Tips för tapetsugna

Det är inte svårt att tapetsera, men man måste vara lite noggrann. Och gör man underarbetet rätt på en gång spar man mycket tid och irritation.


Underarbete är trist, javisst, men vill du ha ett bra resultat kommer du inte undan. Hur du får väggen slät beror lite på vad som sitter på väggen innan. Här får du tips på hur du behandlar de vanligaste underlagen.

Papperstapet

Är det en slät papperstapet, räcker det oftast med att ta bort all eventuell löst sittande tapet och slipa skarvarna med sandpapper. Fula skarvar och hål spacklas och slipas släta med sandpapper.

Strukturtapet

Strukturtapet däremot, måste slipas ned helt, eller bredspacklas. Du kan också använda så kallad ”återställar-tapet” som du tapetserar över den gamla så att väggen blir slät. Visserligen får du tapetsera två gånger, men att få spacklingen jämn och snygg tar sin tid det också. Det finns också kemiska medel som löser upp den gamla tapeten, ”Tapetväck”.

Vinyl-, väv- och sjögrästapet

Vinyl-, vävtapet och gamla sjögräsdito går inte att tapetsera över. Men ofta är de gjorda i två skikt så att man bara drar bort det yttre skiktet. Annars är alternativet att bredspackla, riva och slita eller att använda medlet ”Tapetväck” som löser upp den gamla tapeten. Budgetvarianten på detta är att blöta ned hela väggen rejält istället.

Målad vägg

Är väggen målad börjar du med att skrapa bort alla lösa färgflagor. Tvätta sedan ytan med sodalösning/målartvätt. Hårt lackade ytor kan behöva en liten uppruggning med grovt sandpapper för att limmet ska fästa ordentligt.

Omålad vägg

Omålat trä, till exempel spånskivor och liknande bör få en remsa med glasfiberväv mellan skarvarna. Bäst resultat får du om du grundmålar, eller förlimmar, väggen först innan du börjar tapetsera så att inte spånskivan suger vattnet från tapetklistret.

Gipsskivor

Gipsskivor behöver också få skarvarna förstärka med remsor av glasfiberväv. Det är bra om du grundmålar eller förlimmar ytan först. Då suger inte gipset åt sig fukten från tapetklistret lika mycket.

Omålad betong/puts

Omålad betong eller putsad yta blir bäst om de bredspacklas först. För att tapeten ska sitta ordentligt bör du också förlimma med utspätt PVA-lim.

Bra tips för bredspackling!

Först av allt – ge inte upp! Det är inte så lätt, och ofta behöver även proffsen spackla upp till tre gånger innan det blir jämnt och snyggt. Är du riktigt noggrann kan du hålla en lampa intill väggen. Släpljuset visar tydligt eventuella ojämnheter.

Orkar inte riva, slita och slabba

Hyr en tapetborttagningsmaskin som blöter upp tapeten med ånga så att de släpper lättare.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar