall, plåt eller stål, men generellt kräver all målning av metall en primer avsedd för metaller. Rostfritt material är inte avsett att måla på. Du behöver veta exakt vad det är för metall för att veta vilken behandling du ska göra, så jag råder dig att besöka din färghandlare och få tips om just din möbel utifrån metalltyp, om ytan är rostangripen etc.

Ken Kennard

 

Går det att rädda de flagnande trädgårdsmöblerna? Ken Kennard har svaret! 

 

3. Hur planerar vi fasadmålningen?

I år måste vi verkligen ta tag i projektet måla om huset. Vi har redan börjat titta på färger, men är nybörjare på området och tänkte göra jobbet helt själva. Hur går man tillväga för att måla fasaden på ett trähus? Vad ska vi tänka på? Vi har ett gult hus som vi drömmer om att måla rött. Måste vi skrapa av den gamla färgen då?

Lillan

 

Svar: Oftast behöver man inte skrapa bort allt färg utan bara det som sitter löst. Det är viktigt att veta vilken sorts färg huset är målat med tidigare. Slamfärg kan bara målas över med annan slamfärg. Alkydfärger (modernare oljefärg) kan målas över med akrylatfärg men inte tvärtom. Är det linoljefärg bör man fortsätta med det. Folksams fasadfärgstest är en bra vägled-ning i val av fabrikat – testet hittar du på Viivilla.se.

Gör så här:

Tänk på att det alltid tar längre tid än vad man tror att måla om. Vanligaste misstaget människor gör är att underskatta hur mycket tid som krävs för att måla om ett hus. Ställ dig frågan: orkar, hinner och vill du måla om ditt hus själv?

Behöver huset målas om? Många är dåliga på att tvätta huset och målar i onödan. Mögelbeläggning på fasaden är vanligt och om vi skulle tvätta husen vartannat år skulle vi inte ha några problem med svartmögel.

Måla gärna före midsommar. Då ökar luftfuktigheten, vilket innebär mer dagg och därav färre målningstimmar per dag. Bäst är att måla i maj eller juni.

Bästa rådet är att tvätta med grovrent och även alg- och mögeltvätt för att verkligen döda mögelspåren. Tvättning med diskmedel är att avråda eftersom det vid dålig eftersköljning kan finnas tensider kvar på ytan som förstör vidhäftning.

Vet du inte vilken färg huset är målat med tidigare? Färghandlaren har oftast en fasadexpert som kan åka ut och analysera på plats.

Ken Kennard

 

4. Hur räddar vi den flagnande färgen?

För tre år sedan byggde vi ett hus av hyvlat timmer. Huset målades utvändigt samma år med en olje- och akrylatfärg på inrådan av färghandlaren. Det var grundfärg och täckfärg i samma produkt. Nu tre år senare flagnar färgen av i stora sjok. Vad är orsaken till att det flagnar och hur kan man komma tillrätta med problemet?

Gunnar

 

Svar: Hyvlat virke bör slipas innan målning för att ge bättre vidhäftning. Vissa färgleverantörer har tidigare sagt att en del utvändiga fasadfärger inte behöver grundas med grundfärg utan kan målas med en allt-i-ett färg.

Några leverantörer har nu ändrat sig och rekommendera grundning med grundfärg som ska innehålla olja.

Till exempel rekommenderar Alcro hel grundning och två strykningar med Bestå fasadfärg och Nordsjö hel oljning, helgrundning och sedan målning med Tinova fasad.

Du måste vända dig till din färg leverantör för exakt svar och hur du ska gå vidare.

Ken Kennard

 

5. Måla om eller tvätta huset?

Svar: Underhållsfrekvensen beror på vad huset är målat med. Slamfärg håller ca 6 år, lasyr 6-8 år, linoljefärg/alkydfärg ca 10 år och akrylatfärg 10-12 år. Sedan påverkar sol och regn husets fasader olika så det kan vara smart att dela upp arbetet på ett par år eller som jag, en fasad om året om man målar själv.

Är färgskiktet intakt kan det räcka med att tvätta fasaden. Använd i så fall produkter avsedda för hustvätt. Vi vill inte ha exempelvis tensider kvar på ytan. Dessa finns i många produkter, som till exempel diskmedel.

Ken Kennard 

 

6. Vilken slags fasad kan högtrycktvättas?

Svar: Fasader med bundna färgtyper som olja eller akrylat. Men var försiktig, använd inte maxtryck. Det finns risk att fukt pressas in i små sprickor och hål som du kanske inte ser med blotta ögat. Fasaden måste torka helt innan målning. Detta kan ta upp till en vecka om fukt har trängt in. Kontrollera med fuktmätare.

Ken Kennard

 

7. Alternativ till högtryck?

Svar: Jag föredrar att tvätta fasad-ytor för hand. Använd i så fall fasadtvättmedel som till exempel Alcros grovrent.

Använd mögeldödande produkter om du har drabbats av mögel. Följ anvisningarna på förpackningen noga.

Ken Kennard

 

8. Krävs bygglov för kulörbyte?

Svar: Generellt behöver du inte bygglov för att måla om. Det förutsätter att du inte väsentligt ska ändra husets karaktär. Är du osäker, prata med stadsbyggnadskontoret där du bor. Prata även med närmaste grannar.

Ken Kennard

 

Generellt sett behövs inget bygglov för att måla om huset. 

 

9. Blekt färg – hur görs förarbetet?

Svar: Tvätta med grovrent eller fasadtvätt. Jag rekommenderar att alltid använda grundfärg som har som egenskap att sugas in i småsprickor du inte nödvändigtvis ser med ögat. Måla sedan en, helst två gånger med toppfärg. Det är viktigt att du väljer ett fabrikat och sedan håller dig till detta system. Satsa på kvalitetsfärg från en färghandlare så har du lättare att få hjälp och råd om något går galet.

Ken Kennard

 

10. Måste jag fixa byggställning?

Svar: Nej, absolut inte, men företaget ska följa arbetsmiljölagar och det är inte tillåtet att arbeta från stege. Företaget ska bygga ställning eller använda skylift och kommer att ta betalt för det. Om du väljer att själv tillhandahålla ställning ska den vara godkänd och besiktigad. Det händer tack och lov sällan olyckor men när det inträffar kan det ha svåra konsekvenser för målaren, men även för dig som kund.

Ken Kennard 

 

11. Vad kostar en ommålning?

Svar: Som företagare vore det fel av mig att prissätta utan att ha sett huset, men generellt kan jag säga att det kan kosta en hel del. Det kan kosta nästan lika mycket att bygga ställning som att måla. Jag tycker själv att man ska ta in 3-5 offerter, och vara noga med att kolla att alla räknar på samma sak: antal strykningar, typ av färg, osv. Om du sedan tar bort den som är billigast och dyrast så har du kvar ett prisspann på vad det rimligen ska kosta. Tänk på att kostnaden ska slås ut på 10-12 år och att du förmodligen har rätt till rot-avdrag, vilket kan halvera arbetskostnaden inklusive moms.

Ken Kennard

 

12. När är bästa tiden att måla?

Svar: I den bästa av världar kanske du har möjlighet att avsätta en semestervecka till målning i maj eller i juni. Då slipper du fuktigheten och kan se fram emot en målningsfri semester tillsammans med familjen.

Ken Kennard 

 

Läs också: Sätt färg på din altan

 

 

Ken Kennard

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar