Måla om inomhus? – Här är verktygen du behöver

Dags att fräscha upp inomhus med lite färg? Ken Kennard, Vi i Villas målarexpert, tipsar om verktygen du inte klarar dig utan.

Att satsa på kvalitetsverktyg när man ska måla om lönar sig i längden och är viktigare än vad man kan tro. Det påverkar slutresultatet och även själva arbetsprocessen. För vem vill stå och vingla på en ostabil stege, ha en pensel där plåtbläcket släpper eller få en väggyta som ser ut som ett apelsinskal efter ett hårt jobb med rollern?

–  Köp verktygen på byggvaruhusens färgavdelning eller på den lokala färghandeln. Där finns ofta proffs som är mycket kunniga och kan ge råd. Dessutom kan det vara enklare att få hjälp om något går fel, säger Ken Kennard.

Det här behöver du:

1. Elementpensel av god kvalitet. Elementpenseln är lätt vinklad. Den passar att måla kanter och hörn med. Oftast används vattenbaserad färg för målning inomhus. Då behövs en pensel med syntetisk borst. Satsar man på kvalitetspenslar och vårdar dem rätt går de att återanvända i flera år. På en mindre bra pensel kan plåtbläcket släppa och det är ofta mindre borst. För lite borst gör uppsugningsförmågan av färgen sämre och resultatet blir flammigt.

2. En roller för stora ytor och en för mindre ytor. Den stora rollern är 22 centimeter bred och används för väggar och tak. Den mindre, elementrollern, har ett smalt skaft och når bakom element och små ytor som väggsnuttar.

Elite lång vinkelpensel, från 69 kr, Anza.Elite minirollerset filt, från 79 kr, Anza.

3. Förlängningsskaft för att nå upp till tak och höga väggar.

Fast förlängningsskaft, 89 kronor, Anza.

4. Täckpapper för att skydda golvet mot färgfläckar.

5. Maskeringstejp. Undvik kräppad tejp då färgen kan smyga in under tejpen. Blå maskeringstejp rekommenderas eftersom den tätar bättre mot underlaget och ger en skarpare linje. Den blåa tejpen är dessutom mindre känslig mot solens UR strålning och kan sitta kvar på fönsterrutor utan att fastna.

6. Bredspackel eller stålspackel. Hör med färghandeln vad som är lämpligast för just dig.

– Om man behöver bredspackla och inte är van är det bättre att anlita ett proffs för arbetet. Att bredspackla är svårt och det blir lätt ett ojämnt resultat, säger Ken Kennard.

Stålbredspackel 80-450 mm, från 96 kr. Flügger.Trappstege, 671 kr, Flügger.

7. Plast att täcka över möbler och andra ytor med för att slippa slipdamm och färg på oönskade ställen.

8. En rejäl stege i aluminium som är godkänd och märkt av arbetsmiljöverket. Gärna en arbetsbock.

– När man väljer stege ska det inte vara en med smala vingliga ben. Det ska vara en rejäl aluminiumstege som står stabilt, säger Ken Kennard.

9. Patronspruta för latexfog. Latexfog används för att fylla i sprickor och glipor vid till exempel dörrkarmar och ovanpå socklar. Latexfog är inte ytbeständig vilket innebär att den drar åt sig smuts och damm och med åren blir missfärgad. Därför bör latexfogen målas över med färg
Använd latexfog till alla ställen som inte är fuktkänsliga. Silikonfog används till fuktkänsliga ställen som badrum. Eftersom silikonfog inte går att måla över ska den enbart användas där det behövs.

Fogpistol från Anza, samma sak som patronspruta. Pris 89 kr.

10. Bra arbetsbelysning. Undvik 300 watts lampor som ger mycket skuggor och för skarpt ljus. Arbetsbelysning hittar du på byggvaruhusen.

Arbetsbelysning, 289 kr, Byggmax.

TIPS!

  • För att tvätta ur penslarna bör man först skrapa bort den mesta av färgen från penseln med en pinne. Färgen som skrapas bort kastas i soporna. När färgen är bortskrapad tvättas penseln med diskmedel och vatten. Detta görs för att så lite färg som möjligt ska sköljas ut i avloppet.
  • Om du behöver ta paus i målandet och vill slippa tvätta penslarna/rollern gör du såhär: Blöt penseln ordentligt med färg. Lägg penseln/rollern i en plastpåse. Tryck ut all luft ur påsen och förslut ordentligt.

    –  Det gör att penseln håller sig till dagen efter eller till och med några dagar utan att behövas göras ren. Enkelt om man vill fortsätta måla senare, säger Ken Kennard.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar