Tips för tapetsugna

Det är inte svårt att tapetsera, men man måste vara lite noggrann. Och gör man underarbetet rätt på en gång spar man mycket tid och irritation.

Underarbete är trist, javisst, men vill du ha ett bra resultat kommer du inte undan. Hur du får väggen slät beror lite på vad som sitter på väggen innan. Här får du tips på hur du behandlar de vanligaste underlagen.

Papperstapet

Är det en slät papperstapet, räcker det oftast med att ta bort all eventuell löst sittande tapet och slipa skarvarna med sandpapper. Fula skarvar och hål spacklas och slipas släta med sandpapper.

Strukturtapet

Strukturtapet däremot, måste slipas ned helt, eller bredspacklas. Du kan också använda så kallad ”återställar-tapet” som du tapetserar över den gamla så att väggen blir slät. Visserligen får du tapetsera två gånger, men att få spacklingen jämn och snygg tar sin tid det också. Det finns också kemiska medel som löser upp den gamla tapeten, ”Tapetväck”.

Vinyl-, väv- och sjögrästapet

Vinyl-, vävtapet och gamla sjögräsdito går inte att tapetsera över. Men ofta är de gjorda i två skikt så att man bara drar bort det yttre skiktet. Annars är alternativet att bredspackla, riva och slita eller att använda medlet ”Tapetväck” som löser upp den gamla tapeten. Budgetvarianten på detta är att blöta ned hela väggen rejält istället.

Målad vägg

Är väggen målad börjar du med att skrapa bort alla lösa färgflagor. Tvätta sedan ytan med sodalösning/målartvätt. Hårt lackade ytor kan behöva en liten uppruggning med grovt sandpapper för att limmet ska fästa ordentligt.

Omålad vägg

Omålat trä, till exempel spånskivor och liknande bör få en remsa med glasfiberväv mellan skarvarna. Bäst resultat får du om du grundmålar, eller förlimmar, väggen först innan du börjar tapetsera så att inte spånskivan suger vattnet från tapetklistret.

Gipsskivor

Gipsskivor behöver också få skarvarna förstärka med remsor av glasfiberväv. Det är bra om du grundmålar eller förlimmar ytan först. Då suger inte gipset åt sig fukten från tapetklistret lika mycket.

Omålad betong/puts

Omålad betong eller putsad yta blir bäst om de bredspacklas först. För att tapeten ska sitta ordentligt bör du också förlimma med utspätt PVA-lim.

Bra tips för bredspackling!

Först av allt – ge inte upp! Det är inte så lätt, och ofta behöver även proffsen spackla upp till tre gånger innan det blir jämnt och snyggt. Är du riktigt noggrann kan du hålla en lampa intill väggen. Släpljuset visar tydligt eventuella ojämnheter.

Orkar inte riva, slita och slabba

Hyr en tapetborttagningsmaskin som blöter upp tapeten med ånga så att de släpper lättare.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar