Floristens bästa alla hjärtans dag-tips

En enkel röd ros, en färgsprakande karamellbukett eller en stor maffig grön växt. Floristerna på butiken Blomstrande ting tipsar både om favoriter att ge sina kära samt ger råd för hur du bäst tar hand om snittblommor och krukväxter. 

Enligt tradition är den röda rosen fortfarande den vanligaste blomman att ge på alla hjärtans dag. Men en personlig bukett eller plantering, vald med mottagarens favoritblomma, favoritfärg eller inredningsstil i åtanke, är oftast den mest uppskattade gåvan, tipsar floristen Marie Sölvstedt på butiken Blomstrande ting.

 – En krukväxt eller plantering som håller längre än snittblommor är inte fel. Till den som är flitig med att vattna är en hortensia i en matchande kruka vackert. Orkidéer går alltid hem, varför inte lyxa till det och köpa flera samplanterade i en stor kruka till orkidéälskaren? Eller en stor grön växt som verkligen ger liv åt hemmet?

Karamellbukett av rosor

Samtidigt är buketter alltid uppskattat. Det köper man sällan till sig själv, påpekar Marie Sölvstedt.

– En maffig vårbukett med tulpaner, ranunkler och anemoner är rätt i säsong och finns i en mängd olika sorter. Uppsättningen kan göras stilrent och enkelt eller härligt färgsprakande. Vill man ge någon rosor måste de ju inte vara röda. Tänk en bukett med stora vita rosor, eller en vårigt rosa rosbukett. Rosor i olika färger till en härlig karamellblandning är också kul att ge bort.

”Barn älskar blommor”

De påminner också om att det finns andra att uppmärksamma denna dag – föräldrar, syskon, vänner, en ensam granne eller en stressad kollega. Inte minst barn brukar bli glada över blommor.

– Barn älskar ju blommor! Och de tycker att det är jättekul att ha en egen liten växt att få vattna och se växa.

Slå på stora trumman

Är man sugen på att verkligen slå på stort och visa sin kärlek och uppskattning har Marie Sölvstedt dock ett ess i rockärmen.

 – Vill man ge någon något riktigt extra är det fantastiskt härligt att få en bukett i en vas med ett kort på som säger ”Denna vas kommer jag fylla med vackra blomster åt dig en gång i månaden under hela 2018.” Vem skulle inte älska att få det?

Så ökar du livslängden på buketten:

För snittblommor är det viktigt att hålla bakterietillväxten i vasen så låg som möjligt.

• Byt vatten ungefär varannan dag.

• Gör en ny snittyta med en vass kniv. En ny snittyta är viktigt då bakterier täpper till stjälken så att blommorna inte kan dricka vatten lika bra.

 • Temperaturen på vattnet tvistar de lärda om. Den gamla skolan säger att mjuka stjälkar, exempelvis tulpaner, ska ha kallt vatten. Hårda stjälkar, som rosor, ska ha varmt vatten och mellanhårda stjälkar, till exempel nejlikor, vill ha ljummet.

Nya rön säger dock att man ska sätta alla blommor i kallt vatten oavsett stjälk för att på så sätt hämma bakterietillväxten. Här tycker floristerna på Blomstrande ting att man själv ska välja vilka råd man vill följa.

• Snittblommor håller längre om de står svalt. 4–12 grader ungefär är optimalt. Är man flitig och rädd om sin bukett kan man flytta den till ett förråd eller garage med den temperaturen under natten.

Så ökar du livslängden på krukväxten:

• Växter med tjocka och grövre blad håller ett vattenlager åt växten och behöver inte vattnas lika ofta som de med tunna, skira blad.

• En växt som blommar kräver mer vatten än den gör mellan blomningarna.

• På vintern är inomhusluften torr och växterna kräver mer fukt. Att spraya vatten med en duschflaska i luften runt växterna hjälper. Tänk bara på att vattendroppar på blommorna ofta ger fläckar. Ludna blad gillar inte heller vattendroppar. 

• Växter med ludna blad, exempelvis Saintpaulia, ska man därför alltid låta dra vatten underifrån.

• Fråga gärna floristen om specifika skötselråd när du handlar din krukväxt.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar