Så fixar du en platsbyggd garderob

En platsbyggd garderob är både snygg och praktisk. Så här går du tillväga för att skräddarsy en till ditt hem.

platsbyggd garderob

En välorganiserad garderob är en dröm för många. I en platsbyggd garderob, där allt är anpassat efter dina behov, hittar du snabbt plagget du söker och sparar både tid och energi i morgonstressen. Du kan dessutom se till att bygga en garderob som passar in i hemmets övriga stil. Att bygga en egen garderob behöver inte vara så svårt som man kan tro. Det gäller bara att lägga ambitionen på rätt nivå. Här ger vi några tips på hur du kommer igång med din platsbyggda garderob.

Anpassa bygget utifrån förkunskaper

Det går att lägga ambitionen på olika nivåer utifrån budget, tid och förkunskaper. Om du är händig och tycker om att snickra så kan du bygga din garderob själv, helt från grunden. Är du däremot inte lika säker på hur du ska planera, skissa och bygga så bör du ta in hjälp i en eller flera delar av processen, använda färdiga garderobsinredningar eller bygga din garderob utifrån befintlig möbel. Oavsett vad du väljer, så behövs till en början planering. 

Skapa en plan för förvaringen

Innan du börjar bygga är det viktigt att tänka igenom vad du vill förvara i garderoben. Hängande kläder kräver en viss typ av förvaring, jämfört med vikta kläder eller skor. Tänk också på om du vill ha hyllor eller lådor i din garderob, och hur garderoben ska stängas. Får det plats med dörrar som öppnas utåt, eller är det smartast med skjutdörrar?

Planera och mät

Var ska din platsbyggda garderob vara placerad? Det kan vara praktiskt att ha garderoben i sovrummet, men om det inte är möjligt så fundera ut vilket annat rum, eller utrymme, som passar för just din garderob. Mät höjd, bredd och djup på det område som du tänkt använda och skissa sedan upp en ritning på hur du vill att din garderob ska se ut, antingen för hand eller med ett ritprogram. Markera gärna utrymmet med tejp. Då får du en känsla för hur stor plats garderoben kommer att ta i anspråk och hur rummet kommer att se ut när garderoben är byggd. 

Välj material

När du har en färdig skiss så är det dags att börja tänka på material. Välj material utifrån budget, behov och stil. Du behöver material för stomme, väggar och själva inredningen. Stommen behöver vara slitstark, medan garderobsväggarna kan kläs i valfri panel, till exempel pärlspont. När det gäller inredningen så kan du bygga den helt från grunden, eller använda delar av färdiga system.  

platsbyggd garderob med dörrar av glas
Tänk över valet av dörrar till garderoben – både gällande material och om det ska vara skjutdörrar eller vanliga med gångjärn. Foto: Pexels.

Bygg garderoben

Börja med att bygga ramen och lägg sedan till hyllor, klädstänger och andra förvaringslösningar. Se till att alla delar är ordentligt säkrade och att garderoben är stabil och stadig. Tänk på att klädstängerna bör vara placerade på en höjd som passar dina behov och att hyllplanen bör byggas så att de är lätta att nå. Om du har gott om plats så mät gärna ut extra utrymme nedanför klädstängerna, så att de hängande kläderna har möjlighet att hänga helt fritt. Då håller de sig släta och fina längre. Längst ner i garderoben kan det vara praktiskt med någon slags byrålösning med lådor för förvaring av till exempel underkläder och strumpor. 

Läs också: Smartaste knepet – så får du ordning i garderobslådorna!

Montera dörrar

På de flesta platsbyggda garderober har man dörrar. Dörrarna gör att man slipper se kläderna, vilket bidrar till ett mer välstädat intryck i rummet. Garderobsdörrarna skyddar också kläderna från att bli dammiga. Fundera på om du vill ha skjutdörrar eller klassiska dörrar på gångjärn. Vill du inte ha dörrar av trä, så går det även bra att hänga upp ett skynke eller draperi framför garderoben, antingen enfärgat eller mönstrat, beroende på vilken känsla du vill ha i rummet. 

Pimpa din garderob

Fördelen med en platsbyggd garderob är att du kan få den precis som du vill ha den. Vad vill du ha för känsla när du öppnar garderoben? Genom att sätta upp en tapet i garderoben, eller klä in hyllplan med blommig papp så får du en lantlig känsla. Är du ute efter glamour så kanske guldfärg och en spegel på insidan av dörren passar bättre. Det kan även vara praktiskt att ha belysning i garderoben, och även här finns möjlighet att välja lampor och lösningar utifrån behov och önskad stil. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

En platsbyggd garderob är en utmärkt lösning för att organisera dina kläder på ett snyggt och praktiskt sätt. Genom att planera noggrant, välja rätt material och anpassa garderoben utefter dina egna behov så kan du skapa en garderob som är både praktisk och fin.

platsbyggd garderob med skrivbord
Många väljer att ha platsbyggda garderober på var sin sida om en säng eller ett skrivbord. Foto: Getty Images.

Vad kostar en platsbyggd garderob?

Kostnaden för en platsbyggd garderob varierar utifrån storlek, komplexitet och hur mycket du väljer att göra själv. Vill du anlita en hantverkare för att bygga en garderob från grunden blir det såklart dyrare än om du bygger själv eller använder en färdig byggsats från till exempel Ikea som grund. Annat som påverkar priset är materialval. Vill du ha garderobsdörrar i sekelskiftesstil med utfräsning blir det dyrare än en vanlig garderobsdörr.

Om du anlitar en hantverkare, glöm inte att nyttja rot-avdraget.

Läs också: Häng på trenden med platsbyggd bokhylla – smart och snyggt!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar