Stora husmålarskolan: Grundarbetet – steg-för-steg

Så här gör du det viktiga grundarbetet innan du målar.

fasadmålning


Tvätta fasaden och låt torka. Skrapa, slipa, täta och laga. Grundmåla och måla.

1. Tvätta fasaden med ett avfettande medel (målartvätt, alg- och mögeltvätt eller vanligt diskmedel som man späder med vatten). När medlet har fått verka i några minuter tvättar du bort det med rent, ljummet vatten och en tvättsvamp. Inget medel får finnas kvar.

2. När fasaden har torkat skrapar du bort färgflagor som sitter lösa.

3. Trä som har drabbats av röta måste bytas ut. Antingen hela brädan eller att du skarvar in en ny bit. Du får aldrig måla över virke som har ruttnat.

4. Täta sprickor och hål med latexfog. Spackel fungerar inte eftersom det är stumt och trä rör sig. Linoljefärg trivs dock inte med latexfog. Då kan man istället använda linoljekitt, om inte sprickorna är för stora.

5. Rugga upp fasaden med sandpapper så att grundfärgen fäster bättre.

6. Använd impregnerande grundolja på ändträ, skarvar i panelen och andra trärena ytor.

7. Grundmåla och håll dig sedan till samma fabrikat. Blanda alltså inte olika färgtyper och fabrikat med varandra.

De vanligaste misstagen

Tidsoptimism. Det tar tid att måla om ett hus, i alla fall om man ska göra det bra. Tänk dessutom på att det vissa somrar regnar var och varannan dag. Ta också med i beräkningen att man aldrig ska måla i direkt solljus. Det begränsar antalet målningstimmar rejält, särskilt på husets södersida.

Slarv med grundarbetet. Det tråkiga arbetet avgör slutresultatet. Här finns dessvärre inga genvägar. Man måste tvätta noga för att färgen ska fästa och man måste skrapa bort flagnad färg.

Blandning av fabrikat. Ta inte någon gammal färg du hittar i källaren eller en skvätt du får av grannen. Färgsystemen i dag är uppbyggda för att passa ihop och det är viktigt att man väljer ETT fabrikat och ETT system och sedan följer det. Annars gäller inte heller några garantier om färgen sedan släpper efter ett år.

Snålhet med verktyg och penslar. Lägg till lite pengar så att du får bra grejer. Jobbet blir roligare, slutresultatet bättre och verktygen håller så hög kvalitet att de kan användas nästa gång du ska måla.

Stryker för tjockt. Många tänker att de ska spara in en strykning och målar lite tjockare, men det är illa, särskilt med slamfärg och oljefärg. Slamfärgen kan släppa i stora klumpar och oljefärgen riskerar att skinna sig. Färgen ska arbetas in i underlaget och absolut inte rinna.

Fel kulör. Ta god tid på dig att välja rätt kulör. Tänk på att du ska leva med valet i kanske tio år. Provmåla olika kulörer av den färg du har valt på en större bit masonit och ställ dig en bra bit från huset och betrakta.

Så väljer du rätt kulör

När du väl har valt rätt typ av färg är det dags att bestämma kulör.

– Åk runt och titta på hus i omgivningen. Om du ser något hus som du fastnar för, knacka på och säg att du verkligen tycker om deras färg på huset och fråga om de vill berätta vilken kulör och färgtyp de har valt. Så har jag gjort själv och alla jag har frågat har blivit jätteglada och gärna berättat, säger Ken Kennard, Vi i Villas måleriexpert.

Om du är blyg eller tror dig veta vilken kulör du har tänkt dig så kan det ändå vara värt att köpa små burkar av olika nyanser. Måla därefter upp färgen på en halv kvadratmeter stor masonitskiva. Ställ de olika skivorna mot en husvägg och låt dem stå där några dagar så att du får se färgerna i olika ljus och på olika avstånd. Placera dem gärna därefter mot en vägg i ett annat väderstreck. Det är i princip omöjligt att avgöra på en liten färgkarta i affären hur kulören blir på ditt hus i dagsljus.

– Du behöver inte ens köpa utvändig färg. Vanlig väggfärg duger för att måla upp prover. Man kan köpa en liten burk för 50 kronor så totalt handlar det inte om mer än några hundralappar. De pengarna och den tiden man lägger ner kommer man aldrig att ångra, konstaterar Ken Kennard.

Din lokala färghandlare kan också ofta tipsa om en färgsättare eller en arkitekt som kan hjälpa till att hitta rätt kulör med tanke på husets och omgivningens karaktär.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar