Välj rätt färg inne

Man kan bli glad och man kan bli nedstämd, till och med känna olust för en annan färg. Om konsten att välja rätt färg handlar detta.


Färg väcker känslor och påverkar vår sinnesstämning. Man kan bli glad, upprymd av en färg, och man kan bli nedstämd, till och med känna olust för en annan färg. Och varför reagerar vi då så olika för färg?


Det här är frågor som man forskat mycket kring, och vad man bland annat kommit fram till är, att samma färg kan upplevas positivt av en person och negativt av en annan. Vilket skulle betyda att färg är något högst personligt, färgsmaken är lika varierande som smaken för mat eller musik. Att välja färg och mönster är hur du sätter din personliga stil på inredningen.

Helheten är viktig

Det handlar om att kunna se slutresultatet framför sig när man sätter ingång. Du utgår från en idé – en vision. Kanske något blont skandinaviskt, som i det här förslaget, som bygger på en bas med naturmaterial och har blått som huvudfärg. Basen ska fungera länge, och den står för lugn, harmoni och kvalitet. Det djärva och dekorativa finns i textil, mönster och detaljer.

Så här olika upplevs ett rum, beroende på hur du använder mörka färger och kraftfulla mönster.

Bästa resultat blir det om väggarna är vita. Det vita gör att mönster, färger och naturmaterial kommer mera till sin rätt.

Kaklets färg och mönster är en del av helheten. Så också det blonda träinslaget i luckor och den massiva bänkskivan.

Att ha stormönstrade väggar är tröttsamt i längden, och föremål som hänger eller är placerade framför tappar sin lyskraft. En bra princip är att placera mönstrade ting mot vit eller enfärgad bakgrund, och hellre få mönster än för många. Då blir rummet harmoniskt och trivsamt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar