Måla golvet vitt

Gör som danskarna. Förnya hela huset, eller i alla fall ett rum med ett golv i vitt. Här får du veta vad du behöver för att göra jobbet bra från början.

Trägolv i träfärg, oljade, lackade eller hur de än må vara är klassiska och hållbara. Men ibland tröttnar man på allt detta träfärgade. Efter ett antal år så är de inte roliga längre, det är dags för förnyelse.Men varför ska trä alltid vara träfärgat? Nej, nu är det dags för något nytt. Låt golven bli vita. Det är snyggt, ser rent ut och ger ett riktigt lyft åt rummet. Men tänk på att smutsen syns bättre på vitt, så det kanske inte är den bästa golvfärgen i hall och kök. Men där du kan lika gärna måla grått.

Vi valde att måla om ett sovrum i första försöket. Golvet var ett gammal plankgolv som varit undergolv för någon typ av linoleummatta. Sedan har denna tagits bort och husets tidigare ägare har bara lackat de gamla undergolven. Nej, det var verkligen inte snyggt längre. För att ge golvet en riktig förnyelse hyrde vi in en slipmaskin och gjorde ett riktigt ordenligt jobb före målningen.

Läs mer: Måla väggar inomhus

Tips om målarfärg

Olja eller vattenbaserat? Ja, det är frågan. Nästan alla nya fäger är vattenbaserade. Fördelen är att de inte luktar lika mycket, och det är bättre för målarna att jobba med eftersom de inte innehåller lika starka medel. Oljefärgerna ger dock än så länge en annan lyster, ett tjockare glansigare intryck. Hör med din målare eller din färgaffär vad de råder dig att använda. Vi ville måla mitt i vintern och hade ingen möjlighet att utrymma huset från en massa barn. Valet föll från början därför på en vattenbaserade färg. Men hur det slutade, det får du veta om du fortsätter att läsa.

Du behöver

  • Slipmaskin
  • Slippapper i olika grovlekar, 50, 120 och 180
  • Färg
  • Pensel
  • Roller
  • Plast
  • Tejp
  • Skrapa
  • Ska du nåta golvet behöver du även någon typ av nåtfog till detta + limpistol.

Gör så här

1. Ett golv som behöver förnyelse. Börja med att städa ut allt, plasta över och tejpa igen dörrar och eventuella garderober. Om du ska slipa golvet på riktigt vis med slipmaskin och allt så gäller det att verkligen täppa igen alla ställen. Slipdamm har en förmåga att flyta in överallt där man inte vill ha det. Så var verkligen noggrann här, det tjänar man igen eftersom städningen efteråt går så mycket snabbare.

2. Slipdags. Vi började med kanter och hörnor med en speciell slipmaskin just för detta. Byt slippapper när du märker att det inte tar längre. Jag vill tillägga att det var svårt att få kanterna lika välslipade som de inre delarna av rummet. Det är svårt att få en jämn slipning eftersom den stora maskinen är så mycket bättre, det kan vara teknik eller styrka, men mitt resultat var ojämnt. Men det ska tilläggas att efter målningen så tänker man ändå inte så mycket på det.

3. Slipa hela golvet. Arbetar du med en sån här stor slipmaskin som finns att hyra på de flesta järnaffärer så ska du börja slipa golvet diagonalt. Läs igenom beskrivningen ordentligt först. Se också till att du har strömbrytare som tål 10 amper. Till en början hade vi problem med en strömbrytare som gick hela tiden.

Läs mer: Tapetdesignern Hanna Wendelbo-Hansson: ”Vi tapetserar om hela tiden”

4. Städa. Dammsug upp allt slipdamm och våttorka en gång så golvet verkligen är rent och fint.

5. Nu ska det målas! Börja med kanter och hörnor med pensel.

6. Stryk ut det första lagret jämnt över hela golvet. Använd en roller för snabbast målning och även med bäst resultat. Hur länge golvet bör torka mellan målningarna står på färgburken.

7. Vi målade om golvet tre gånger med den vattenbaserade färgen men var inte alls nöjda med resultatet. Tydligen hade jag målat för tunt, men det var inte heller den lyster och glans jag eftersträvade i färgen. Då visade det sig att en vattenbaserad färg inte har högre glans än halvblank, och jag ville absolut ha blank eller högblank. Det var helt enkelt dags att omvärdera beslutet med vänligare vattenbaserad färg. Jag köpte en ny burk med oljebaserad golvfärg.

8. Dags att nåta. Detta hade inte jag planerat, för om det ska göras så ska det helst göras först. Men så blev nu inte detta utan jag nåtade mitt i eftersom det visade sig att när golvet väl blev vitt så syntes sprickorna väldigt tydligt. Hör med din färgaffär vilken typ av nåtfog du ska använda till nåtningen, det beror på hur lång torktid du har tid med och lite annat. Ha en hink med vatten och en trasa med dig så du torkar av det som kommer utanför och jämnar ut fogen.

9. Ny målning. Denna gång med oljebaserad färg. Mycket bättre resultat på en gång. Använd rikligt med färg så blir resultatet fint. Det hade kanske inte behövts, men vi målade ändå golvet två gånger till så att det blev riktigt fint.

10. Låt allt torka tills det är helt torrt och tål att släpa möbler på. Den färg vi använde skulle ta 16 timmar innan det var övermålningsbart men det tog några timmar till. Kanske för att jag målat mycket rikligt med färg, eller så var det lite för kallt.

 

11. Klart. Jippi! Så snyggt. Åhh vad nöjd jag är efter tre dagars slit. Men det var det värt!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar