Floristens bästa alla hjärtans dag-tips

En enkel röd ros, en färgsprakande karamellbukett eller en stor maffig grön växt. Floristerna på butiken Blomstrande ting tipsar både om favoriter att ge sina kära samt ger råd för hur du bäst tar hand om snittblommor och krukväxter. 


Enligt tradition är den röda rosen fortfarande den vanligaste blomman att ge på alla hjärtans dag. Men en personlig bukett eller plantering, vald med mottagarens favoritblomma, favoritfärg eller inredningsstil i åtanke, är oftast den mest uppskattade gåvan, tipsar floristen Marie Sölvstedt på butiken Blomstrande ting.

 – En krukväxt eller plantering som håller längre än snittblommor är inte fel. Till den som är flitig med att vattna är en hortensia i en matchande kruka vackert. Orkidéer går alltid hem, varför inte lyxa till det och köpa flera samplanterade i en stor kruka till orkidéälskaren? Eller en stor grön växt som verkligen ger liv åt hemmet?

Karamellbukett av rosor

Samtidigt är buketter alltid uppskattat. Det köper man sällan till sig själv, påpekar Marie Sölvstedt.

– En maffig vårbukett med tulpaner, ranunkler och anemoner är rätt i säsong och finns i en mängd olika sorter. Uppsättningen kan göras stilrent och enkelt eller härligt färgsprakande. Vill man ge någon rosor måste de ju inte vara röda. Tänk en bukett med stora vita rosor, eller en vårigt rosa rosbukett. Rosor i olika färger till en härlig karamellblandning är också kul att ge bort.

”Barn älskar blommor”

De påminner också om att det finns andra att uppmärksamma denna dag – föräldrar, syskon, vänner, en ensam granne eller en stressad kollega. Inte minst barn brukar bli glada över blommor.

– Barn älskar ju blommor! Och de tycker att det är jättekul att ha en egen liten växt att få vattna och se växa.

Slå på stora trumman

Är man sugen på att verkligen slå på stort och visa sin kärlek och uppskattning har Marie Sölvstedt dock ett ess i rockärmen.

 – Vill man ge någon något riktigt extra är det fantastiskt härligt att få en bukett i en vas med ett kort på som säger ”Denna vas kommer jag fylla med vackra blomster åt dig en gång i månaden under hela 2018.” Vem skulle inte älska att få det?

Så ökar du livslängden på buketten:

För snittblommor är det viktigt att hålla bakterietillväxten i vasen så låg som möjligt.

• Byt vatten ungefär varannan dag.

• Gör en ny snittyta med en vass kniv. En ny snittyta är viktigt då bakterier täpper till stjälken så att blommorna inte kan dricka vatten lika bra.

 • Temperaturen på vattnet tvistar de lärda om. Den gamla skolan säger att mjuka stjälkar, exempelvis tulpaner, ska ha kallt vatten. Hårda stjälkar, som rosor, ska ha varmt vatten och mellanhårda stjälkar, till exempel nejlikor, vill ha ljummet.

Nya rön säger dock att man ska sätta alla blommor i kallt vatten oavsett stjälk för att på så sätt hämma bakterietillväxten. Här tycker floristerna på Blomstrande ting att man själv ska välja vilka råd man vill följa.

• Snittblommor håller längre om de står svalt. 4–12 grader ungefär är optimalt. Är man flitig och rädd om sin bukett kan man flytta den till ett förråd eller garage med den temperaturen under natten.

Så ökar du livslängden på krukväxten:

• Växter med tjocka och grövre blad håller ett vattenlager åt växten och behöver inte vattnas lika ofta som de med tunna, skira blad.

• En växt som blommar kräver mer vatten än den gör mellan blomningarna.

• På vintern är inomhusluften torr och växterna kräver mer fukt. Att spraya vatten med en duschflaska i luften runt växterna hjälper. Tänk bara på att vattendroppar på blommorna ofta ger fläckar. Ludna blad gillar inte heller vattendroppar. 

• Växter med ludna blad, exempelvis Saintpaulia, ska man därför alltid låta dra vatten underifrån.

• Fråga gärna floristen om specifika skötselråd när du handlar din krukväxt.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar