Fräckaste tavelväggen – 5 tips!

Den allra fräckaste tavelväggen är den som är genomtänkt in i minsta detalj och som sticker ut. Hur gör du då? Här kommer 5 tips!


Därför är det svårt att börja om

Det första rådet är att alltid planera innan du slår spiken i väggen. Det är svårt att börja om eller ändra på något när du börjat sätta upp tavlorna. Ta alltid ett kliv tillbaka och utgå från hur väggen ser ut och vilken nyans den har. Detta är viktigt när du väljer ut motiv. Du behöver inte uppfinna hjulet två gånger utan ta efter redan existerande tavelväggar som du tycker är fina. Sno och ta efter – men sätt personlig prägel på tavelväggen. Det kommer göra susen.

Undvik att ge ett rörigt intryck!

Det är viktigt att färg och form passar väl tillsammans. Låt färger och motiv skapa en tydlig röd tråd. Och håll i den tråden… eller stilen och ha samma motiv. Kör du med blå färger – låt detta komma fram i himmel och hav. Kör du med gröna färger – bädda in växter och skog i motiven. Det är viktigt att hålla sig till samma färgskala och att ge ett samlat intryck.

Konsten att välja rätt ramar

Det är viktigt att du väljer rätt ramar. Billiga, tråkiga och intetsägande ramar glöms bort och vässar inte alls till motiven. Välj ramar efter tema och färgkod. Svarta och tjocka ramar lyfter fram tavelmotiven och får dem närmast att sticka ut från väggen. De ger ett hårdare intryck. Ramar i naturnära färger eller i vitt har mer tendensen att smälta in. De ger ett lugn och en mjukhet. Om du öser på för fulla muggar och har olika slags ramar så kommer det att hända mycket på väggen. Det kan vara både bra och dåligt och beror bland annat på hur stor väggen är, hur många tavlor det ska vara och vilka eller vilket tema motiven följer.

Utgå från vad du själv tycker om

Fotokonst har fördelen att vara mer personlig. Vill du bjussa på din personlighet och livsstil kan du prova med att rama in foton i färg eller svartvitt. Detta är en smaksak egentligen och är du dessutom fotointresserad så är det ingen konst att välja ut bra bilder. En tavelvägg ska beröra, liva upp och sätta igång känslor hos betraktaren. Den ska vara tidlös och det är viktigt att du utgår från vad du själv tycker om.

Ändra och stuka om hur mycket du vill

Innan du sätter upp tavlorna på väggen är det en bra idé att lägga dem på golvet eller lutandes mot väggen. Detta ger dig fria händer att ändra och stuka om hur mycket du vill innan du bestämt dig för rätt ordning. Ställer du tavlorna lutandes mot väggen så får du ytterligare ett smakprov på hur det kan se ut när tavlorna möter väggen och hur det påverkar helhetsintrycket.

Ju fler tavlor du har, desto längre tid tar det, men det blir väldigt snyggt när det är klart och det är därför mödan värt. Du kan även beställa färdiga mallar och köpa in rätt storlekar på ramarna redan från början. Detta kommer att skynda på det hela. Prova olika kombinationer och tillslut kommer du att hitta rätt.

Så hänger du tavlorna

Smart spikförvaring! 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar