Trägolv i badrummet – visst går det!

Går det i båten så går det i badrummet. För visst kan man lägga in trägolv i våtutrymmen.

trägolv badrum

Men det kräver lite kunskap och eftertanke för att det vackra trägolvet ska hålla och vara njutbart långt tid framöver.


Teak är det i särklass bästa materialet om du vill ha trägolv i badrummet.

Trä kanske inte är det första valet av golv man tänker sig för badrummet. Men visst går det. Det är dock en hel del att tänka på för att det ska bli rätt.

– Anlita helst en hantverkare för jobbet. Det råder golvläggare Bernt-Åke Sjögren som sedan några år tillbaka på heltid ägnar sig åt att lägga in trägolv i badrum.

– Det är för stora risker för vattenskador om en lekman gör det, säger Bernt-Åke Sjögren. För bästa resultat bör man absolut anlita en fackman.

Teak bästa valet

Trägolv som trägolv gäller inte här. Teak är utan tvivel det bästa valet, de flesta golvläggare skulle tillägga ”det enda valet” för våtutrymmen. Snyggt är det, men var beredd att betala för det vackra!

Ett bra teakgolv kostar mellan 1 500-2 000 kronor per kvadratmeter. Två egenskaper hos teak gör att den lämpar sig bättre än andra träslag för våta miljöer. Dels är det ett ovanligt fett trä, dels är det ett av de träslag som rör sig minst. Det är detta som gör att teak är det träslag man ser på båtar – och våtare än i havet lär det inte bli i badrummet, motiverar Bernt-Åke Sjögren.

Men eftersom det handlar om våtutrymmen bär man som alltid vara extra noggrann med läggningen av golvet. Om du absolut vill göra det själv, bör du beställa broschyren om våtrumsregler, till exempel från Golvbranschens Riksorganisation.

Låt underlaget avgöra

– Det första man bör göra är att försäkra sig om att det finns ett bra tätskikt under, förklarar Bernt-Åke Sjögren. Spånskiva är inte att rekommendera men betongplatta, plastmatta och klinker går bra som underlag. Själv brukar jag dock rekommendera att man inte läggar in teak i duschen. Tvål och hudavlagringar gör att det kan bli mycket halt.

Bildtext

70 mm bred Burma Teak från Skeppsgolv Skåne bygg och Parkett. Golvet är lagt på värmegolv och fogat med svart gumminåt. Foto Johan Lotand

Så här lägger man ett teakgolv som håller tätt.

Även om du anlitar hantverkare för jobbet så kan det vara bra att ha koll på detta:

1. Se till att tätskiktet under håller och är tätt.

2. Limma sedan fast teaken med 2-komponent special lim. Man kan välja att lägga in teak med olika bredder. På båtar brukar man ha 40-50 mm breda teakbrädor. Men det vanligaste är cirka 10-12cm.

3. När teaken väl är på plats, vänta ett dygn så det härdar ordentligt.

4. Prima spåren i teaken innan du nåtar.

5. Nåta därefter gummimassan. Detta är viktigt! Denna massa får absolut inte innehålla akrylater eller silikon för då kommer den att spricka och lossna.

6. Se till att inga luftbubblor kommer in i nåten. Spruta först in den och tryck sedan till med spackelspate. Se till att det blir ordentligt nedtryckt.

7. Låt detta vara i ytterligare ett eller två dygn.

8. Dags att slipa golvet så de smala fina nåterna kommer fram. Avsluta med 150-180 slippapper för bäste resultat.

9. Så är det tid för oljning. Använd en aromatfri olja tipsar Bernt-ÅkeÅke Sjögren. Olja 3-6 gånger. Avsluta med ett dropptest. När vattnet du spiller ut bildar en fin droppe på teaken då är det klart.

Kolla att det teakgolv du köper är FSC-märkt (Forest Stewardship Council) FSC-certifiering säkerställer att virket kommer från ansvarsfullt brukade skogar med hänsyn tagen till miljö, ekonomi och sociala frågor. Läs mer om detta på www.fsc-sverige.org

Tänk på:

Tänk också på att vid en renovering av badrum dokumentera hur tätskikten är utfört och vilka material som använts. Detta är mycket viktigt vid försäljning då det är obligatoriskt med överlåtelsebesiktning. Om sådant dokument saknas är risken stor att köparen kan pruta 50 000-100 000 kronor på huspriset.
Vill du veta mer om vad som krävs kontakta Golvbranschens Riksorganisation, tel 08-702 30 90.

Vill du veta mer?
Gå in på www.skeppsgolv.com för mer information. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar