Fräckaste tavelväggen – 5 tips!

Den allra fräckaste tavelväggen är den som är genomtänkt in i minsta detalj och som sticker ut. Hur gör du då? Här kommer 5 tips!

Därför är det svårt att börja om

Det första rådet är att alltid planera innan du slår spiken i väggen. Det är svårt att börja om eller ändra på något när du börjat sätta upp tavlorna. Ta alltid ett kliv tillbaka och utgå från hur väggen ser ut och vilken nyans den har. Detta är viktigt när du väljer ut motiv. Du behöver inte uppfinna hjulet två gånger utan ta efter redan existerande tavelväggar som du tycker är fina. Sno och ta efter – men sätt personlig prägel på tavelväggen. Det kommer göra susen.

Undvik att ge ett rörigt intryck!

Det är viktigt att färg och form passar väl tillsammans. Låt färger och motiv skapa en tydlig röd tråd. Och håll i den tråden… eller stilen och ha samma motiv. Kör du med blå färger – låt detta komma fram i himmel och hav. Kör du med gröna färger – bädda in växter och skog i motiven. Det är viktigt att hålla sig till samma färgskala och att ge ett samlat intryck.

 

 

Konsten att välja rätt ramar

Det är viktigt att du väljer rätt ramar. Billiga, tråkiga och intetsägande ramar glöms bort och vässar inte alls till motiven. Välj ramar efter tema och färgkod. Svarta och tjocka ramar lyfter fram tavelmotiven och får dem närmast att sticka ut från väggen. De ger ett hårdare intryck. Ramar i naturnära färger eller i vitt har mer tendensen att smälta in. De ger ett lugn och en mjukhet. Om du öser på för fulla muggar och har olika slags ramar så kommer det att hända mycket på väggen. Det kan vara både bra och dåligt och beror bland annat på hur stor väggen är, hur många tavlor det ska vara och vilka eller vilket tema motiven följer.

Utgå från vad du själv tycker om

Fotokonst har fördelen att vara mer personlig. Vill du bjussa på din personlighet och livsstil kan du prova med att rama in foton i färg eller svartvitt. Detta är en smaksak egentligen och är du dessutom fotointresserad så är det ingen konst att välja ut bra bilder. En tavelvägg ska beröra, liva upp och sätta igång känslor hos betraktaren. Den ska vara tidlös och det är viktigt att du utgår från vad du själv tycker om.

Ändra och stuka om hur mycket du vill

Innan du sätter upp tavlorna på väggen är det en bra idé att lägga dem på golvet eller lutandes mot väggen. Detta ger dig fria händer att ändra och stuka om hur mycket du vill innan du bestämt dig för rätt ordning. Ställer du tavlorna lutandes mot väggen så får du ytterligare ett smakprov på hur det kan se ut när tavlorna möter väggen och hur det påverkar helhetsintrycket.

Ju fler tavlor du har, desto längre tid tar det, men det blir väldigt snyggt när det är klart och det är därför mödan värt. Du kan även beställa färdiga mallar och köpa in rätt storlekar på ramarna redan från början. Detta kommer att skynda på det hela. Prova olika kombinationer och tillslut kommer du att hitta rätt.

Så hänger du tavlorna

 

 

Smart spikförvaring! 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar