Måla mera

Att måla om är ett snabbt och relativt billigt sätt att förnya väggarna hemma. Varför inte pröva något nytt?


Det finns i stort sett inga begränsningar för vad och hur du kan måla. Här får du både målningstips och några nya idéer som kan vara kul att prova.

En skugga i mörkare nyans blir en annorlunda accent på väggen. Här har man målat av en stol med Beckers funkisfärg,17 Magda.

Vad vill du uppnå med färgen?

Rent generellt kan man säga att ju större yta, desto svagare nyans brukar man välja. Men det beror ju förstås på vad du vill skapa för intryck. Ljusa färger förstorar, mörka förminskar. En fondvägg i avvikande ton piggar alltid upp, en möbel i en kraftig accentfärg likaså. Det finns också knep för att trolla med ytor. Till exempel kan du måla lodräta ränder på väggarna om du vill ge en känsla av högt i tak. Vill du istället minska takhöjden målar du ned takfärgen en bit på väggen.

Alla större färgföretag ger med jämna mellanrum ut inspirationsbroschyrer. Här kan du hitta roliga målningsidéer. Många har även färgsättningsprogram på sina hemsidor där du kan prova dig fram. Exempelvis www.nordsjo.se, www. alcro.se samt www.flugger.se

Våga dig på strukturer

Bara genom att välja mellan, eller blanda, blankt och matt kan du skapa helt olika intryck. Dessutom finns det massor av olika rollers som ger olika strukturer. Vill du gå ytterligare ett steg ska du titta närmare på strukturfärgerna. Idag finns färger som känns både som sammet eller sand, som glittrar eller upplevs som en grekisk kalkvägg. Dessutom finns det magnetfärg och färg som du kan skriva på med tavelkritor.

Gör något som sticker ut

Enklaste sättet att skapa ett blickfång eller få en häftig kontrast är att måla en fondvägg, eller bara en del av väggen i avvikande färg. Mönster, text eller figurer, antingen med schabloner eller på fri hand för den konstnärliga, väcker alltid uppmärksamhet. En kul idé kan vara att måla en skugga på väggen, till exempel efter en vas eller en möbel. Eller varför inte måla dit en familjemedlem? Sätt skarp belysning på den/det du vill reproducera och skissa med blyerts. Du kan också projicera en diabild på väggen och måla efter.

Skydda och maskera

När man väl bestämt sig vill man ju sätta igång och börja måla på stubinen! Men försök sansa dig en liten stund och täck över golvet och möblerna samt maskera lister, karmar och kontakter först. Då slipper du det tråkiga efterarbetet att gnugga bort färgstänk som hamnat fel. Att byta till speciella målarkläder är heller inte så dumt, det blir ofta kladdigare än man tänkt?

Törs jag måla golvet?

Plast och linoleum går bra att måla på. Och så trä förstås. Men det gäller att inte ställa för höga krav på att det ska hålla åratal av slitage. Köp istället lite extra av färgen, så kan du bättra på när det behövs.

Bild ovan visar färgen Som kalk från Nordsjö.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar