Nytt hemma med färg och tapet

Att måla om eller tapetsera hemma innebär både en relativt liten kostnad och arbetsinsats - men rummet kan bli som nytt. Här får nu inspirerande förslag och goda råd för husets alla rum.

måla om

Visa vem du är i hallen

Hallen är anslaget till resten av huset. Här får besökaren sitt första intryck av vilka som bor i villan. Tänk efter vad du vill förmedla – och våga!

– Eftersom man inte vistas mer än korta stunder i taget i hallen, tycker jag att man kan vara lite modig. Varför inte måla taket i en annorlunda nyans, till exempel i rött? säger Monica Dare, trendansvarig på Målaremästarna..

Ett färgat tak förutsätter dock väggar i ljusa färger. Ljussättningen är mycket viktig för att helheten ska bli behaglig.

En övermålad papperstapet är inte idealisk i en hall, som ju utsätts för slitage i form av skor som sparkas av, väta och så vidare. Vill du ändå måla över en tapet, så be en duktig snickare att bredspackla ytan först. Sitter det gammal målarfärg på väggarna, är det bara bra. Men tvätta ordentligt med målartvätt och rugga eventuellt också ytan före målning. Välj en 7- eller 20-glans på färgen.


Hallen ska vara funktionell: tålig och praktisk. Här passar t ex ”Moment” från Boråstapeter. Den är av oöm, skrubb-bar cellulosapolyester och enkel att sätta upp eftersom limmet stryks direkt på väggen. Moment finns i en melerad färskala som spänner över 30 nyanser.
Foto: Boråstapeter

Variera vardagsrummet

I vardagsrummet passar det utmärkt med en eller ett par fondväggar. Låt inspirationen flöda fritt eller använd dig av några av de tips du hittar här bredvid i faktarutan.

Du kan skapa spännande ytor genom olika måleritekniker, som lasering, svampmålning, rollning med sämskskinn och så vidare. Nordsjö har färdiga effektfärger som förmedlar en känsla av struktur, om du vill göra det enklare för dig. Färgerna finns som pärlemor, sammet, sand, marmor, patina och kalk. I sortimentet finns också en krackeleringsfärg, men en varning är på sin plats: använd den på en begränsad yta! Det blir lätt för mycket av det goda.

Så kallade stuccofärger från Italien finns att få bland annat i silver och guld. Stuccofärgen, som förs åtminstone av Beckers, är en slags pasta som spacklas på väggen med ett specialverktyg. Pyssligt värre och inget för den som vill att det ska gå snabbt, men resultatet blir otroligt snyggt. I bästa fall ser väggarna ut att vara av aluminium, alternativt förgyllda.

Färgfabrikanterna har beskrivningar av hur man går till väga. Denna typ av blanka ytor kan du prova att kombinera med ruffa, grovt strukturerade. Kontrasten blir väldigt fin.

Helvåta och halvvåta rum

Duschutrymmen och badrum är en avdelning för sig. Använd våtrumstapet eller något av de ”våtrumssystem” som de stora färgtillverkarna har. I praktiken betyder det grundlig rengöring och eventuellt grundmålning (om du målar för första gången på ytan eller om det är glasfiberväv) samt målning i ett par, tre lager med en vattenbaserad färg ur våtrumssortimentet.

Väljer du en mörk färg, krävs det troligen fler lager målarfärg än om du tar en ljusare kulör. Sitter det tapet under, ska du göra ett vidhäftningsprov innan du kör igång på allvar. Du kan använda våtrumsfärgen även i taket (också i duschutrymmet).

Eco är ensam tillverkare av våtrumstapeter i Sverige. Men det är inga vinyltapeter med PVC det handlar om, utan miljövänliga akryltapeter, gjorda av ett plexiglasmaterial. Eco har fyra kollektioner för våtrum.

– Till skillnad mot PVC-baserade tapeter gulnar de inte. Fuktskydd behövs inte, det går bra att tapetsera direkt på en målad vägg eller en gammal tapet, eftersom ytskiktet är väldigt tätt, säger Ingemar Tandin, materialutvecklare på Eco i Jönköping.

Gästtoaletten är ett utrymme som (förmodligen) inte används så ofta. Här räcker det faktiskt med avtorkningsbara tapeter och då finns det strax mer att välja mellan.

Duro är känt för sina tåliga och miljövänliga tapeter. Men det går också utmärkt att måla väggarna med en halvblank färg. Då blir det lätt att torka av. Eller: sätt en gedigen våtrumstapet underst (alternativt måla) och ”toppa” med en mindre tålig tapet en bit ovanför handfatet, där påfrestningarna är mindre.

Ljust i köket

Köket är något av ett allrum för många hushåll. Håller du dig till en ljus färgsättning, lyfts kökets accessoarer fram. Vad du måste tänka på är så klart, som i alla rum där det ”levs om”, att ytorna är tåliga. Tapet som går att skrubba, eller hög glans på färgen, alltså. Du kan titta bakpå tapetprovet – där brukar det stå hur tålig tapeten är.

Vill du ha riktigt ljust, välj vitt! Vitt är neutralt och vackert. Det utgör dessutom en behaglig kontrast till färgstarka fondväggar. Det finns mycket vackra ”nästanvita” färger som slår det mesta, till exempel S0502Y50R eller S05021002.

Väljer man en vit tapet i stället för målarfärg, finns till exempel Duros ”Enfärgad”. Kombinera gärna med en spännande bård.

Exempel på en tålig tapetkollektion med klassiska köksmönster är ”Picknick”.

Sova sött?

I sovrummet handlar det mer än i något annat utrymme om tycke och smak. Slitaget på väggarna är minimalt, vilket ger stor frihet. Här passar, liksom i vardagsrummet, en fondvägg med ett tema eller en avvikande färg (eller flera).

Här kan du dessutom experimentera med helmatta färger (svåra att torka av utan att det lämnar spår), till exempel Beckers ”Bell Sober”. En matt lyster ger latextempera. Genom att arbeta ”vått i vått” med en slags stålborste eller spackel skapar du häftiga strukturer och en fin effekt när ljuset bryts i ytan. Latextemperan är krämig och behaglig att arbeta med.

Eftersom den tid man tillbringar i sovrummet är begränsad (alltför kort kan man tycka?) står man oftast ut med mönstrade väggar ett bra tag. Givetvis måste de samtidigt inge en viss ro.

Blommor är ett tacksamt motiv. Allt lockar till avbildning: bladverk, blomställningar, nyanser. Köp en färdig schablon eller tillverka din egen i hårdplast. Eller rita på fri hand ett vackert mönster på väggen och fyll i med fin pensel.

Att handmåla en vägg så att den ser tapetserad ut är ett hästgöra, men ger dig möjlighet att arbeta med skiftningar i färgen. Genom att lägga på tunt, respektive lite tjockare med färg uppnås en känsla av äkta ålder. Gör så att du först målar med den färg som ska utgöra bakgrund. Mät sedan upp jämna avstånd med hjälp av två brädor i vinkel, loda här och där och dutta i schablonen.

Schablonmålning blir bäst med en stubbig pensel. Ta lite färg åt gången och behandla gärna schablonens baksida med lim (finns hos 3M) för att färgen inte ska krypa under kanterna. Om du vill använda tapet passar ”Karneval” med sina diskreta, lite lekfullt och modernt målade blommönster från Boråstapeter bra på en fondvägg.

Vilka NCS-kulörer som ingår i tapeterna beskrivs i kollektionsboken. Det gör det lätt att komplettera fondväggen med målade väggar i rätt kulör.

Blåa nyanser sägs vara lugnande och därför passa i sovrum. Rött är å andra sidan kärlekens färg och ger en hel annan glöd åt rummet. Låt ett par tapetvåder (eller fler) hänga med clips i en takskena. Inte så hållbart, men lätt att sätta upp och enkelt att byta efter humör.

Lägg en bok eller annan tyngd på tapeten nedtill så att den inte fladdrar omkring. Duros ”Enfärgad” kostar 169 kronor rullen. Idé och arrangemang av Malin Gunnarsson, Durobutiken i Stockholm som också säljer sängkläderna ”Anna-Charlotte”.

Våga mera

Rolla genom spetstyg med högblank färg. Använd extra luddig roller på matt bottenfärg och dra av tyget mycket försiktigt. Effekten blir en känsla av fjäll eller ormskinn.

Projicera ett motiv direkt på väggen. Fyll i konturerna och måla försiktigt mönstret.

Sprutmåla genom till exempel ett durkslag. Täck in omgivningen och använd mask!

Låt väggens schablonmålning fortsätta ut på golvet.

Måla väggen med en matt färg. Rita lekfulla ”dammtussar”, moln eller annat med hjälp av en linoljekrita.

Ta datorn till hjälp. Skriv ut en vacker bild, plasta in, lasera med vit latexfärg för att få en lugnare yta och limma upp. Använd motivet ensamt eller duplicera det. Frilägg, alternativt följ upp papperets rektangulära form genom att måla en bård som ram runt motivet.

Gör ett lapptäcke i olika nyanser på en vägg. Följ upp färgskalan på resterande tre väggar. Tänk igenom hur du vill ha det och maskera noga i olika steg.

Måla självlysande stjärnor, solar eller vad du vill med färg från företaget ”Utvägen”.

Måla direkt på tapeten. Förstärk ett grundmönster eller låt en handmålad bård följa en linje i rummet, kanske konturen av en möbel. Alternativt, vänd på det hela: applicera urklippta detaljer från en tapet på en målad vägg.

Om du grundar med en ljusare färg ett par gånger, kan du sedan göra sådana här mjuka former med hjälp av elastisk kräpptejp – en nyhet från Tesa. Tejpa upp avgränsningar och måla inom ramarna med en mörkare nyans. Foto: Patrik Engquist

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar