Få ordning på leksakerna – här är smarta förvaringstips!

Svämmar barnrummet över av gosedjur? Börjar tågbanan ringla sig ut i vardagsrummet? Och sopar du upp legobitar tillsammans med brödsmulor från köksgolvet? Då kanske det är dags att ta ett rejält grepp om förvaringen av dina barns leksaker.


Bästa förvaringstipsen till barnens leksaker

Smart förvaring börjar med planering

Satsa på en mix av öppen och stängd förvaring!

När det gäller förvaringslösningar börjar allt med en inventering och planering. Att se över volymer och sortera allt i tillfälliga lådor och korgar är bra för att förstå behoven. Kanske att detta steg också medför en efterlängtad utrensning? Vilka leksaker är egentligen aktuella just nu? Vilka kan läggas undan en tid för att ta fram igen när barnet har hunnit glömma?

Det kan också vara en bra idé att i ett tidigt skede fundera över balansen mellan öppen och stängd förvaring. Byråer med stora lådor är fantastiska för att bara vräka ner allt i vid en snabbstädning. Men för att hålla koll på allt roligt kan det vara bra att kombinera de stängda skåpen och lådorna med förvaring där leksakerna syns. Tillsammans kan allt bli en härlig känsla av spänning, inspiration och ordning.

Några måsten kring bra förvaring i barnrummet

Investera gärna i en säng med inbyggd förvaring.

Det finns några grundpelare för inredningen i barnrummet. Se till att integrera förvaringen snyggt i dessa. Till att börja med sover alla barn någonstans. Att investera i en säng med inbyggda förvaringslådor under kan vara en långsiktig och bra lösning. Men det går lika bra att ställa lådor och korgar direkt på golvet också om sängen står på vanliga sängben. För att piffa denna lösning lite kan en sängkappa vara fint. Eller varför inte sy en kul liten gardin som barnet kan dra för och gömma undan allt bakom. Se upp för dammråttor bara!

Vidare vill alla barn någon gång sitta på en stol vid ett bord. En sittplats med en höjdanpassad bordskiva är alltså att rekommendera. Passar för såväl pyssel som legobygge. Här finns många och fina olika lösningar med bord och förvaringshyllor i ett. Den händige fixar något platsbyggt men en färdig skrivbordsbordlösning med hylla funkar också lika bra.

Sist men inte minst kan det vara värt att klura lite på modulsystem och boxhyllor. Dessa lekfulla och personliga lösningar kan svälja massvis med prylar och de går verkligen att anpassa efter behov. Dessutom kan barnen själva vara med och klura eftersom de oftast är bekanta med ”klosstänket”.

Läs också: 10 Ikea-hacks för barnrummet!

Förvaringskista och gamla vintagekoffertar  

Stora kistor och koffertar är utmärkta förvaringslösningar med dubbelfunktion. De kan rymma utklädningskläder, gosedjur, duplo eller fungera som boklådor. Och genom att välja en med slät utsida och topp fungerar de även som extra lekyta. Koffertar går ofta att stuva in under en säng. Texta även att experimentera med att fästa ben på undersidan. Då blir de verkligen som små bord och de blir betydligt enklare att städa. Dessutom är riktigt stora koffertar och förvaringskistor väldigt roliga att gömma sig i, eller använda som extra myssäng.

Snyggt för det allra finaste

De allra flesta barn har en känsla för vad som är extra värdefullt. Det kan handla om ett fint strandfynd, ett extra lyckat pyssel eller ett arvegods från storkusinen. Att inreda med dessa i åtanke skapar personlighet och en ombonad känsla. På en liten designhylla eller i ett litet väggfast skåp kan de allra finaste sakerna gömmas undan. Ett hyllplan längs med taket kan också vara en perfekt plats för favoritbilen och de allra finaste teckningarna kan klämmas fast med klämmor fästa på en vajer eller anslagstavla. De viktiga är att barnen själva får vara med och bestämma vad som är värdefullt och vad som förtjänar en extra speciell förvaringsplats.

Smart förvaring av leksaker utanför det faktiska lekrummet

Leken tar barnen ut på alla möjliga slags äventyr och med på dessa äventyr är ofta leksakerna. Plötsligt är köket en öde ö och soffan en hemlig koja. För att underlätta i allt plockande kan de vara smart att låta viss förvaring för leksaker förekomma i andra rum än i lekrummet. En ottoman med förvaring i eller en snygg korg är praktiskt när allt som ligger och dräller runt om i hemmet snabbt ska samlas ihop. Likaså kan förvaring på hjul hjälpa till. Montera ett par stadiga hjul på en låg låda och barnen kommer garanterat hjälpa till att köra runt med denna städkärra.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar