Tips: Måla som ett proffs

Ska du själv måla om där hemma? Här är målarknep som ger dig lika bra resultat som yrkesmålaren.


Naturligtvis kan målaren måla. Men det får han/hon sällan möjlighet att bevisa eftersom det är så få som vill betala för den tid det tar att göra ett perfekt jobb. Det som tar lång tid är förberedelserna och där har du chans att göra en gedigen insats. De är förutsättningen för ett perfekt resultat. De tar lång tid och är du villig att ta dig mycket god tid – och dessutom vara grundlig och anstränga dig – kan du faktiskt få ett bättre resultat än yrkesmålaren. Gör Det Själv har bett Flüggers målarmästare Bengt Petersen att tala om hur han målar sin egen bostad – när han har gott om tid.

Planera målningen

Första steget till succé är att ta reda på vad som ska göras. Gäller det bara att fräscha upp rummet med lite färg? Eller ska gammal tapet tas bort och ny väv sättas upp? Ska väggarna byta kulör? Definiera insatsen och planera jobbet. 

Gör en tidtabell

Det är mycket klokt att göra en tidtabell för att arbetet ska utföras i rätt ordning. Om du renoverar och gör stora ändringar så ska de utföras först, t.ex. att en elektriker måste dra nya kablar. Lägg märke till att del jobb kan ta lång tid, exempelvis borttagning av gammal tapet. Det kan dessutom resultera i skador på väggen, som först måste repareras innan du kan fortsätta.

Bestäm material

Om du är nöjd med dina väggar så krävs inte mycket arbete med dem innan du kan plocka fram färg och penslar. Men om du vill ersätta gammal tapet med glasfiberväv eller filt, så tar det sin tid. Tänk dessutom på att ju finare väv du väljer, desto större krav måste du ställa på underlaget. Minsta lilla ojämnhet syns ofta mycket tydligt. Det kan vara bra att veta att glasfiberfilt fungerar bra som armering på putsade tak och gipsskiveväggar. Det är ofta lättare att laga skador på en filtklädd yta än på en vävklädd. Å andra sidan är väven starkare, finns i flera mönster och kan i viss mån dölja små ojämnheter. Om du byter från grov till fin väv krävs det att underlaget är fullständigt slätt – och det innebär i regel att du måste fullspackla väggen.

Respektera torktiden

En mycket viktig del i en tidtabell är torktiden. Resultatet kan verkligen förbättras om du ser till att respektera torktiden och arbetar vidare först när underlaget är torrt. Om du har slipat måste du vänta med att måla tills slipdammet har lagt sig. Vänta till nästa dag och dammsug rummet igen. Om du målar ett golv så går det inte bara en dag eller två utan kanske en vecka eller två innan ytan är så härdad att du kan sätta möbler i rummet.

Måla flera rum på en gång

Om du arbetar i flera rum samtidigt så kan det ena rummet torka medan du arbetar vidare i det andra.

Töm rummet

Du sparar otroligt mycket tid om du tömmer det rum som ska målas. Då slipper du flytta saker och ting för att kunna arbeta.

  

Glansig eller matt färg?

Färg kan vara matt eller blank – eller något mittemellan. Man anger färgens glans med ett tal där 0–5 betyder helmatt, 6–10 är matt, 11–30 halvmatt, 31–60 är halvblank, 61–90 är blank och 91–100 är högblank. Våra vanligaste väggfärger har ofta glansgrad 7 och takfärger glansgrad 2–4.

Innertak blir snyggast om de målas med en helmatt, reflexfri färg glans 2–4. I badrum och kök passar matt eller halvmatt färg.

Köksväggar kan med fördel målas med halvmatt färg, t.ex. glansgrad 20, så att de kan torkas av med fuktig trasa. I sovrum och vardagsrum går det bra med helmatt eller matt färg medan barnens rum och hallen bör målas med matt eller halvmatt färg.

Skåp, garderober, lådor etc. blir lättare att torka av om de målas med halvblank eller blank färg. 

Golv ska helst vara halvblanka eller blanka men viktigast är att färgen tål stort slitage.

  

Välj rätt material för målningen

När du har fått överblick över vad som ska göras är det dags att välja material. Färgen är naturligtvis viktig, men du ska också välja penslar, rullar och maskeringsmaterial för att arbetet ska kunna utföras.

Provmåla

När du ska välja ny kulör är det smart att först köpa ett litet färgprov som räcker till cirka en kvadratmeter.

Först då kan du se om kulören är den rätta. Du kan ev. måla en vitgrundad masonitskiva flera gånger (så att färgen täcker) och flytta skivan så att du kan se hur färgen ser ut i olika ljusförhållanden. Färgprovet ska förstås ha samma glansgrad som den färg du ska måla om med. Blanka färger reflekterar ljus mycket bättre än matta. 

Välj rätt färg

Färg kan vara billig – färg kan vara dyr. I regel är dyrare färg bättre eller täcker bättre, men lågprisfärger kan vara utmärkta. Det är pigmenten i färgen som bestämmer hur bra färgen täcker. Det är alltid klokt att grundmåla först, gärna med lättspädd färg. Då täcker slutfärgen bättre och det blir billigare. Till innerväggar och innertak bör du välja en standardfärg som är vattenburen. Ska du måla trä – lister, paneler, dörrar etc – finns flera möjligheter. Yrkesmålare har sedan länge slutat använda alkyd- och oljefärger men de kan fortfarande köpas. Men moderna vattenburna färger är minst lika bra och då slipper du giftiga ångor från lösningsmedlen.

Om du kikar närmare på en burk med alkydfärg så står det också på etiketten att den är vattenburen. Den ska normalt inte spädas, men kan spädas med vatten, och efter arbetet rengörs penslar och redskap med vatten. Förr var alkydfärgerna lösningsmedelsburna och skulle spädas med t.ex. lacknafta. Akryllackfärger ger också blank yta, men ytorna ”klibbar” om man ställer något på dem. De bör därför bara användas till lodräta ytor.

Ta bort tejpen

Maskeringstejp finns i flera utföranden och storlekar. Till vanliga jobb inomhus klarar du dig med de traditionella typerna och rullar som är cirka 3 cm breda. Tänk på att tejpen ska tas bort genast närdu har målat klart. Klistret kan annars bli svårt att få bort från underlaget. Målare använder ofta en bred tejp som sticker ut från väggen och skyddar foderlister och socklar när väggenmålas. Till fönster finns uv-beständig tejp som inte bränns fast på glaset av solljuset.

Papper och filt

Även om det finns billig plast till maskering så ska golv helst täckas över med grovt papper eller filt som kan suga till sig färgstänk, så att du inte sätter färgade fotavtryck i hela huset. Tejpa fast papperet så att det ligger still. Filten behöver du inte tejpa fast för den har halksäker baksida. Använd inte plast till golv. Den ligger inte still. Men plasten är bra att täcka over möbler med, om de måste stå kvar i rummet. Skjut i så fall in dem på mitten så att du kan komma åt längs väggarna.

Släng dåliga rullar

Det lönar sig att använda rullar av bra kvalitet och du bör hellre köpa nya än att återanvända de gamla, kanske slitna och tveksamma rullarna. Men är du noga och verkligen tvättar rullarna rena, så kan de användas många gånger. Det är klokt att använda rulle på alla ytor där det är möjligt. Det går snabbare och du får ett bättre resultat. Det finns flera olika slags rullar – olika material och olika lång lugg. Ju grövre och längre luggen är, desto mer färg rymmer rullen och desto fler knoppar får ytan. Till kantmålning behöver du en bra pensel med syntetborst.

Målarutrustning yrkesmålaren använder 

Många saker som yrkesmålaren använder är engångsmaterial. Men han har naturligtvis också en personlig verktygslåda med verktyg och redskap som han alltid har med sig, eftersom de gör det enklare för honom att få ett perfekt resultat. Är det några redskap du inte har?

 

  1. Trappstege som är stadig och försedd med krok för färgpytsen. Stegen har normalt fyra eller fem steg.
  2. Hobbykniv som är stark och rejäl och med låsbart blad. Används till att skära bort ojämnheter med, t.ex. pluggar, och för att skära av täckpapp.
  3. Färghink med invändiga räfflor och med handtag så att den kan hängas upp på en krok.
  4. Fogpistol som inte matar vidare när du slutar att klicka.
  5. Radiatorpensel, 50 mm med vinklat huvud som gör det lättare att måla kanter, paneler och längs taket.
  6. Pensel, 50 mm för större träytor. Det krävs en viss erfarenhet för att färgen ska fördelas snyggt.
  7. Oval pensel, 30–35 mm en standardpensel som kan användas till det mesta.
  8. Rund pensel, 20 mm till detaljer och spröjsar.
  9. Japanspackel sats med tre olika storlekar för finspackling på trä. Blir det märke i någon spackel kasseras den för annars ger den en ojämn yta.
  10. Spackel, 25 mm som kan komma in även där det är trångt.
  11. Spackel, 20–25 cm som kan hämta upp spackel från burken.
  12. Spackel, 50 cm som är så bred att den kan fördela spackelmassan jämnt och snyggt.

Måla steg för steg

För det mesta lönar det sig att ta god tid på sig och utföra arbetet efter konstens alla regler. För det är då som man får ett fullständigt perfekt resultat. Här går vi igenom hur man målar en fönstersmyg som aldrig har målats. Det tar åtta dagar från början till slutet, men det mesta är väntetid eftersom det är viktigt att färgen får torka ordentligt.

Dag 1:

  • Grundmålning för annars fastnar inte spackelmassan.
  • Fullspackling med snickarspackelmassa.

Dag 2:

  • Handslipning med slippapper korn 120–150. En planslip skulle ta bort nästan all massa.
  • Fullspackling igen.

Dag 3:

  • Handslipning korn 120–150.
  • Damma av och torka rent med lätt fuktig, luddfri trasa.
  • Grundmålning.

Dag 4:

  • Handslipning korn 150 eftersom träet har rest sig. Slipningen ger fina repor som får färgen att fästa bättre.
  • Målning med blank färg i ett tunt skikt som ska flyta ut.

Dag 5:

  • Målning med blank färg.

Dag 6:

  • Vattenslipning med korn 800–1000.

Dag 7:

  • Målning med blank färg.

Dag 8:

  • Målning med blank färg.

Förarbete innan målningen

Nu ska du ta bort skruvar och spackla igen hål och jack i tak och väggar så att ytorna blir släta. Ju mer noggrann du är, desto bättre blir resultatet.

Tvätta bort smuts

Det är alltid en fördel att tvätta rent innan du målar, och tro inte att du inte behöver tvätta rent i sovrummet. Sot och matos tränger in i alla rum. Använd målartvätt till allt trä och synliga fläckar på väggarna. Då försvinner både fett och smuts.

Lossa vägguttagen

Du ska naturligtvis ta bort allt från väggarna och ta bort taklampan. Om din tv hänger på väggen och ska sitta på samma ställe efter ommålningen, så låter du skruvarna sitta kvar I väggen (inte beslaget). Det är en fördel att lossa vägguttagen och dra ut dem en liten bit från väggen och packa in dem i plastfolie eller tejp. Det tar en stund men då kladdar du inte ner kontakterna och då ser det snyggt ut när de skruvas fast igen.

Försegla kvistar

Även om träet är gammalt så bör du försegla alla kvistar innan du målar över dem. Använd kvistlack eller liknande och stryk kvistarna två gånger. Då minskar du risken att kådan i kvistarna bryter igenom färgen. 

Spackla flera gånger

Samtliga hål, jack och ojämnheter ska fyllas upp med spackelmassa så att underlaget blir plant. Små jack och märken i trä kan spacklas över med spackelmassa på tub medan stora hål I väggarna ska fyllas med t.ex. gipsbruk och sedan ska väggen fullspacklas. Det är viktigt att du först kratsar bort lösa partiklar och dammsuger, så att hålet är ”rent” innan det spacklas. När spackelmassan har torkat ska du slipa. I regel krävs det flera spacklingar eftersom spackelmassan sjunker lite.

Slipa så fäster färgen

Om du har fullspacklat väggarna ska du grovslipa ytorna innan de målas. Orsaken är att du då repar ytan och det får färgen att fästa bättre. Målaren använder ofta en slipmaskin eftersom det är effektivt. Men maskiner är dyra och du kan klara dig med en slipplatta på förlängningsskaft. Det går rätt snabbt om du gör det med långa svepande rörelser och tack vare skaftet slipper du klättra på stege utan kan stå stadigt på golvet. Även trä ska slipas innan det målas. Det gäller även nya målade paneler.

Glöm inte att damma

Det dammar när du slipar. Damm och smuts passar inte ihop med färg och målning. Därför är det viktigt att du får bort allt slipdamm innan du målar. Dammsug noga när du är klar och torka av alla ytor så att du inte bär med slipdamm till andra rum eller virvlar upp slipdammet. Vänta helst till nästa dag, när dammet har lagt sig, och dammsug innan du målar.

Ny väggbeklädnad

Om du har tänkt klä väggen med glasfiberväv eller filt ska det göras nu på slät och jämn yta.

Täta springor längs taket …

Om du ska måla ett innertak och vill vara säker på att färgen inte ska rinna ner over skugglisterna, kan du försegla

Maskeringstejpen med en tunn sträng akrylfogmassa. Då tätar du samtidigt springan mellan väggen och skugglisten.

… och längs socklarna 

Det är nästan alltid en liten springa mellan väggen och sockellisten och när du har målat väggen syns den tydligt. Därför bör du passa på att fylla igen springan med lite akrylfogmassa innan du målar för då försvinner den. Välj en massa av hög kvalitet eftersom de billigaste ofta smular lite när fogen slätas ut. 

Trolla bort alla små hål

Om du ska laga ett hål i en vägg som är klädd med glasfiberväv eller en annan struktur tapet, gäller det att få bort överflödig spackelmassa och sedan få det som sitter kvar att likna resten av väggen.

  1. Fyll igen hålet med spackelmassa och tryck in en ev. plugg en liten bit.
  2. Spackelmassan fyller igen hålet men man sertydligt den släta ytan.
  3. Ta bort spackelmassan runt hålet med en fuktigsvamp som sköljs ur ofta.
  4. Fukta en bit väv med samma mönster som väggen och pressa mot massan.
  5. Lagningen har nu fått samma mönster som väggen och ska torka.
  6. Måla lagningen eller hela väggen såförsvinner hålet helt och hållet.

  

Måla i rätt ordning

Målaren börjar alltid uppifrån och arbetar sig neråt för på så sätt kan ev. stänk lätt tas om hand. Om ett helt rum ska målas kan du måla innertaket klart innan du fortsätter med väggarna eller också målar du först taket en gång och därefter väggen en gång innan du målar taket färdigt.

Taket målas först och det gör du enklast och snabbast med rulle på ett långt skaft. Men innan dess målar du kanterna med pensel så att rullen tar bort alla synliga penseldrag.

Väggarna målas när taket är klart. Även nu tar du kanterna först med pensel och rullar sedan de stora ytorna. I hörnen används hörnrulle.

Snickerier målas sist. Om du ska måla ett fönster börjar du med bågen, fortsätter med karmen och smygen innan du målar ev. lister. Alla detaljer målas med pensel, men använd lackrulle där det är möjligt. Utnyttja ljuset för att se om du har glömt något.

Att börja måla

Det är först när allt förarbete är klart som det blir dags att sätta igång med huvuduppgiften: att måla. Och då är det viktigt hur du arbetar med rullen. 

Måla med rulle

Färgen täcker bäst om du först rullar lite diagonalt åt ena hållet och sedan diagonalt åt andra hållet. Då fördelar du färgen allra bäst och tekniken ger dessutom snyggast resultat.

Måla med pensel

Hemligheten med att måla med pensel är att inte lägga på för mycket färg i sänder. Det blir mycket snyggare om du fördelar färgen i flera tunna skikt.

Använd en hörnrulle

Det finns en specialrulle för målning av inre horn mellan två väggar. Med den arbetar du snabbare och det blir bättre än med pensel.

Lägg dörren vågrätt

Det är mycket enklare att måla dörrar till skåp och garderober om de först lyfts av och sedan läggs vågrätt på ett par bockar. Då blir det lättare att fördela färgen och färgen rinner inte. Du kan måla med lackpensel eller lackrulle om du vill ha en superslät och fin yta.

Golvfärgen ska härda

Om du också vill måla golvet så ska det göras sist, så att du inte skvätter färg på det nymålade golvet. Till skillnad från alla andra ytor i ett rum utsätts golvet för stort slitage och därför är det viktigt att du är extra noggrann med förarbetet. Om golvet är målat från början ska det tvättas noga med målartvätt. Därefter ska hela golvet slipas lätt så att färgen kan fästa ordentligt. För att färgen inte ska släppa och flaga är det viktigt att du målar flera tunna skikt och att varje skikt för härda innan nästa läggs på. Det innebär att du måste vänta flera dagar mellan varje målning. Glöm inte att mellanslipa med fint slippapper. Tänk på att det tar flera veckor innan golvfärgen har härdat helt. Du får inte gå med skor de första veckorna och först efter 5–6 veckor har färgen härdat så mycket att den tål tunga föremål.

Ta genast bort tejpen

Så snart färgen är dammtorr ska tejpen tas bort så att den inte fastnar och drar med sig färg när den tas bort.

Skär bort spretande strån

Det är irriterande att måla med en pensel om den har flera spretande strån. Det resulterar ju bara i att du kladdar. Men i stället för att kassera penseln kan du skära bort spretande strån och förlänga penselns livslängd.

Kom ihåg färgkoden

Det är inte bara klokt utan rent faktiskt nödvändigt att komma ihåg vilken färg du använder. Skriv upp märket och namnet på färgen och var du har använt den, för då blir det lättare att fläckmåla och reparera skador. Det räcker inte att du skriver att färgen är vit, för vit färg finns i en mängd nyanser. Skriv upp hela färgkoden (RAL eller NCS) som alla tillverkare använder. Då kan du alltid vara säker på att få exakt samma nyans nästa gang du köper färg.

Skona vår miljö

Undvik i så stor utsträckning som möjligt att använda lösningsmedelsburna färger. Då kan du tvätta penslar och redskap med vatten.

Snygga sockellister

Socklar, foderlister och annat trä målas sist, när du är klar med tak och väggar. Rummet får en läcker finish om allt trä målas och om du dessutom ser till att täppa igen alla små hål och springor.

  1. Tvätta sockellisterna med målartvätt ochnylonskursvamp så de blir rena.
  2. Måla sockeln med grundfärg. Välj enpensel som passar i bredd.
  3. Spackla små hål och skador med sníckarspackelnär grundfärgen torkat.
  4. Slipa när listen är torr. Välj fint slippapper korn180–240 och slipa endast lätt.
  5. Ovansidan på listen målas med smal penseloch stadig hand – utan tejp.
  6. Håll 1 mm avstånd till väggen. Styravståndet med lillfingret.

Typiska fel som målaren ser

Fula skarvar på väggarna orsakade av för breda överlappningar eller för lite luft mellan våderna. 

Lösning: Skjut ihop våderna mycket noga när du tapetserar och använd vattenpass så att våderna hamnar lodrätt. Sätter du upp väv ska våderna överlappa innan du skär mitt i överlappningen och tar bort de lösa bitarna. Då får du en i stort sett osynlig skarv.

Grova penselspår på målat trä beror på att du har arbetat för länge med en pensel med naturborst eller försökt att rätta till fel medan färgen höll på att torka.

Lösning: Använd pensel med syntetborst och måla hela tiden vått i vått. Så snart färgen börjar torka måste du sluta. Försök att måla mindre ytor i sänder, t.ex. uppifrån och neråt, så att penseln endast kommer i kontakt med våta ytor. Ser du omålade partier ska du vänta med bättringsmålning tills färgen är helt torr. 

Rinner färgen så har du lagt på för mycket.

Lösning: Vänta tills färgen har torkat helt, finslipa och måla en gång till.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar