Få ordning på leksakerna – här är smarta förvaringstips!

Svämmar barnrummet över av gosedjur? Börjar tågbanan ringla sig ut i vardagsrummet? Och sopar du upp legobitar tillsammans med brödsmulor från köksgolvet? Då kanske det är dags att ta ett rejält grepp om förvaringen av dina barns leksaker.

Bästa förvaringstipsen till barnens leksaker

Smart förvaring börjar med planering

Satsa på en mix av öppen och stängd förvaring!

När det gäller förvaringslösningar börjar allt med en inventering och planering. Att se över volymer och sortera allt i tillfälliga lådor och korgar är bra för att förstå behoven. Kanske att detta steg också medför en efterlängtad utrensning? Vilka leksaker är egentligen aktuella just nu? Vilka kan läggas undan en tid för att ta fram igen när barnet har hunnit glömma?

Det kan också vara en bra idé att i ett tidigt skede fundera över balansen mellan öppen och stängd förvaring. Byråer med stora lådor är fantastiska för att bara vräka ner allt i vid en snabbstädning. Men för att hålla koll på allt roligt kan det vara bra att kombinera de stängda skåpen och lådorna med förvaring där leksakerna syns. Tillsammans kan allt bli en härlig känsla av spänning, inspiration och ordning.

Några måsten kring bra förvaring i barnrummet

Investera gärna i en säng med inbyggd förvaring.

Det finns några grundpelare för inredningen i barnrummet. Se till att integrera förvaringen snyggt i dessa. Till att börja med sover alla barn någonstans. Att investera i en säng med inbyggda förvaringslådor under kan vara en långsiktig och bra lösning. Men det går lika bra att ställa lådor och korgar direkt på golvet också om sängen står på vanliga sängben. För att piffa denna lösning lite kan en sängkappa vara fint. Eller varför inte sy en kul liten gardin som barnet kan dra för och gömma undan allt bakom. Se upp för dammråttor bara!

Vidare vill alla barn någon gång sitta på en stol vid ett bord. En sittplats med en höjdanpassad bordskiva är alltså att rekommendera. Passar för såväl pyssel som legobygge. Här finns många och fina olika lösningar med bord och förvaringshyllor i ett. Den händige fixar något platsbyggt men en färdig skrivbordsbordlösning med hylla funkar också lika bra.

Sist men inte minst kan det vara värt att klura lite på modulsystem och boxhyllor. Dessa lekfulla och personliga lösningar kan svälja massvis med prylar och de går verkligen att anpassa efter behov. Dessutom kan barnen själva vara med och klura eftersom de oftast är bekanta med ”klosstänket”.

Läs också: 10 Ikea-hacks för barnrummet!

Förvaringskista och gamla vintagekoffertar  

Stora kistor och koffertar är utmärkta förvaringslösningar med dubbelfunktion. De kan rymma utklädningskläder, gosedjur, duplo eller fungera som boklådor. Och genom att välja en med slät utsida och topp fungerar de även som extra lekyta. Koffertar går ofta att stuva in under en säng. Texta även att experimentera med att fästa ben på undersidan. Då blir de verkligen som små bord och de blir betydligt enklare att städa. Dessutom är riktigt stora koffertar och förvaringskistor väldigt roliga att gömma sig i, eller använda som extra myssäng.

Snyggt för det allra finaste

De allra flesta barn har en känsla för vad som är extra värdefullt. Det kan handla om ett fint strandfynd, ett extra lyckat pyssel eller ett arvegods från storkusinen. Att inreda med dessa i åtanke skapar personlighet och en ombonad känsla. På en liten designhylla eller i ett litet väggfast skåp kan de allra finaste sakerna gömmas undan. Ett hyllplan längs med taket kan också vara en perfekt plats för favoritbilen och de allra finaste teckningarna kan klämmas fast med klämmor fästa på en vajer eller anslagstavla. De viktiga är att barnen själva får vara med och bestämma vad som är värdefullt och vad som förtjänar en extra speciell förvaringsplats.

Smart förvaring av leksaker utanför det faktiska lekrummet

Leken tar barnen ut på alla möjliga slags äventyr och med på dessa äventyr är ofta leksakerna. Plötsligt är köket en öde ö och soffan en hemlig koja. För att underlätta i allt plockande kan de vara smart att låta viss förvaring för leksaker förekomma i andra rum än i lekrummet. En ottoman med förvaring i eller en snygg korg är praktiskt när allt som ligger och dräller runt om i hemmet snabbt ska samlas ihop. Likaså kan förvaring på hjul hjälpa till. Montera ett par stadiga hjul på en låg låda och barnen kommer garanterat hjälpa till att köra runt med denna städkärra.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar