Så sköter du fasaden

På de flesta svenska småhus består fasaden av träpanel, puts eller tegel. Här får du tips om hur du underhåller fasaden så att den ger ett bra skydd mot vädrets makter.

Yta är allt – eller i alla fall nästan. Det är åtminstone värt att ta hand om husets fasad och sommaren är den bästa tiden för just detta arbete. 

Träfasad

Trä är ett hållbart material med många fördelar. De flesta som är lite händiga klarar av att arbeta med materialet, såga och spika i det. Det finns alltid ”reservdelar”, eftersom träet lätt kan sågas upp och formas till de dimensioner som önskas. Trä är också relativt billigt och det är miljövänligt. Många kanske tror att trä ruttnar så fort det blir blött. Får virket bara torka ut efter regn, håller det mycket länge. Och har man utfört snickeriarbetet väl och ytbehandlat korrekt, kan trä egentligen hålla hur länge som helst. Så bara för att färgen har flagat av, betyder det inte att huset är ruttet. Det kan mycket väl bara vara en fråga om att måla om.

Måla om träfasaden: Här talar vi om olje-, alkyd- eller latexmålad fasad. Rödfärgad, tjärad med fler ytbehandlingar utförs på helt annat sätt. Det kan vara viktigt att veta vilket färgtyp som huset målats med. Olje- och alkydfärg har liknande egenskaper, medan latex (akrylat), som också kallas plastfärg, skiljer sig från de andra två. Man kan säga att det finns tre grundregler:

• Allt nytt eller renskrapat trä måste grundas med olje- eller alkydgrundfärg – inte latex.• En färdigmålad träfasad bör ha följande skikt på sig: penetrerande grundolja, olje- eller alkydgrundfärg samt två gånger färdigfärg. • Du bör inte måla olje- eller alkydfärg ovanpå en latex/akrylat, men tvärtom går bra.

Putsad fasad

Ända sedan medeltiden har man putsat fasader i Sverige, ett gott bevis på dess tidlösa goda egenskaper. Och fortfarande putsar man nya hus, både murade och byggda i trä. När timmerhusen började putsas under 1800-talet, kallade man det revetering. En livslängd på 50 år kan man gott vänta sig vid normalt underhåll av ett putsat hus. Putsen blir ju blöt vid regn, och måste då få chans att torka ut om inte fuktproblem ska uppstå. Framför allt vid minusgrader sprängs den blöta putsen loss. Men sönderrostade fönsterbleck, trasiga stuprör och hängrännor, läckande tak förser putsen med för mycket väta och förkortar livslängden avsevärt.

Du bör inte ge dig på att putsa ditt hus på egen hand. Putsning är nämligen ett jobb för yrkesmän, murare. Det är ytterst viktigt att arbetet görs korrekt och med rätt material, att putsblandningen blir den rätta, att förbehandling och vattning görs omsorgsfullt före och efter, att arbetet utförs snabbt och jämnt osv. Men lite underhållsarbete med ilagning av sprickor eller skador efter mekanisk åverkan kan du säkert göra själv.

Måla putsad fasad:
Vanligast är att man skiljer på puts och färg, man målar den putsade fasaden, till exempel med KC-färg som har samma bindemedel som putsen. Felaktig färg, till exempel plastfärg, kan orsaka att hela putsen släpper från underlaget. Kulören kan också åstadkommas med en genomfärgad ytputs.

Åtgärder du kan göra själv

Håll koll på alla plåtdetaljer på huset: Fönsterbleck, hängrännor, stuprör och andra plåtdetaljer avsedda att skydda fasaden. Se till att dessa är intakta. Måla eller byt ut dem vid behov, till exempel vid kraftig rostbildning.

Balkonger och andra utbyggnader kan orsaka att snö ligger mot fasaden, vilket innebär nedfuktning och skaderisk.

Klängväxter är vackra, men de sliter mekaniskt på fasaden genom att hålla kvar snö och fukt. Se också till att andra växter håller sig undan. Nya träd kan ha rotat sig nära huset och vifta med sina grenar mot putsen.

Andra små men viktiga saker du klarar själv är att slå i spikar som arbetat sig ut och byta alltför spruckna brädor. Timrade hus kan tätas mellan stockarna och tegelväggar kan få fräscha fogar.

Spika eller skruva fast löst sittande panel och andra detaljer. Det är bättre
att byta spikar till skruvar, eftersom spikarna kommer att arbeta sig ut igen.

 

En timmervägg kan bli otät mellan stockarna och bör då drevas med tjär- eller lindrev.
Fogarna i en tegelvägg
kan ha lakats ur. Laga då med nytt murbruk.
Illustrationer RK Illustration

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar