Måla på rost – steg för steg-guide

Rostiga utemöbler? Det går att måla på rost – här är en enkel guide!

Rostig utesoffa

Det är vackert med ett järnräcke till trappen och metalldetaljer i möbler på uteplatsen. Ofta är metallen behandlad för att skydda mot rost, men med tiden är det svårt att helt freda ytan mot angrepp. Rost uppstår när järn eller stål utsätts för vatten eller fuktig luft under en längre tid. Detta leder till en kemisk reaktion, där syret reagerar med järnet och bildar järnoxid. Rost är ett tecken på korrosion, vilket innebär att metallen gradvis bryts ner av den kemiska reaktionen. 

Skydda metallen

Plocka in utemöblerna under vintern. Om du har möjlighet så bör du förvara möblerna under tak, i ett inte alltför fuktigt utrymme. Ett järnräcke är svårare att skydda mot rostangrepp eftersom det konstant utsätts för väder och vind. Se till att underhålla räcken och andra fasta metallkonstruktioner med korrosionsskydd. 

Faktorer som påskyndar rostbildning är hög luftfuktighet, exponering av salt, samt skador på ytan som kan göra det lättare för fuktig luft och vatten att tränga igenom skyddande färglager. 

Måla på rost

I förebyggande syfte kan man behandla metallytor med korrosionsskyddande färger. När rostangrepp väl skett så är det viktigt att ta bort rosten så snart som möjligt, så att den inte fortsätter att sprida sig och förvärrar skadorna på metallen. Innan du målar på rost krävs en noggrann rengöring av ytan. 

Steg 1: Skrapa bort rosten
Innan du målar på metallen som blivit angripen av rost, så bör du försöka få bort så mycket av rosten som möjligt. Med hjälp av en stålborste, sandpapper eller tvättsvamp kan du skrapa bort rosten och jämna till ytan. Vid stora rostangrepp kan en slipmaskin, eller sliprondell, behövas. 

Steg 2: Rengör ytan ordentligt
Även smuts bör tas bort från ytan innan du målar. Ta bort gamla färgrester som sitter löst. Använd sedan en tvättlösning eller rostlösare för att ta bort resterande rostfläckar och smuts.

Steg 3: Låt torka
Innan färgen appliceras måste ytan vara helt torr, så att färgen fäster bra.

Steg 4: Applicera rostskyddsfärg
För att skydda mot vidare korrosion bör du använda en grundfärg som är speciellt utformad för att skydda mot rost. Låt grundfärgen torka helt innan du fortsätter. Det behövs 1-2 lager av rostskyddsfärgen. 

Läs också: Måla utemöbler – så enkelt är det!

Steg 5: Täckmåla
Välj en färg som är speciellt utformad för metall. Applicera färgen i tunna lager med en pensel eller spruta och låt varje lager torka helt innan du applicerar nästa, för att få till en jämn yta. Måla två lager av täckfärgen.  

De flesta utomhusfärger, som inte är vattenbaserade, kan användas till täckmålning. Det viktiga är att använda en särskild grundfärg för att skydda mot ny rost, under täckfärgen. Grundfärgen är ett aktivt rostskydd och kommer göra att dina metallytor håller sig starka längre. 

Om det du ska måla innehåller flera delar så ger arbetet störst effekt om du skruvar isär alla delar, behandlar och målar dem var för sig, och sedan skruvar ihop allt när färgen har torkat. 

Läs också: Snabbguide – måla utomhus!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar