Fönsterbrädan gjorde entré i svenska hem under 1800-talets andra hälft. Då hade det blivit populärt med större fönster i husen, och bröstpanel på väggarna, som fönsterfodren tidigare sattes fast i, hade blivit omodernt och ersatts med en låg golvlist. Det ledde till att fönsterfodren började lanseras med en utskjutande fönsterbräda, och det var först nu som det blev vanligt att ställa växter och prydnader i fönstren.
Fönsterbräda eller fönsterbänk
Orden fönsterbräda och fönsterbänk används ofta synonymt. Men det är vanligare att fönsterbräda används som benämning för den skiva som sitter friliggande innanför fönstret, medan en fönsterbänk ofta är en djupare skiva som är införlivad i fönstret, och som man ibland även kan sitta i. Är du på jakt efter nya fönsterbrädor är det dock bra att söka på båda orden för att hitta flera alternativa modeller.
Förnya fönsterbrädorna
Oavsett om man gillar att ställa saker på sina fönsterbrädor eller inte så gör de mycket för helhetsintrycket av fönstret och är värda att lägga lite krut på. Om dina fönsterbrädor inte passar ihop med övrig inredning, eller är väldigt slitna, kan det vara idé att byta ut dem helt. Annars kanske det räcker att bara fräscha upp dem med lite slipning och målarfärg eller olja. Ett annat alternativ är att klä in dem med dekorplast, eller, om de är svåra att ta bort, lägga en trä- eller MDF-skiva ovanpå och avsluta med en list för att dölja kanten.
Att få tag i fönsterbrädor med särskilda urfräsningar är inte svårt.
Standardmått och måttanpassat
Standardtjockleken för en fönsterbräda ligger på mellan 20-30 mm, och bredden mellan 15-25 cm. Men det är enkelt att måttbeställa om du har andra önskemål och ifall fönsterbrädorna behöver speciella urfräsningar för att passa in vid fönstret. Längderna varierar, men ska du ha fönsterbrädor av sten är det bra att inte beställa längre än 250 mm då det är lätt att de går av vid montering eller om huset sätter sig.
Läs också: Pärlspont – träpanelen som ger älskad sekelskiftescharm
En gammaldags fönsterbräda med fasad träkonsol.
Foto: Sekelskifte.se
Olika material
Det finns många alternativ att välja mellan när det gäller fönsterbrädor. Några av de vanligaste materialen är trä, MDF-skivor och natursten, varav de mest populära är marmor och kalksten.
Du kan också välja att matcha ihop fönsterbrädorna med elementskydd till en snygg enhet. Vill du att värmen från ett underliggande element ska kunna cirkulera bättre kan du välja ventilerade fönsterbrädor med utfrästa luftspalter.
Fasade kanter är passande om man vill ha en sekelskiftesstil, och att välja rundade kanter kan vara bra om fönsterbrädorna sitter lågt och det finns risk att små barn kan göra sig illa på dem.

En ventilerad fönsterbräda och en med fasad kant.
Foto: Lundbergs
Skötsel av fönsterbrädor
Fönsterbrädor utsätts ofta för både starkt solljus, vatten- och stearinfläckar, och fönsterputsmedel. Därför behöver man underhålla dem regelbundet för att behålla dem vackra. Spiller du med vattenkannan så se till att torka torrt med en gång för att undvika fula vattenringar. Vill du skydda fönsterbrädorna helt och hållet från fläckar kan du också välja att lägga måttanpassade glasskivor ovanpå.
Natursten som kalksten och marmor ärporösa material som behöver återfettas för att skyddas och behålla glansen. För att göra ytan mer vattenavvisande kan man med jämna mellanrum tvätta den med lite natursåpa och vatten, och torka torrt efteråt.
En gång om året är det även bra att olja in stenytorna med till exempel en ljus matolja. Låt oljan suga in över natten och torka bort överflödet med en trasa. Nya stenbrädor mår bra av att oljas in tre gånger med en veckas mellanrum mellan varven.
Fläckar på natursten kan behandlas genom att man gnuggar försiktigt med en blandning av potatismjöl och kemisk bensin, och torkar rent efteråt. Tänk också på att sura rengöringsmedel, liksom citron, ättika och vin, är skadliga för natursten.
Oljade fönsterbrädor av trä bör slipas av med ett fint sandpapper och oljas in någon gång om året. Efter att de oljats och torkat i några dagar kan man slipa över ytan lätt med det finaste sandpappret (000).
Lackade fönsterbrädor är tåligare och behöver mycket mer sällan slipas och och lackas om. Målade eller laminerade MDF-skivor som har repats är däremot svåra att reparera och är lättare att byta ut.
Marmor finns olika färger, från väldigt ljusa sorter med mörka marmoreringar, till rosaskimrande och mörka sorter.
Foto: Naturstenskompaniet
Källa: Fonsterbrador.se, Fonsterbrada.se