Lasyrmåla väggen

I några år nu har det varit ett starkt mode att måla med laserande, dvs transparenta, färger. Här visar vi hur du gör.


Foto: Peter Nerström

I några år nu har det varit ett starkt mode att måla med laserande, dvs transparenta, färger. Vi vill att färgen på våra väggar ska kännas ojämn och luftig. Kanske vi vill få ett intryck av att väggarna är kalkputsade.

Att lasera med latexbaserade produkter kräver en bra planering, snabbhet, ett gott öga och kunskap om materialet. För att få ett gott resultat ska man se till att underlaget är så slätt och jämnt som möjligt.

Ta bort tapetskarvarna om väggen tidigare har varit tapetserad. Hela väggen ska då bredspacklas, eftersom tapeter har en annan yta än den spacklade ytan. Grov väv som underlag lämpar sig inte heller. Den fångar upp lasyrfärgen i sina håligheter och väggen får ett prickigt och inte särskilt attraktivt utseende.

När väggen är spacklad och slipad rollas bottenfärgen på. Den ska också vara så slät som möjligt och jag rekommenderar en slät skumgummiroller för arbetet. Måla bottenfärgen täckande och låt den torka ordentligt innan laseringen.

Bilden här ovan visar en lasering med flamroller. Botttenfärgen NCS S 0510-Y20R och laseringsfärg NCS S 3040-Y30R.

Så här målar man

Nu måste man bestämma sig för hur den laserade ytan ska se ut. Det finns ett antal olika verktyg man kan lasera med, t ex pensel/borste, natursvamp, flamroller och bomullstrasa. Ibland kan det vara enklare att arbeta två tillsammans. Du för på lasyrfärgen i stora jämna drag med t ex en tapetborste.

Din medhjälpare följer genast efter och fördriver färgen till ett jämnare resultat med en tapetborste eller en bred golvlackpensel. Lasera motstående väggar och låt torka innan ni ger er på de båda väggar som återstår. Maska av i hörnen och mot tak och sparklist innan ni sätter igång.

Träna gärna laseringen på ett avsnitt av väggen innan du målar hela väggen, så att du har rätt spädning med lasyrvätska av den pigmenterade latexfärgen. Du kollar då också hur mycket av lasyrfärgen som ska strykas på för att få det efterlängtade resultatet. Tvätta av provmålningen genast och låt bottenfärgen torka en stund innan du målar på den.

Notera att samma person måste måla ett helt rum av den anledningen att ingen för en pensel eller annat verktyg på samma sätt. Du måste vara snabb! Alla vattenburna färger torkar fort, trots att man späder ut dem med lasyrvätska för att få dem att îstå öppnaî längre. Dra gärna ner värmen i rummet och försök att ha litet fukt i luften.

Bilden här nedan visar en fältindelning laserade på 2 olika sätt. Stora fält: Bottenfärg NCS S 1010-Y30R som är laserad med en bomullstrasa NCS S 2020-Y40R.

Smala fält: Bottenfärg NCS S 1010-Y30R laserad med en bred pensel Färgbygges ”terra pouzzoli” och sedan lackad med blank vattenburen klarlack.

Färgsättning

Färgsättningen av lasyrmålningen är viktig. Latexfärg utspädd med lasyrvätska har en tendens att bli mer kulört på en vit eller ljus bottenfärg än när den målas helt outspädd. Ett gott råd är att använda en kulör för laseringen som har en del svarthet i sig. Bottenfärgen kommer att påverka lasyrfärgen, eftersom denna är lätt genomskinlig.

Det bästa resultatet får man om bottenfärgen är ljusare än lasyrfärgen och de två inte skiljer sig mer än 20-50 i nyansskillnad (t ex en gul-laserad yta: bottenfärg NCS S 0502-Y och laseringsfärg NCS S 1020-Y20R.

Hur man utläser beteckningarna fick du lära dig i förra numret. 0502 och 1020 är nyanser och här är nyansskillnaden 30-7=23).

Bottenfärgen för lasyrmålning ska ha en glans på minst 7. Obervera att färgfabrikanterna har olika system för lasering. Planera väl de ytor som ska lasyrmålas. Målaren ska helst nå hela höjden av ytan, stående på golvet. Ska man klättra på stegar, upp och ner, är risken stor att färgen ”sätter sig” innan man hinner tillbaka till kanten på den tidigare laserade delen och då kan det bildas en oplanerad överlappningsskarv på väggen. Är det mycket stora ytor som ska laseras är det lämpligt att dela in dem i någon slags fält med planerade överlappningsskarvar.

Den grå väggen ovan är laserad med natursvamp. Bottenfärgen är NCS S 2010-R90B och laseringen med S 4020-R90B.

Den blå väggen ovan är laserad med bred pensel. Bottenfärg NCS S 1000-N och laseringsfärgen NCS S 2020-B70G.

Bilden ovan är från ett lusthus, designat och målat av Roger Seamark. I bakgrunden en laserad skärm där lasyrfärg blandats med jordpigment.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar