Tänk vad lite färg kan göra!

Att fräscha upp ett rum är enkelt med lite färg. Och att måla är både roligt och tacksamt då man hela tiden kan se hur fint det blir. Särskilt tidsödande brukar det inte heller behöva vara. På bara några dagar hinner man faktiskt mer än vad man kanske tror.

Lite färg kan göra stor skillnad.

När väggarna och taket ska målas är förstås det allra bästa och enklaste om rummet är helt tomt på möbler och diverse prylar, innan målningen påbörjas. Men det funkar också att flytta ihop det mesta till mitten av rummet. Sedan täcker man både möbler och golv med byggplast. Det räcker om man täcker 1/3 –1/2 rummet och målar där först. Sedan flyttas plasten till den andra delen av rummet när den ska målas.

Taket

Det första man börjar måla är taket. Här är det lätt att snålheten bedrar visheten. Det kan faktiskt vara mer ekonomiskt att välja en dyrare färg, då den oftast täcker bättre. Dessutom blir det mer arbetskrävande med den billigare färgen, eftersom det kan behövas många strykningar innan resultatet blir det önskade.

Ett förlängningsskaft till rollern underlättar arbetet avsevärt. Närmast taklisten kan det vara bra att penselstryka, om man inte föredrar att använda maskeringstejp. Annars är det svårt att få färg närmast listen utan att det blir färgklumpar från rollern. Ibland kan det räcka med en strykning, men oftast behövs två. Det får man avgöra när färgen torkat helt.

Väggarna målades med vanlig väggfärg och strukturroller.

Det är enklast och mest miljövänligt att använda vattenbaserad färg. Färgrester och tomma färgburkar ska lämnas till en miljöstation.

Väggarna

En fördel med målade väggar jämfört med tapetserade, är att skador och fläckar lätt kan målas på med lite färg.

Det första man bör tänka på är att underarbetet har stor betydelse för det slutliga resultatet. Lös tapet ska rivas loss och spackel läggas på tapetskarvar och skador. Ofta händer det att tapeten reser sig när spacklet läggs på. Då är det bara att riva loss det som går av tapeten och sedan spackla så att ytan blir jämn. Eventuellt kan man behöva slipa lite på spacklet när det torkat.

När hål, skarvar och skador spacklats, är det dags att börja måla väggarna. Det arbetet går snabbare och är enklare om taklisten, golvsockeln och fönsterkarmar först maskerats med maskeringstejp. Man kan också måla med en pensel närmast listen, sockeln och karmarna först.

Med en roller går det snabbt. Det finns en speciell strukturroller om man vill uppnå den effekten. Särskilt strukturfärg finns också och ger då tydligare struktur än när vanlig färg används.

Därefter målas taklisten, golvsockeln och snickerierna runt fönstren, om det behövs, först med grundfärg och sedan med snickerifärg.

<!– –> Spackelspaden fungerar bra till att skrapa loss kanterna runt borrhålen. Sedan är det bara att spackla igen hålen.

Vilken färg?

Vilken färg rummets väggar ska ha är förstås högst individuellt. Värt att tänka på är att det kan vara svårt att välja färg och få önskat resultat med ledning av de små lappar med färgprover som finns hos färghandlaren. Oftast får färgen en annan nyans på en större målad yta än själva färgprovet. När man funnit en färg som verkar vara den önskade, kan det därför vara en god idé att köpa en liten provburk med den kulören och provmåla på någon yta som normalt täcks av till exempel en bokhylla. Om man sedan ångrar färgvalet och måste måla över med en annan färg finns det annars en risk att det blir en annan nyans där än på övriga ytor.

Möbler

Nu är det inte bara tak, väggar och lister som kan behöva en ansiktslyftning. Även gamla möbler kan ganska enkelt fräschas upp.

Vi hade ett vitrinskåpet i lackad furu som blev en allt mer mörk och trist syn. För att fräscha upp den beslöt vi oss för att måla om den.

Den lackade ytan fick först slipas ner så att färgen skulle fästa. Här behövde vi inte slipa ner till trärent, utan bara så att den glatta lackytan mattades. Och det verkar ha varit tillräckligt.

Därefter målades skåpet med grundfärg och när den torkat med halvblank snickerifärg. Knoppar i tenn fick ersätta de gamla träknopparna.

Det gamla vitrinskåpet i furu var ingen upplyftande syn.

Vips så blev den mörka trista hörnan och även resten av rummet som nytt! Och boten var ju inte längre bort än närmaste färgaffär.

Det här användes:

Täckplast, grund-, tak-, vägg- och snickerifärg, väggspackel, spackelspade, penslar, strukturroller, rollerskaft, slippapper, eventuellt maskeringstejp och målarvantar. Även en bra ljuskälla, till exempel en bygglampa, är viktig om man målar under den mörka årstiden.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar