Måla fasaden – här är de vanligaste misstagen!

Planerar du att måla huset i sommar? Här är misstagen du ska undvika!


Enligt en Sifo-undersökning från färgtillverkaren Tikkurila, som bland annat står bakom varumärken som Alcro och Beckers, planerar närmare hälften av landets villaägare att måla om fasaden i år eller nästa. Majoriteten anser sig även ha kunskap nog att utföra arbetet själva.

Se upp för dessa misstag

Är du en av de som planerar att måla om träfasaden? Det finns många vanliga misstag man gör när det är dags att måla om huset. Ett av de vanligaste misstagen är att vänta för länge innan ommålning.

– De flesta väntar för länge. Man går runt huset och ser att södersidan är i dåligt skick men att övriga ytor inte alls ser lika nergångna ut. Då beslutar man att vänta ett par år med att måla och det innebär ju att södra och östra sidan bli eftersatt alldeles för lång tid, säger Per Karneke, teknisk färgexpert på Tikkurila.

Så istället för att invänta att alla sidor behöver målas om är det bättre att måla i omgångar, måla den del av fasaden som ser ut att behöva det.

– Det kan innebära att norr och väst målas om var tjugonde år medan söder och öst målas om vart tionde år. Hur ofta man behöver måla om beror på färgen. Snittåldern på ett akrylatmålat hus är tre gånger längre än exempelvis slamfärg (rödfärg). Putsade fasader håller betydligt längre än akrylatmålade trähus.

När är bästa tiden att måla om huset?

– Trähus ska man måla när det är varmt och torrt. Bästa tiden är juli-augusti. Målningssäsongen slutar i september.

Vilka andra misstag är vanliga att vi gör när det är dags att måla om huset?

–Det absolut vanligaste misstaget man gör är att man inte mer noggrant tar reda på tidigare färgs beskaffenhet. Allt från tidigare färgskikt till alla färgskikt. Nästa misstag man gör är att man inte väljer rätt färgtyp med hänsyn till tidigare färgsystem.

Läs även: 10 frågor och svar om att måla fasaden

Undersökningen visar att svenska villaägare har gott självförtroende vad gäller fasadmålning:

  • Majoriteten (67 procent) anser sig ha tillräckliga kunskaper för att utföra arbetet själv.
  • Sex av tio (59 procent) instämmer i hög utsträckning att de kan se på träfasaden att den behöver målas om.
  • Sju av tio (73 procent) instämmer i hög utsträckning i att de vet vilka väderförhållanden som krävs.

Färgexpertens fem tips för en lyckad fasadmålning:

  • Det kan vara svårt att se med blotta ögat när en träfasad behöver målas om. Ett bra sätt att testa om man behöver måla om är att ta en vass kniv och skära ett kryss, sätta en tejpbit över och dra loss, följer färgen med ska det målas om.
  • Du kan aldrig måla fast en färg som släppt. Släpper den från underlaget ska det målas om från grunden. Slipas-, skrapas- eller tas ner med färgborttagningsmedel och sedan byggas upp med grundfärg och toppfärg.
  • Det är viktigt att ha koll på vilken färg man har att jobba med som underlag. Är det en gammal färg som sitter bra kan den sitta kvar, men finns det risk att den släpper måste den tas ner innan man stryker på ny färg.
  • Hur länge färgen håller brukar korrelera med priset, köper man en billig färg får man räkna med att måla om igen inom fem till tio år.
  • Vanligaste misstaget är att man använder för lite färg, det finns alltid riktlinjer på burken hur mycket färg som ska gå åt. Eftersom färgen har blivit bättre på senare tid ser det ofta ut som att den räcker eftersom den täcker, men det handlar om att jobba upp ett lagom tjockt lager som skyddar mot väder och vind och som håller svampen borta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar