Välj rätt pensel och roller

Naturborst eller syntet? Rak eller vinklad? Vi tipsar om hur du väljer rätt verktyg för ett bättre och mer hållbart resultat.


Vi lägger ner mycket tid på att välja rätt kulör, glansgrad och färgfabrikat när vi ska måla om. Men ofta glömmer vi bort att ägna tid åt det viktigaste – penslar och rollrar.

– Det lönar sig att lägga en extra slant på verktyg. Om du tvättar ur penslar och rollrar ordentligt efter arbetet så håller de länge. Räkna med runt 400-500 kronor på verktyg när du ska måla om, säger Ken Kennard,Vi i Villas målaremästare.

Penslar finns i både syntet- och naturborst. Syntet fungerar till både vattenbaserade och oljebaserade färger medan naturborst bara funkar för oljebaserade, då deras fibrer drar åt sig vatten och kan tappa sin spänst om de används i vattenbaserad färg.

Väggar

Stora väggytor blir bäst av att målas med roller. Välj en roller med mellangrov lugg så får du in mycket färg och slipper doppa lika ofta. En kort roller gör att arbetet tar längre tid. Proffsmålarna brukar använda 23 centimeter breda rollrar, men till konsumenter rekommenderar fackhandeln 18 centimeter, eftersom det kan bli tungt och svårarbetat med en alltför bred roller. Tänk på att lägga på flödigt med färg på rollern och sedan efterstryka.  I hörn och andra trånga utrymmen kan du använda en lång vinkelpensel (ibland kallad elementpensel) för att komma åt. Bakom elementen passar en miniroller (ibland kallad elementroller) med långt skaft bäst.

Tak

Till taket kan du välja en roller med något grövre nylonlugg än till väggen. Våga ta på rejält med färg på rollern, och glöm inte att du ska börja med taket och ta väggarna sist. Använd ett förlängningsskaft så slipper du stå på en stege och balansera med färg och verktyg. I hörnen kan du måla med en vanlig lackpensel. Att måla ett helt innertak är ganska arbetskrävande, så du kan också försöka dig på att måla med en färgspruta. Se här intill hur det gick när vi på redaktionen lät testa denna metod!

Snickerier

Lister, luckor och fönster kan målas med en vattenbaserad grundfärg för snickerier och därefter toppfärg i den kulör och glansgrad du önskar. Använd en mindre lackpensel eller en lång vinkelpensel när du grundar. Till toppfärgen använder du en bredare pensel, cirka 70 millimeter, eller en rund lackpensel.

Dörrar

Större träytor, som dörrar och luckor, kan du först stryka med en miniroller med kort lugglängd. Sedan slätar du av ytan med en bredare lackpensel på cirka 70 millimeter för att jämna ut eventuella ojämnheter. Även en så kallad moddlare, en platt, bred pensel, fungerar bra för att släta ut färg på träytor. Den ska däremot inte användas för att lägga på färg.

Element

Kom ihåg att det bara är vattenburna radiatorer som kan målas. Målar du ett elelement riskerar färgen att gulna eftersom temperaturen blir för hög. Är elementet slätt kan du använda samma verktyg och teknik som för en dörr. Är det däremot flänsat behövs en liten miniroller och en lång vinkelpensel.  Börja längst inne i varje fläns och arbeta dig utåt. Väggen bakom målar du med minirollern. De finns med skaft i ett par längder och rullar i flera utföranden.

Fönster

Att måla fönster är ett kapitel för sig och kräver mycket arbete och tid.  Räkna med fyra timmar per fönster. Val av pensel är en smaksak och beror även på vilken färg du använder, men oftast fungerar en mjuk, smal och rundad fönsterpensel bra. Fråga gärna din färghandlare om råd. Glöm inte att maska med speciell fönstertejp.

Tips från målaremästare Ken Kennard:

Börja alltid med att tvätta rent det du ska måla. Är det snickerier – använd gärna målartvätt som biter bra på den smuts som lätt fastnar på de blanka ytorna. En vägg kan du däremot tvätta av med vanlig tvållösning.

Vira in dina penslar i en plastpåse om du vill ta en paus i arbetet. Då torkar inte färgen på upp till ett par dagar.

Fukta penseln med lite vatten innan du doppar den i färgen. Då torkar färgen inte lika fort och det blir lättare att måla. Dessutom släpper eventuella hår och du slipper få dem i din nymålade yta.

Tvätta ur din pensel ordentligt när du är klar, och låt den hänga på tork så kan den användas många gånger. Vattenbaserad färg tvättas bort med såpvatten, medan oljebaserad färg tas bort med penseltvätt.

Visste du att…

… plastbelagd, gul maskeringstejp fungerar bättre än den traditionella, kräppade beiga. Den gula tejpen hindrar färgen att krypa in under tejpen och ger därför skarpare kanter.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar