
Rött är svenskarnas allra populäraste fasadfärg. Som god två kommer gult och på tredje plats ett hus med vit fasad. Målar du huset turkost riskerar du att bli osams med grannen, det är den i särklass minst populära färgen! (Källa: Villapanelen 2003)



Den viktiga färgsättningen vid fasadmålning
Färg kan också se helt olika ut i olika väder, och vid olika tider på dygnet. Tänk bara på den klassiska Falu rödfärgen. I eftermiddagssol på sommaren formligen glöder den, men gråmulna vintermorgnar står stugan nästan svart mot granskogen. Att provmåla på en lös planka som du flyttar runt i olika vädersträck alltefter solens gång, är ett bra sätt att prova sig fram. De flesta tillverkare erbjuder små provburkar för runt 25 kronor. Vill du smälta in i omgivningen, välj en mörk färg, tycker du att ditt hus ska sticka ut – välj en ljus färg.
Vill du sätta personlig prägel på ditt hus är foder, dörrar och gavlar att föredra framför hela fasaden. Mörka fönsterfoder på ett ljust hus gör att fönstren ser större ut, mörkt runt fönstren på en mörk fasad förminskar fönstren.
Några bra sajter där du kan provmåla direkt eller ladda hem program gratis för att färgsätta ditt hus.
www.alcro.se
www.flugger.se
www.beckers.se
www.jotun.se
www.nordsjo.se
Välj en ”smutsig” nyans
Det finns ett enkelt skäl till att vissa färger är mer populära än andra – de fungerar helt enkelt bra i vårt svenska landskap. Likaså finns det färger som är tidstypiska och därför passar bäst på hus från den epoken. Ibland finns det vissa restriktioner när det gäller kulörval, beroende på hur du bor. I exempelvis radhuslängan eller annat tättbebyggt område, brukar man vilja ha en någorlunda samstämmig färgsättning. Tala med kommunen, och helst även med grannarna om du planerar något drastiskt, som exempelvis turkos! Det är överlägset den färg svenska villaägare minst av alla vill se på grannens hus. (Villapanelen 2003) Gillar du blått så välj hellre en blågrå färg.
Rent generellt kan man säga att alla färger ska se lite ”smutsiga” ut på färgprovet. Rena, klara färger blir alltför skrikiga. Exempelvis så kräver en gul färg att man blandar in lite rött för att färgen ska upplevas varm och behaglig. Många färgfabrikanter har bra sajter, eller gratis färgsättningsprogram att ladda ned, där du kan gå in och ”provmåla” ditt hus. Ett annat knep är att ta en promenad eller en sväng med bilen i grannskapet. Ser du något hus som du tycker är snyggt färgsatt – gå in och fråga ägaren, de flesta brukar bara bli smickrade. Självklart kan även din färghandlare ge dig goda råd.
Glöm inte grunden då du ska måla om!
När fasaden blivit nymålad och fräsch igen – låt inte en ful grund dra ned helhetsintrycket. Spackla och laga eventuella sprickor och hål, rengör noga och måla med silikat- eller sockelfärg. (Se även ”Så målar du på puts och betong” på sidan 11 i ViV nr. 4/05)
Grunden ska inte framhävas, ge den inte en färg som konkurrerar med fasaden. Det vanligaste är att grunden är lika ljus, eller något mörkare än fasaden. En ljus grund gör att huset ser högre och smalare ut, en mörk grund förminskar huset.