Istället för trä

De vanligaste golven i Sverige är gjorda av trä. Men det behöver de inte vara! Du kanske ska titta på ett i kokos? Eller en modern heltäckningsmatta? Vi har pejlat golvmarknaden. Här är råden för dig som vill välja något nytt.

Bild:

Bild:

"Marmoleum Klick" från Forbo är Svanenmärkta linoleumplattor som klickas ihop. Pris från cirka 35…

Bild:

Bild:

En så här lurvigt skön heltäckningsmatta av rya är kanske något att längta till när barnen vuxit …

Bild:

Bild:

Nej, det är inte hård sten utan mjuk vinyl. "Tarkett Flagstone" har 15 års slitagegaranti och kos…

Bild:

Bild:

Bambugolv är förvillande likt trägolv men tillverkas av det storvuxna bambugräset.

Bild:

Bild:

Allegro är ett mycket tåligt och slitstarkt golv. Pris cirka 300 kr/kvm. Tarkett.

Bild:

Bild:

Ett ljust golv gör att rummet ser större ut. Här Pergo laminatgolv, "Silver Furu" cirka 250 kr/kvm.

Bild:

Bild:

Klinker är lättskött i köket. Damasco från Konradssons kakel fungerar både på vägg och golv.

Bild:

Bild:

Läcker 60-talskänsla med schackrutigt korkgolv med linoleumbeläggning. "Linocomfort" från Wicande…

Bild:

Bild:

Tufft och tåligt är gummigolvet "Checker Stud" från Trelleborg med cirklar i relief. Pris cirka 6…

Sten, klinker, plast eller matta? Ja, nu finns det många valmöjligheter för golven där hemma. De flesta golvmaterial passar också i flera olika typer av rum även om du i våtutrymmen bör välja extra fukttåliga material, och i rum som utsätts för hårt slitage ett högkvalitativt golv med garanterat lång livslängd.

Moderna textila golv är till exempel långt mer praktiska och lättskötta än sina föregångare som var så populära (men snart började kännas lite ofräscha) på 60- och 70-talet.

När du ska välja ett nytt golv finns det flera olika saker du behöver tänka på. Ekonomin är förstås en viktig faktor. Även hur mycket du kan, eller vill, göra själv. I våtutrymmen bör en fackman göra jobbet för att försäkringar ska gälla, men i övriga rum kan den normalhändige klara de flesta typer av material. Vinylgolv du inte behöver skarva och som kan läggas löst är relativt enkelt att klara själv, liksom laminatgolv med klicklåsning och självhäftande linoleumplattor. Men som vanligt när det gäller gör-det-självprojekt; rannsaka dig själv innan och försäkra dig om att du verkligen har tiden – det tar alltid längre tid än man tror! – och kunskapen.

Golv för golv:

Textila golv

Textila golv inklusive sisal och kokosgolv är varma och ofta mjuka. De dämpar ljud och är de av bra kvalitet binder de även damm och är antistatbehandlade. Heltäckningsmattor kan även fås figurskurna.

Skötsel: Dammsug och rengör med skumtvätt.

Passar bra i: Sovrum och vardagsrum. Den nästan helt släta, tåliga nålfiltsmattan passar även bra i hall och trappor, sisal krymper om den utsätts för väta.

Vinyl

Vinyl (Plast) är tillverkat av PVC och har i princip obegränsade möjligheter när det gäller färger och mönster. Det är slitstarkt, lättskött och tåligt, relativt lätt att lägga själv om man inte behöver skarva, men överlåt våtutrymmen till fackmannen.

Skötsel: Dammsug och våttorka.

Passar bra i: Alla typer av rum eftersom det finns många olika kvaliteter att välja bland.

Bambu

Bambu är ett relativt nytt, miljövänligt alternativ eftersom det är ett snabbväxande gräs. Påminner om trägolv och är mycket slitstarkt. Finns som lackat, oljat eller obehandlat i olika träfärgade nyanser.

Skötsel: Dammsug eller torrmoppa, använd golvsåpa för trägolv om du våttorkar. Oljad bambu bör underhållas en gång per år.

Passar bra i: Sovrum, kök, hall, vardagsrum.

Linoleum

Linoleum är ett naturmaterial av bland annat kork, harts, linolja och sågspån. Finns både på rulle, som limbara eller självhäftande plattor samt som klicksystem. Det är miljövänligt, hållbart och värmeisolerande. Dämpar även ljud till viss del. Klickgolv samt plattor är relativt lätt att lägga själv.

Skötsel: Dammsug och våttorka, kan poleras vid behov.

Passar bra i: Kök, sovrum, vardagsrum, hall.

Laminat

Laminat är en träfiberskiva med folietryck som efterliknar trä, sten eller andra material. Trycket skyddas med ett slitskikt av aluminiumoxid. Laminat finns i många olika kvaliteter, satsar du på hög kvalitet får du ett mycket hårt, slitstarkt och reptåligt golv. Det är också lätt att lägga själv.

Skötsel: Dammsug och torrmoppa, fläckar tas bort med fuktig trasa. Laminatgolv bör inte utsättas för mycket fukt eller väta.

Passar bra i: Kök, vardagsrum, sovrum, hall.

Klinker och sten

Klinker och sten är naturliga material med lång hållbarhet. Kan upplevas som hårt och kallt, golvvärme avhjälper det senare. Materialen ställer höga krav på underarbetet och är förhållandevis tungt att arbeta med, alltså inte helt lätta att lägga själv.

Skötsel: Dammsug och fukttorka, vissa typer av oglaserad sten behöver impregneras och vaxas en gång om året.

Passar bra i: Hall, badrum (välj halksäkert!), tvättstuga, vardagsrum, uterum. Fungerar även i kök men kan kännas stumt för ben och rygg om man går och står mycket.

Korkgolv

Korkgolv var vanligt på 70-talet på grund av sin slitstarka, behagliga yta. Moderna korkgolv kan ha mönster föreställande både exempelvis trä, metall och läder och ytskikt av kork, vinyl eller laminat. Läggs relativt enkelt flytande med klickfog. Det klassiska kork-o-plast-golvet i 30×30 cm rutor finns fortfarande under namnet Corkmaster.

Skötsel: Dammsug och torka med fuktig trasa/mikorfibermopp. Polera vid behov.

Passar bra i: Kök, vardagsrum, sovrum, hall.

Gummigolv

Gummigolv som förr användes främst inom industrin har på senare tid även blivit populärt även i hem. Finns både som plattor och på rulle, slätt eller med vanligtvis runda eller droppformade, upphöjda mönster. Det är tåligt och lättskött.

Skötsel: Dammsug och våttorka. Gummigolv kan vaxas eller poleras om det känns matt.

Passar bra i: Kök, vardagsrum, sovrum, hall, tvättstuga.

Snabbguide till valet:

Billigt? Då ska du titta på vinyl och laminat. Men tänk på att du får vad du betalar för, ett laminatgolv för 89 kronor kvadraten är givetvis inte lika hållbart och slitstarkt som ett som kostar 300 kronor.

Miljövänligt? Linoleum, klinker och sten är bra val, liksom bambu. Men även andra material kan vara bra val, titta efter Bra Miljöval- eller Svanenmärkning.

Hållbart? Klinker och sten är i princip outslitliga, men kan skadas om du tappar något tungt eller vasst på dem.

Trendigt? Då ska du satsa på svart och vitt, oavsett material. I alla fall enligt golvföretaget Tarketts senaste trendspaning.

– Vita golv ger oftare en lugn och mjuk känsla medan svarta golv ger rummet mer attityd, säger Kerstin Lagerlöf kommunikationschef på Tarkett.

Tips

Testa på webben. På Pergos hemsida finns ett eShowroom där du kan testa över 250 olika typer av färger och mönster i skilda typer av rum.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar