1. Välj rätt loppis. Små tillfälliga loppisar har störst fyndläge, här säljer privatpersoner som vill bli av med allt. Leta annonser i lokaltidningar. Landsbygds-loppisar är att föredra framför trendiga storstadsloppisar med upptrissade priser.
2. Läs på. I dag finns en uppsjö av kataloger, tidningar och förteckningar över stengods och design. Ta reda på vad saker är värda och bestäm i förväg vad du är beredd att betala.
3. Var först! Var där före öppning, haffa fynden precis när de packas upp.
4. Gräv. Skatter kan gömma sig längst ner i lådan, där ingen orkat leta. Blunda för bacillskräck och dammiga kartonger.
5. Undersök. Vrid och vänd, leta märkningar som bekräftar design och värde. Skavanker och missfärgningar sänker värdet och därmed priset.
6. Pruta. Sköt förhandlingen med charm och finess. Inga sura miner! En lyckad affär gör både köparen och säljaren nöjda. Köper du fler saker, be om mängdrabatt.
7. Betala kontant. Jämna pengar ger ofta en snabb affär.
8. Trotsa regnet. Fynda när det regnar – färre kunder betyder bättre priser!
9. Ha is i magen. Det är lätt att dras med och i stundens hetta betala överpriser du sedan ångrar. Vill du verkligen ha prylen eller kommer den att landa i ”märkliga loppisfynd-lådan” i förrådet?
10. Tänk framåt. Mässing, teak och 50-talsporslin har varit poppis ett tag – det säljs dyrt och snabbt. Försök förutspå kommande trender som är billiga nu, men dyrgripar om några år. Det som är riktigt ute blir förr eller senare inne igen.
11. Köp med hjärtat. Fastnar du för något – en knasig lerfigur, en bedårande skål eller en udda tavla – slå till! Det måste inte vara design och märken för att vara fynd.
Elin Emborg
Ålder: 30.
Familj: Sambon Lars, katterna Coolis och Caspar.
Bor: I Aspudden, Stockholm.
Gör: AD på Vi i Villa. Tänker ägna sommaren åt att leta Lisa Larson-katter på alla Sveriges loppisar.