Finaste fönsterbrädan – bästa tipsen och skötselråden

Snygga fönsterbrädor ger fönstret ett riktigt lyft. Och det finns mängder av modeller att välja mellan. Vi ger dig tips inför köpet och för hur du vårdar fönsterbrädorna på bästa sätt.

Fönsterbrädan gjorde entré i svenska hem under 1800-talets andra hälft. Då hade det blivit populärt med större fönster i husen, och bröstpanel på väggarna, som fönsterfodren tidigare sattes fast i, hade blivit omodernt och ersatts med en låg golvlist. Det ledde till att fönsterfodren började lanseras med en utskjutande fönsterbräda, och det var först nu som det blev vanligt att ställa växter och prydnader i fönstren. 

Fönsterbräda eller fönsterbänk

Orden fönsterbräda och fönsterbänk används ofta synonymt. Men det är vanligare att fönsterbräda används som benämning för den skiva som sitter friliggande innanför fönstret, medan en fönsterbänk ofta är en djupare skiva som är införlivad i fönstret, och som man ibland även kan sitta i. Är du på jakt efter nya fönsterbrädor är det dock bra att söka på båda orden för att hitta flera alternativa modeller. 

Förnya fönsterbrädorna

Oavsett om man gillar att ställa saker på sina fönsterbrädor eller inte så gör de mycket för helhetsintrycket av fönstret och är värda att lägga lite krut på. Om dina fönsterbrädor inte passar ihop med övrig inredning, eller är väldigt slitna, kan det vara idé att byta ut dem helt. Annars kanske det räcker att bara fräscha upp dem med lite slipning och målarfärg eller olja. Ett annat alternativ är att klä in dem med dekorplast, eller, om de är svåra att ta bort, lägga en trä- eller MDF-skiva ovanpå och avsluta med en list för att dölja kanten. 

 


Att få tag i fönsterbrädor med särskilda urfräsningar är inte svårt.

Standardmått och måttanpassat

Standardtjockleken för en fönsterbräda ligger på mellan 20–30 mm, och bredden mellan 15–25 cm. Men det är enkelt att måttbeställa om du har andra önskemål och ifall fönsterbrädorna behöver speciella urfräsningar för att passa in vid fönstret. Längderna varierar, men ska du ha fönsterbrädor av sten är det bra att inte beställa längre än 250 mm då det är lätt att de går av vid montering eller om huset sätter sig. 

Läs också: Pärlspont – träpanelen som ger älskad sekelskiftescharm

 


En gammaldags fönsterbräda med fasad träkonsol.
Foto: Sekelskifte.se

Olika material 

Det finns många alternativ att välja mellan när det gäller fönsterbrädor. Några av de vanligaste materialen är trä, MDF-skivor och natursten, varav de mest populära är marmor och kalksten. 

Du kan också välja att matcha ihop fönsterbrädorna med elementskydd till en snygg enhet. Vill du att värmen från ett underliggande element ska kunna cirkulera bättre kan du välja ventilerade fönsterbrädor med utfrästa luftspalter. 

Fasade kanter är passande om man vill ha en sekelskiftesstil, och att välja rundade kanter kan vara bra om fönsterbrädorna sitter lågt och det finns risk att små barn kan göra sig illa på dem.

En ventilerad fönsterbräda och en med fasad kant.
Foto: Lundbergs

Skötsel av fönsterbrädor

Fönsterbrädor utsätts ofta för både starkt solljus, vatten- och stearinfläckar, och fönsterputsmedel. Därför behöver man underhålla dem regelbundet för att behålla dem vackra. Spiller du med vattenkannan så se till att torka torrt med en gång för att undvika fula vattenringar. Vill du skydda fönsterbrädorna helt och hållet från fläckar kan du också välja att lägga måttanpassade glasskivor ovanpå. 

Natursten som kalksten och marmor ärporösa material som behöver återfettas för att skyddas och behålla glansen. För att göra ytan mer vattenavvisande kan man med jämna mellanrum tvätta den med lite natursåpa och vatten, och torka torrt efteråt. 

En gång om året är det även bra att olja in stenytorna med till exempel en ljus matolja. Låt oljan suga in över natten och torka bort överflödet med en trasa. Nya stenbrädor mår bra av att oljas in tre gånger med en veckas mellanrum mellan varven. 

Fläckar på natursten kan behandlas genom att man gnuggar försiktigt med en blandning av potatismjöl och kemisk bensin, och torkar rent efteråt. Tänk också på att sura rengöringsmedel, liksom citron, ättika och vin, är skadliga för natursten. 

Oljade fönsterbrädor av trä bör slipas av med ett fint sandpapper och oljas in någon gång om året. Efter att de oljats och torkat i några dagar kan man slipa över ytan lätt med det finaste sandpappret (000). 

Lackade fönsterbrädor är tåligare och behöver mycket mer sällan slipas och och lackas om. Målade eller laminerade MDF-skivor som har repats är däremot svåra att reparera och är lättare att byta ut. 


Marmor finns olika färger, från väldigt ljusa sorter med mörka marmoreringar, till rosaskimrande och mörka sorter.
Foto: Naturstenskompaniet

Källa: Fonsterbrador.se, Fonsterbrada.se

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar