Målningstips för fin fasad

Att måla fasaden är ett riktigt sommarjobb. Men det är mycket som ska göras rätt för att det ska bli ett bra och hållbart resultat.

målarburk


När det kommer till målning av träfasader finns det minst hundra fel man kan göra utan att ens kliva in i färgbutiken. Så kolla verkligen upp allting innan du börjar. De problem som kan uppkomma om man använder fel sorts färg är att den inte fäster utan att det det blir blåsbildningar och flagningar.

Steg 1:

Förarbete avgör resultatet. Följ dessa råd så kommer det bli bra:
1. Ska du måla på nytt trä så ska detta vara fritt från smuts och svamp- eller algangrepp.

2. Ska du måla om, börja alltid med att tvätta fasaden. Tag sen bort lös färg och kom ihåg, ju noggrannare du gör ditt jobb desto bättre kommer resultat att bli.

3. Trä som grånat har blivit poröst. Detta är inget bra underlag för färg därför bör alla grånader slipas bort.

4. Se över fasaden, byt ut brädor som är spruckna. Smuts och mögel är tecken på att träet kan vara fuktskadat. Tryck in en skruvmejsel i brädan och testa om den är mjuk – är den det måste den bytas.

5. Vid själva målningstillfället ska träet vara uttorkat. Fuktkvoten i träet går att mäta med instrument och bör inte överstiga 18 procent.

6. Ska du måla så kallat fabriksgrundat virke bör du rådgöra med respektive leverantör för bästa behandling.

Steg 2:

Fasaden ska inte bara målas, den måste också oljas in med penetrerande grundolja. Oljan minskar fuktupptagningen och minskar risken för att träet ska angripas av svamp. Oljan ska strykas över hela fasaden, men i synnerhet på ändträ skarvar och spikställen samt speciellt utsatta ytor som till exempel vindskivor, vattbrädor och fönsterkarmar.

Steg 3:

Allt ska också grundmålas. Detta för att ytterligare minska risken för fuktproblem men också för att göra så att täckfärgen fäster bättre.

Steg 4:

Måla med rätt färg! Här i tabellen ser du vilken typ av färg du kan använda på redan målat virke.

Så får du reda på vilken färg fasaden är målad med:
Slamfärg (typ falu rödfärg) känner man lätt igen i och med att den kritar så mycket att man fingrarna färgas när man tar på den.

För att skilja mellan akrylat och olje-/alkydoljefärg kan du slipa på ytan med ett sandpapper. Om färgen fastnar på pappret är det troligen en akrylatfärg, om det dammar utan att fastna är det olje- eller alkydoljefärg.

Man kan också gnugga på ytan med en trasa indränkt med T-röd. Blir färgen snabbt kletig är det akrylatfärg. Mjukas färgen inte upp är det olje- eller alkydoljefärg.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar