Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönster är en trend som håller i sig.

I nyproducerade hus är det fortfarande de målade väggarna som dominerar, färg är ju så enkelt att byta ut och förändra med. Men tapeter ger onekligen ett mer ombonat intryck, och att använda tapeter som accenter i vissa rum eller på en enstaka vägg blir allt mer populärt.

Djärva fondväggar

– Fondväggarna verkar ha kommit för att stanna, konstaterar Jessica Hultén, inredare och konsult för bland andra Björklund & Wingqvist i Stockholm.

– Mönstren blir större, motiven djärvare, det verkar helt enkelt som om svenska folket blir modigare när det gäller att leka med färg och form på väggarna. Detta gäller inte bara de yngre, även femtioplussare som säljer villan och flyttar till lägenhet inreder betydligt mer vågat idag. I alla fall när det rör detaljer. På stora ytor dominerar fortfarande beige, brunt och vitt. Bubblare är murriga färger som svart, mörkblått och kobolt.

Organiska mönster, blommor, blad och grenar är populärt hos de naturälskande svenskarna, och enligt Jessica Hultén pågår det alltid en liten retrotrend med medaljonger.

Häftigt stormönstrad
Färgtillverkaren Nordsjö

Något som kommer stort är stickers, det vill säga mönsterdekaler som lätt kan tas bort. Numera finns ett ganska stort utbud, både för barn och vuxna. De fungerar lika bra på väggar och tak som på möbler och dörrar.

– Stickers är optimala för att sätta personlig prägel på sitt hem och dessutom betydligt lättare än att måla schabloner, avslutar Jessica Hultén.Folkhemsfavoriten IkeaSjälvhäftande dekalerWallstickers ”Flora”

Färgtillverkaren Alcro hoppar på trenden med dekaler och låter årets designkollektion med 35 kulörer även innefatta fyra stycken mönster, två av dem så kallade ”wallstickers”, självhäftande, ofärgade dekaler som fästes permanent på väggen. Antingen rollar du över dem i samma färg som resten av väggen för att få reliefverkan, eller så målar du dem i en avvikande färg eller kulör för kontrast.


Ny häftig väggsticker
från Vynil,

Spackelschabloner

Även Beckers kommer med en schablonnyhet. Till höstens färgkollektioner ”Sarek”, med milda naturnära färger och ”Zanzibar”, i mustiga, afrikainspirerade toner finns även två så kallade ”spackelschabloner” i kraftig plast. Med hjälp av schablonen bygger du upp ett reliefmönster, cirka en millimeter tjockt, av vanligt väggspackel direkt på väggen. När spacklet torkat målar du över i valfri färg.

Spackelschablonerna
Här schablonen ”Maj”
Riktigt personligt
Två tapeter som verkligen tar för sig.

Lätt som en plätt

En annan trend inom tapetsering som borde glädja alla gör-det-självare är att utbudet stadigt ökar när det gäller tapeter där man stryker limmet direkt på väggen istället för på tapeten. Dessa tapeter tillverkas av polyesterfiber och cellulosa och kallas till exempel ”Easy Up”, ”Sätt-lätt” eller ”Quick Up”. Med den här metoden blir tapetseringen betydligt mindre kladdig och går dessutom snabbare.

Storfavorit från Boråstapeter,
Boråstapeter

Ekofokus

Precis som när det gäller övriga produkter och tjänster har även färgbranschen numera stort fokus på att färgerna ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Nordsjö har exempelvis gått från lösningsmedelburna till vattenburna färger när det gäller i stort sett alla färgsystem, Alcro utlovar miljövänliga alternativ för i princip alla målningsbehov och på Beckers har man som mål att minst
90 procent av färgerna ska vara vattenburna år 2010. Naturskyddsföreningen rekommenderar färg som är märkt med EU-blomman för inomhusfärg.

Tips

Boken ”Färg på tapeten” av Ann Sjöstedt
och Ann Charlotte Ridderstolpe
Damm Förlag, cirka 200 kronor.

Boken ”Wallpaper” där 50 moderna formgivare och modedesigners presenterar sina personliga och vilda tapetidéer.
Laurence King Förlag, cirka 250 kronor.

Köpinformation

Alcro, www.alcro.se
Beckers, www.beckers.se
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Designtorget, www.designtorget.se
Duro, www.durosweden.se
Ikea, www.ikea.se
Inreda.com, www.inreda.com
Nordsjöfärg, www.nordsjo.se
Sandbergs tyg & tapet, www.sandbergtapeter.com
Vynil, www.formandfunction.se
Your Wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar

TV: Redaktionens bästa klipp!