Möbler med vacker patina

Gör möblerna äldre! Slitaget åstadkommer du med slippapper, färg och en stunds arbete.

Shabby chic – sliten elegans syns i en hel del inredning. Där är möblerna ofta vackert patinerade av tidens tand med märken från flitig användning och avskavd färg. Men tro inte att möblerna alltid är gamla och värdefulla. De kan vara nya och dyra, med oäkta slitage. Möblerna har patinerats på olika sätt för att se lite slitna ut och resultatet blir en nästan hemtrevlig stil.

Du kan själv åstadkomma denna patinering och hoppa på modevågen. Visst krävs det mod att bearbeta sina möbler med slippapper, stålborste och hammare, men rätt utförd ger patineringen både charm och skön elegans åt möblerna. Du ska bara följa några enkla regler.

Stoppa i god tid

Resultatet blir bäst om du bearbetar en gammaldags möbel. Hela idén är att den ska vara sliten endast där den skulle bli det vid normal användning, alltså längs kanter, på hörn, vid handtag och så vidare, men konsten är att stoppa i tid.

Vi har behandlat en byrå av obehandlad furu. Först ströks den tunt med grundfärg innan vi effektmålade med vit färg (med svamp och pensel) som gav liv och ådring åt ytan. Ju större färgskillnad det är mellan grundfärg och effektfärg, desto mer markant blir ådringen. Byrån behandlades med slippapper (kanter och hörn) och stålborste (vid handtagen) innan den lackerades med matt lack.

Testa din teknik

Du använder två färger: grundfärg och effektfärg. Grundfärgen torkar snabbt, så när du lägger på effektfärgen gäller det att vara snabb med penseln. Du kan ju alltid prova på baksidan av byrån eller på en bräda.

Effektfärg förlänger torktiden så det gäller att blanda lagom mycket effektfärg med vanlig färg för att få lagom kort torktid. Prova dig fram med olika blandningar.

Kontrollera att lådorna lätt kan dras ut. Går de trögt bör du slipa kanterna lite grann. Annars blir det inte plats för färgen och då går lådorna ännu trögare.

Träknopparna på den alldagliga byrån togs bort innan möbeln patinerades. Sedan monterades nya med antikt utseende.

Du behöver

Effektfärg
Grundfärg
Färg
Lack
Toner eller färgpulver

Dessutom:
Slippapper
Pensel
Nylonskursvamp
Målartvätt
Stålborste
Schellack (kvistlack)

 

Gör så här:

Slipa, grunda och borsta

1. Slipa och avfetta med målartvätt, försegla alla kvistar med schellack. Tona grundfärgen till önskad kulör med färg eller färgpulver. Stryk sedan alla kvistlackerade ytor. När dessa torkat grundmålar du hela möbeln en gång. Men stryk ut färgen mycket tunt.

2. Medan grundfärgen fortfarande är fuktig drar du ut den lite försiktigt med en nylonskursvamp så att ytan blir lätt randig. Dra svampen i en obruten rörelse från ena sidan till den andra och längs med ådringen.

3. När grundfärgen har torkat, slipa och borsta lite här och där. Gnugga så mycket att du kommer ner till naket trä. Det gör inget om du råkar ta bort för mycket färg. Du kan alltid lägga på mera senare. Borsta bort slipdamm och torka av ytan med ren trasa.

Effektmåla och lackera

1. Blanda den valda ytfärgen med effektfärg och lägg på ett tunt skikt. Dra ut färgen med svamp och med långa drag, precis som med grundfärgen. Det gör inget att de barslipade ställena målas över. Det ger ett slitet utseende utan alltför djupa slitmärken.

2. När färgen har torkat slipas kanter, hörn och områdena runt handtag och lås med slippapper och stålborste. Sätt lådorna på plats och behandla samtidigt. Då blir det lättare att se om några delar ska patineras en extra gång. Slipa inte för hårt.

3. När byrån ser lagom sliten ut, borstas den ren så att slipdammet försvinner. Torka efter med lätt fuktig trasa. Lackera med matt lack. Stryk först tvärs över ådringen och dra sedan försiktigt ut lacken längs med ådringen så att ytan blir snygg och slät.

Avancerad patinering

Milt våld med överlagt mod, kan man kanske kalla metoden som används på denna pall. Men den ger ett bra resultat.

Du kan använda nästan vad som helst till patineringen, exempelvis hammare, kedjor, ventiler, stearinljus, slippapper och stålull.

Avancerad patinering

Om du tyckte att du utövade våld på möbeln när du slipade och borstade, så bör du nog inte läsa vidare. För den anvancerade patineringen är inte för känsliga möbelvänner, men en korrekt utförd behandling förvandlar även en trist möbel till en spännande och aktuell möbel. Om du har lust att experimentera lite, så får du här några förslag du kan arbeta vidare med.

Vi kom över en enkel liten pall i obehandlad furu för endast 20 kr. Den var relativt slät och fin i ytan och den utsattes för följande behandling:

1. Först slog vi pallen några gånger med en kedja och den orsakade några djupa märken i träet. Hammaren och en kasserad radiatorventil gav andra slagmärken och repor.

2. Med hjälp av en syl utsattes pallen för ”maskangrepp”. Kom ihåg att maskar alltid angriper på ungefär samma ställen och inte sprider angreppen.

3. Grundfärgen tonades mörkblå och ströks på relativt slarvigt här och där på pallen. Färgen fick torka en stund innan det mesta av den skrapades bort för hand under rinnande vatten.

4. När färgen hade torkat repades flera av de blå färgfläckarna med stålborsten medan andra fläckar ströks med stearin, som färg inte fäster på.

5. Till sist målades pallen igen, nu med en blå-turkos färg.

6. När denna färg hade torkat slipades alla stearinfläckarna försiktigt med fint slippapper så att den underliggande mörkblå grundfärgen tittade igenom.

7. Kanterna slipades ganska hårt så att det nakna träet syntes igenom. Flera andra ställen borstades med stålborste.

8. Till sist polerades pallen med stålull och vit vax som får färgen att se ”mjukare” ut samtidigt som den blir mattare och ser äldre ut. Du kan eventuellt använda färgad vax.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar