Lyft rummet med nytt trägolv

Med ett nytt trägolv kan du höja standarden i rummet och värdet på huset. Vi tittar här på aktuella träslag, sorter, trender och nyheter! Dessutom frågar vi vår expert Jan Ohlis: Hur svårt är det egentligen att lägga ett golv?

Det är levande, lent och skönt att gå på. Det är ett rent naturmaterial som inte innehåller några kemikalier. Det har lång livslängd, håller sig vackert länge och är omslipningsbart flera gånger. Frågan är bara: vilket trägolv du ska välja?

Just nu går trenden mot rustika golv med en grövre struktur i träet eller borstade golv som med en strukturerad patina blir starkare och hårdare och dessutom känns varmare att gå på.

Ek är fortfarande det träslag som säljer bäst, följt av furu och ask.

Så vad är snyggast och mest lättskött? Oljat, målat, lutat eller lackat? Eller kanske ett skurgolv?

Oljade golv ger bra skydd mot smuts, samtidigt som ytan fortfarande kan andas. Vissa fläckar kan vara svåra att få bort. Oljan kan vara antingen klar (ofärgad) eller pigmenterad med vitt och den kombineras ofta med en lutbehandling. Luten stannar upp träets åldrande och hindrar det från att gulna.

Ett målat trägolv klarar spill utan att få fläckar. Dessutom kan det alltid målas om när det behövs. Ett bra alternativ om golvet är slitet.

Ett lackat golv är slitstarkt, lätt att hålla rent och klarar spill. Men skador i träet efter klackar och liknande kan inte resa sig och försvinna. Istället kommer smuts ner i träet och ger fula märken. Lack har dessutom en limmande effekt som hindrar träets naturliga rörelser efter luftfuktighet och årstid.

Ett skurgolv känns genuint och får på sikt, efter flera behandlingar, en mycket tålig yta. För att få ett traditionellt skurgolv mättas först ytan med grönsåpa och skuras sedan med kallt vatten tills allt lödder försvunnit.

Visste du att…

Ett nytt golv höjer husets värde. Det visar en SKOP-undersökning där cirka 200 fastighetsmäklare intervjuades på uppdrag av golvtillverkaren Kährs.

  • 86 procent av mäklarna ansåg att allt fler spekulanter visar stort intresse för golvmaterial i bostaden.
  • 72 procent skulle rekommendera kunden att lägga in ett nytt golv, med motiveringen att det höjer värdet och helheten.
  • Parkett går hem bäst i våra stugor. 68 procent trodde stavparkett i stor utsträckning skulle kunna höja värdet på en bostad, medan 39 procent tror att lamellparkett/trägolv höjer värdet.

Stina Andersson, ansvarig för trender och design på Kährs:

Hur tolkar du resultaten?

– Undersökningen visar att köparna värdesätter golv av genuina material och bra kvalitet. Trägolv anses vara traditionella och har en lång livslängd.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar