Stor guide: Så slipar du trägolvet

Det är ett stort och dammigt arbete att slipa ett gammalt trägolv. Å andra sidan blir det otroligt snyggt och du sparar lätt flera tusen kronor med eget arbete. Så här slipar du ditt eget trägolv! 


Det dammar och väsnas otroligt och det tar ett par dagar att slipa ett trägolv. Men när det är klart kan du njuta av glädjen av att ha slipat bort ett mörkt golv och fått ett ljust golv med en sidenmatt yta som håller sig snygg i flera år. Gör det själv visar hur du gör, steg för steg.

Har du lust att gå fram och tillbaka i rummet i nästan två dagar med en 70 kg tung maskin framför dig så kan du spara många tusen kronor på att slippa betala en hantverkare för jobbet. Men det kräver att du slipar golvet på rätt sätt för annars kostar det dig betydligt mer i maskinhyra och slippapper än vad hantverkaren ska ha. Det är också risk att golvet inte blir så snyggt och måste slipas om. Du måste förbereda arbetet genom att ta bort alla spikar som kan sticka upp och fördärva slippapperet. Ett ark kostar ju upp till 100 kr.

Välj rätt slippapper

Det är viktigt att välja rätt slippapper. Börjar du med för grovt papper slipar du bort onödigt mycket och får stort besvär med att få bort slipspåren från golvet. Börjar du med för fint papper tar arbetet onödigt lång tid och kostar mycket papper. Får du inte bort slipspåren och får fram en slät yta på
träet kan det bli omöjligt att lack
era golvet på ett hållbart sätt.

Hyr en golvslipmaskin

Du kan hyra golvslipmaskiner på byggvaruhus, hos hyresföretag och golvläggare. När du ska slipa ner till naket trä behöver du en golvslipmaskin med valsar. Den stora modell vi använder väger cirka 70 kg, men det finns mindre och lite mindre effektiva maskiner runt 45–50 kg. En stor maskin kostar ofta 500 kr per dag att hyra, men kostnaden för slippapper blir ofta större om du använder slippapperet på rätt sätt. Du behöver också en mindre slipmaskin, en kantslip. Den använder sliprondeller och kan komma tätt intill hinder tack vare den långa näbben som också kan slipa under rör.

Förbered för att slipa trägolvet

Från den tidiga morgon du hämtar golvslipmaskinen, som du förstås har bokat i förväg, startar taxametern och därför ska allt vara klart för slipning när du kommer hem med maskinen. Du måste ha gjort det dammtätt till resten av bostaden och du måste veta hur du kommer in i och ut ur rummet. Du ska också ha tvättat golvet så att du inte slipar ner smuts i träet.

Det är också mycket viktigt att du har försänkt alla spikar och dragit ner alla skruvar 2–3 mm i träet. Tänk på att det räcker med en enda dum dyckert för att riva sönder ett slippapper som du har betalat 100 kr för.

Tips för att spara pengar: Slipa färdigt med varje kornstorlek

Ett vanligt fel när man slipar golv är att man för snabbt byter till finare slippapper. Det gör att arbetet tar längre tid och är enormt dyrt för du använder onödigt många slippapper. Det grövsta slippapperet är det effektivaste och det ska därför användas för att slipa rent och få en plan yta. All lack, alla skador och jack ska bort. När det är klart handlar det uteslutande om att få bort slipspår genom att använda papper som ger finare spår. Slippapper korn 24 efterföljs av korn 40 som efterföljs av korn 80 osv. Med varje papper slipar du tills den sista vändan inte ger resultat.

Tips för att spara pengar: Ett slätt golv sparar lack och håller längre

Det handlar om mycket mer än bara utseendet när yrkesmannen lägger ner så mycket tid på att få bort alla spår efter slipningen. Grova slipspår slukar enormt mycket lack eller olja och det tar dessutom längre tid att lackera golvet. Ju grövre slipspåren är, desto mer lack hamnar i spåren samtidigt som ”topparna ” endast täcks av ett tunt skikt. Golvet är ömtåligt och du kan inte skydda det med mer lack. För så snart lacken på topparna slits av så kan det tränga ner fukt till träet. Det går inte att dölja spåren med vid lack eller vit olja.

Gör klart att slipa trägolvet

1. Golvet tvättas noga. Glöm inte all smuts i springorna. Kratsa rent och dammsug all smuts. Det är dumt att slipa ner smuts i träet så det lönar sig att vara noggrann med rensningen.

2. Rester av lim och spackelmassa skrapas bort för att inte fastna i slippapperet och täppa igen det.
 TIPS: Om det finns mycket lim eller rester av en matta på golvet, kan du raspa bort det med en rondellslip och papper korn 16.

3. Alla spikar ska försänkas 2–3 mm och alla skruvar dras ner lika mycket. Om du inte gör det river de sönder slippapperet. Fäst också brädor som inte sitter hårt fast så att du inte slipar dem för mycket.

4. Täpp igen dammtätt mot andra rum i bostaden. Det fina slipdammet har en viss förmåga att tränga in överallt, även i stängda skåp och lådor. Här fästs ångspärrsplast med tejp.

5. Strömmen till slipmaskinerna hämtas ur vägguttag med 16 A säkring och det har elektrikern ordnat. Här dras sladden in högt i rummet. 
TIPS: Ett fuktigt lakan samlar mycket spån.

Slipa kanterna först

1. Kolla golvet och välj sedan hur grovtslippapperet ska vara. När golvet är plant och du endast ska ta bort lack räcker det om du börjar med kornstorlek 24. Om golvet inte är lackerat kan du börja med korn 40.

2. Börja med att slipa längs kanternahela vägen runt med kantslipen. Välj slippapper korn 24. Det mesta tas bort medan slipen förs längs väggen. De yttersta centimetrarna tas bort medan du håller slipen vinkelrätt mot väggen.

3. I hörn och längs hinderkan det vara nödvändigt att använda en trekantsslip. Det är smart att ta bort socklarna innan du slipar för då gör det inget om den sista centimetern inte slipas bort – det döljs sedan av sockeln.

Fortsätt med golvet 

1. Nu är det dags för den stora slipen. Häng upp sladden i en krok i taket så att den inte är i vägen. Se till att slippapperet sitter som det ska och att dammpåsen är på plats. Lyft valsen, starta maskinen och börja gå innan du sakta sänker valsen.

2. Lyft valsen med handtagetprecis innan du kommer fram till väggen. Om valsen snurrar bara ett ögonblick medan maskinen står still gräver den ner sig. Dra maskinen bakåt innan du sakta sänker ner den roterande valsen mot golvet.

3. Skjut maskinen framåt och dra den sedan bakåti förskjutna vändor så att golvet slipas lika mycket överallt. Efter de första vändorna försvinner lacken och därefter är det viktigt att arbeta systematiskt för att slipa golvet jämnt.

4. Då och då vänds maskinenoch körs framåt mot den ände av rummet där du startade. Då får du chans att slipa ända fram till ”startväggen”. Med det grova papperet i maskinen kör du vända efter vända tills golvet är plant och träet slätt.

Slipa golvet slätt

När lacken har slipats bort och alla jack och skador försvunnit är golvet slätt och rent. Men det finns en mängd slipspår kvar och de måste tas bort för annars skulle det vara omöjligt att hålla golvet rent. Träet skulle suga till sig smuts och vatten och lackera det skulle inte hjälpa.

Slipspåren tar du bort genom att slipa golvet flera gånger med finare och finare slippapper. Det går inte att ta en genväg genom att gå direkt på slippapper korn 150 utan du måste börja med t.ex. korn 60 och fortsätta med korn 80, 120 och sedan 150. Vill du ha ett ännu slätare golv avslutar du med korn 180.

1. Dammsug hela rummet när det har slipats med det grova slippapperet. Nu är det dags att ta bort spåren efter slipningen med ett finare slippapper. Då måste all lack vara borta för annars fylls papperet snabbt med lack och måste kasseras.

2. När slippapperet har satts fast, t.ex. korn 60, slipar du golvet från ena änden till den andra. Vänd maskinen då och då för att komma fram till bägge väggarna. Fortsätt tills du inte tycker att slippapperet gör golvet slätare.

3. Nu kan du byta slippapper till ett finare. Med detta bearbetas golvet på samma sätt som med de två första slippapperen. Byt sedan till ett ännu finare slippapper och slipa färdigt med det tills det inte gör golvet slätare.

4. Nu kan du ta kanterna. Börja med korn 60, fortsätt med korn 100 och avsluta med korn 150. Den stora maskinen har ju inte kunnat slipa tätt intill kanterna, så det klarar du nu med kantslipen.

5. Du kan avsluta slipningen med korn 150 eller fortsätta med korn 180 och rent av korn 240 beroende på hur slätt du vill ha golvet och vilket träslag det är. Nu har du nog slipat i två dagar…

Oljebehandla golvet

Golvet har slipats i flera omgångar och ytan är nu sidenmatt och fullständigt slät. Men den måste skyddas för annars repas den lätt och suger lätt till sig smuts och risken för fuktskador är stor. Ytbehandlingen kan utföras med flera produkter, exempelvis en välblandad såplösning, olja, lack eller vax – eller rent av en blandning av dessa.

1. Hela rummet ska städas.Efter slipning har du ett par sacker med slipspån och det sitter mera på väggarna och i taket och på dina kläder. Viktigt: Har du använt slipolja kan slipdammet skälvantända!

2. Fogarna rensas en gång till. Kratsa bort slipdamm från fogarna och dammsug allt som lossnar.

3. Tvätta golvet. För att få bäst resultat skuras golvet med målartvätt och tvättas med vatten i flera omgångar. Därefter ska det torka minst ett dygn.

4. Här behandlas golvet med bivax och linolja. Det ska göras i tre omgångar, som visas på bilden. De två vänstra brädorna ytbehandlas med medlet. De två i mitten torkades av efter 10 minuter. Nästa två har polerats.

Klart!

Läs också: ”Hur tar vi bort repor i parkettgolvet?”

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar