Häng på trenden med platsbyggd bokhylla – smart och snyggt!

Trenden med platsbyggd bokhylla är inte bara snyggt, det är också praktiskt, och du utnyttjar ditt väggutrymme maximalt. Här är 6 bra tips för dig som vill bygga platsbyggd bokhylla.

Platsbyggd bokhylla

Att ha en platsbyggd bokhylla hemma blir allt mer trendigt. De kan se ut på många olika vis – egentligen är det bara fantasin (och rummets storlek) som sätter gränser. Här listar vi några saker du bör tänka på innan du börjar skissa!

1. Vad är syftet med den platsbyggda bokhyllan?

Fundera på vad du vill använda din bokhylla till. Är det för att få plats med så många böcker och saker som möjligt eller är det för att exempelvis bygga in tv:n och göra den mer dold? Utifrån vad du vill använda den kan du skissa på hur din platsbyggda bokhylla ska se ut.

2. Vilken storlek vill du ha?

Det enda som hindrar storleken på bokhyllan är egentligen den valda väggens höjd och mått. Det går att bygga hela vägen upp till taket eller välja att stanna en bit upp på väggen, kanske under fönstret. Det är du som bestämmer!

Det är inte bara böcker som kan stå i en bokhylla. Fina föremål och tavlor kan göra susen för ett rum!
Foto: H&M Home

3. Bra material för platsbyggd bokhylla

Ett vanligt material att bygga platsbyggd bokhylla i är i mdf (om du tänkt måla den). Mdf finns olika tjocklekar där 19 mm eller 22 mm är det vanligaste. Fråga gärna på byggvaruhuset, eller om du ska anlita en snickare, vad de rekommenderar för material.

Det går också att ”fuska” genom att bygga in till exempel Ikea-hyllor, så att de ser platsbyggda ut.

Läs också: Bygg en fin bokhylla – 9 DIY-tips!

4. Få plats med allt i en platsbyggd bokhylla!

Fördelen med en platsbyggd bokhylla är ju att man själv kan bestämma exakt hur djupa hyllor man vill ha och vilken höjd det ska vara mellan hyllorna. Kanske vill man ha dörrar längst ner för ett lugnare intryck. Ett bra sätt är att innan man börjar rita upp bokhyllorna fundera på vad man vill ha i de olika hyllorna och kanske mäta de böcker eller föremål man vill ska få plats i bokhyllan.

5. Så smälter en platsbyggd bokhylla in i rummet

Vill du få bokhyllan att verkligen bli en del av väggen och låta böckerna träda fram ordentligt så måla bokhyllorna i samma färg som väggen. Det ger ett rent och harmoniskt intryck.

Platsbyggd bokhylla under trapp med belysning
Varför inte utnyttja utrymmet under trappen? Här en platsbyggd bokhylla med inbyggd ljusslinga.
Foto: Unsplash.

6. Tänk på belysningen

Man brukar säga att belysningen är a och o för ett proffsigt intryck, och det samma gäller för en platsbyggd bokhylla. Se till att planera in belysningen innan ni sätter i gång – kanske vill ni ha spottar i översta hyllan, eller så sätter ni lampor i taket precis framför bokhyllan.

Källa: Renomate.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar