Tapetsera och måla – visst kan du göra det själv

Längtar du efter att förnya ditt hem, men tycker att det blir för dyrt med hantverkare och drar dig för att försöka själv? Följ våra tapetseringsråd.

tapeter


Sovrummet kändes med en gång mycket rofyllt och harmoniskt när motivtapeten kom upp. Tapeten är en originaltapet från 70-talet från Interiör 1900.

Tapetsera och måla

Att måla och tapetsera är ett snabbt och ofta relativt billigt sätt att få en större förändring av sitt hem. Du har också möjlighet att ?leka lite” och experimentera med färger och mönster, det är ju trots allt ganska enkelt att måla eller tapetsera över om det inte blev bra.

Fondväggar och motivtapeter är ett kul sätt att göra något annorlunda. I vårt exempel har vi tapetserat in en härligt avstressande granskog i sovrummet, men kanske kan en vy över New York pigga upp så att vardagsrummet känns mer trendigt. Det finns en hel del motivtapeter att välja bland om man söker på internet, både gamla och nyproducerade.

En vägg målad randig piggar också upp. Använd maskeringstejp och vattenpass för att få det rakt och med skarpa kanter. Dra bort maskeringstejpen innan färgen torkat. På www. viivilla.se kan du läsa både vår stora tapetseringsskola och få mer detaljerade tips på hur du uppnår bästa resultat med målningen.


Visst känns den randiga fondväggen härligt fräsch? Använd maskeringstejp och vattenpass för att få det rakt och skarpt. Foto Martin Cederblad

Så här sätter du upp en motivtapet

1. Som vid all tapetsering är underarbetet viktigt. Du behöver inte ta bort släta papperstapeter, bara lösa bitar. Listerna kan också sitta kvar, tapetsera ned en bit på listen och skär rent efteråt så slipper du glipan. Spackla skarvar och ojämnheter, slipa (använd munskydd). Målad vägg tvättas med målartvätt.

2. Lägg ut motivtapeten på golvet och förvissa dig om att alla bitar, oftast åtta stycken, är med. Kontrollera att trycket är utan skador, det är svårt att reklamera en tapet som sitter på väggen. Äldre motivtapeter kan sakna numrering på baksidan, numrera dem själv i så fall. Skriv tunt med bred blyertspenna.

3. Mät avståndet mellan golv och tak på några ställen och kontrollera att tak och golv är rakt med lod/vattenpass. Mät noga, har du skurit motivtapeten fel måste du ju köpa en ny eller skarva. Stäng av strömmen när du tar bort kontakter, (tapetsera inte runt kåpan) slå inte på strömmen förrän kåpan är på plats.

4. Se till att rakbladet är nytt, eller tapetkniven vass, innan du börjar skära i bitarna. Om takhöjden är lägre än tapeten, oftast är motivtapeten 250 cm hög, fundera ut om det blir bäst att du kapar den i överkant eller underkant. Blanda till ett lim som är avsett för motivtapet, oftast cellulosaklister.

5. Rolla på ordentligt med lim. Motivtapeten behöver inte svälla, låt den inte ligga mer än cirka två minuter. Tapeten ska inte vikas.
För att kunna finjustera tapeten på väggen kan du rolla ett tunt lager tapetlim även på väggen. Då suger den inte fast direkt och blir lättare att flytta.

6. Första biten är viktigast. Börja i övre vänstra hörnet och låt tapeten fortsätta ett par cm upp i taket, överskottet skär du bort senare. Var noga ned att skarven är lodrät. Borsta ut limmet från mitt-en mot kanterna. Torka bort överflödigt lim med fuktig svamp. Fortsätt sedan på samma sätt med resterande bitar.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar