Trendiga tapeter, djärva dekaler & fräcka färger

Ny färg eller tapet på väggarna är det klassiska sättet att snabbt och hyfsat billigt förnya hemma. Spektakulära och färgstarka fonder samt stora mönster är en trend som håller i sig.

I nyproducerade hus är det fortfarande de målade väggarna som dominerar, färg är ju så enkelt att byta ut och förändra med. Men tapeter ger onekligen ett mer ombonat intryck, och att använda tapeter som accenter i vissa rum eller på en enstaka vägg blir allt mer populärt.

Djärva fondväggar

– Fondväggarna verkar ha kommit för att stanna, konstaterar Jessica Hultén, inredare och konsult för bland andra Björklund & Wingqvist i Stockholm.

– Mönstren blir större, motiven djärvare, det verkar helt enkelt som om svenska folket blir modigare när det gäller att leka med färg och form på väggarna. Detta gäller inte bara de yngre, även femtioplussare som säljer villan och flyttar till lägenhet inreder betydligt mer vågat idag. I alla fall när det rör detaljer. På stora ytor dominerar fortfarande beige, brunt och vitt. Bubblare är murriga färger som svart, mörkblått och kobolt.

Organiska mönster, blommor, blad och grenar är populärt hos de naturälskande svenskarna, och enligt Jessica Hultén pågår det alltid en liten retrotrend med medaljonger.

Häftigt stormönstrad
Färgtillverkaren Nordsjö

Något som kommer stort är stickers, det vill säga mönsterdekaler som lätt kan tas bort. Numera finns ett ganska stort utbud, både för barn och vuxna. De fungerar lika bra på väggar och tak som på möbler och dörrar.

– Stickers är optimala för att sätta personlig prägel på sitt hem och dessutom betydligt lättare än att måla schabloner, avslutar Jessica Hultén.

Folkhemsfavoriten IkeaSjälvhäftande dekalerWallstickers ”Flora”

Färgtillverkaren Alcro hoppar på trenden med dekaler och låter årets designkollektion med 35 kulörer även innefatta fyra stycken mönster, två av dem så kallade ”wallstickers”, självhäftande, ofärgade dekaler som fästes permanent på väggen. Antingen rollar du över dem i samma färg som resten av väggen för att få reliefverkan, eller så målar du dem i en avvikande färg eller kulör för kontrast.


Ny häftig väggsticker
från Vynil,

Spackelschabloner

Även Beckers kommer med en schablonnyhet. Till höstens färgkollektioner ”Sarek”, med milda naturnära färger och ”Zanzibar”, i mustiga, afrikainspirerade toner finns även två så kallade ”spackelschabloner” i kraftig plast. Med hjälp av schablonen bygger du upp ett reliefmönster, cirka en millimeter tjockt, av vanligt väggspackel direkt på väggen. När spacklet torkat målar du över i valfri färg.

Spackelschablonerna
Här schablonen ”Maj”
Riktigt personligt
Två tapeter som verkligen tar för sig.

Lätt som en plätt

En annan trend inom tapetsering som borde glädja alla gör-det-självare är att utbudet stadigt ökar när det gäller tapeter där man stryker limmet direkt på väggen istället för på tapeten. Dessa tapeter tillverkas av polyesterfiber och cellulosa och kallas till exempel ”Easy Up”, ”Sätt-lätt” eller ”Quick Up”. Med den här metoden blir tapetseringen betydligt mindre kladdig och går dessutom snabbare.

Storfavorit från Boråstapeter,
Boråstapeter

Ekofokus

Precis som när det gäller övriga produkter och tjänster har även färgbranschen numera stort fokus på att färgerna ska ge minsta möjliga miljöpåverkan. Nordsjö har exempelvis gått från lösningsmedelburna till vattenburna färger när det gäller i stort sett alla färgsystem, Alcro utlovar miljövänliga alternativ för i princip alla målningsbehov och på Beckers har man som mål att minst
90 procent av färgerna ska vara vattenburna år 2010. Naturskyddsföreningen rekommenderar färg som är märkt med EU-blomman för inomhusfärg.

Tips

Boken ”Färg på tapeten” av Ann Sjöstedt
och Ann Charlotte Ridderstolpe
Damm Förlag, cirka 200 kronor.

Boken ”Wallpaper” där 50 moderna formgivare och modedesigners presenterar sina personliga och vilda tapetidéer.
Laurence King Förlag, cirka 250 kronor.

Köpinformation

Alcro, www.alcro.se
Beckers, www.beckers.se
Boråstapeter, www.borastapeter.se
Designtorget, www.designtorget.se
Duro, www.durosweden.se
Ikea, www.ikea.se
Inreda.com, www.inreda.com
Nordsjöfärg, www.nordsjo.se
Sandbergs tyg & tapet, www.sandbergtapeter.com
Vynil, www.formandfunction.se
Your Wallpaper, www.yourwallpaper.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar