Kika in hos Isabelle McAllister – och få bästa inredningstipsen!

Kika in hemma hos färgstarka inredningsproflen Isabelle McAllister, som ger sina bästa tips för att inreda barnrum – och hur du får ett härligare hem.


I TV-rutan förvandlar hon barnrum till drömrum, hon renoverar torp och målar väggar i neon. Isabelle McAllister bygger och inspirerar, både framför och bakom kameran. Med hemmet som studio händer det alltid nya spännande saker – ena dagen är väggen vit, för att nästa dag bli ljusrosa.

– Det är roligt med hem! Många längtar bort till Thailand och paradisöar. Men ett hem för mig är att försöka skapa det man längtar till här hemma, där man bor. Vi svenskar är ju mycket inomhus på grund av klimatet, då tycker jag det är ännu viktigare att göra det hemtrevligt, säger Isabelle. 

En docka med en lampa inuti, en porslinshund iförd hatt och en knallrosa kanin. Hemma hos Isabelle finns något att titta på i varje vrå. Med smutsiga pasteller som bas blandar hon färger och fynd. 

– Jag är loppistokig och köper grejer när jag är ute och reser, så det blir en brokig blandning. Jag gillar när inredning inte är för mycket på allvar. Jag struntar i om det är senaste trenderna eller designgrejer, säger hon.

– Jag gillar när det blir lite fel, när det skaver lite i inredningen. Att det inte behöver vara superperfekt. Det kan få vara något som kittlar.

Hjärtat i hemmet är det kombinerade köket och vardagsrummet.

– Här kan någon laga mat medan någon sitter i soffan och softar. Det blir det sociala navet där man umgås. Och så är det härligt med takbjälkar och högt i tak, säger Isabelle.

I barnens rumvarvas en betonggrå tapet med turkost, rosa och orange – ”lite crazy”, som Isabelle säger.

– Vi har det ofta ganska stökigt hemma och det kan jag gilla. Det får vara en fin bas som vi trivs med, sen kan det få vara stökigt ibland. 

Har barnen fått välja inredning själva?

– Ja, Della har fått välja helt själv. Nu delar barnen på nedervåningen, de är 6 och 9 år gamla och jag tycker det är bra att de delar rum fortfarande. 

För att barnen skulle få sina egna avskärmade krypin har Isabelle byggt en mysig Harry Potter-inspirerad koja under trappan, där sonen Beppe sover.

Hur är det att inreda barnrum?

– För en inredare är det en dröm. Man är lite friare, det får vara lekfullt. Min man kanske inte vill sova i en båt till exempel, men till en unge kan jag bygga om en båt till en säng. 

Hur kommer du på idéer till barnrummen?

– Jag försöker jobba så mycket som möjligt med barnet själv. Är det någon som är fiskeintresserad så ligger en båt nära tillhands. Sen kanske inte ett totalt pirattema funkar för alla. Det kan räcka att hänga upp ett skynke på sängen, en flagga och ett ankare. För barn har ju fantasi.

Är du händig?

– Jag är superhändig! Jag har varit bra på sådant här sedan jag var barn – syslöjd och träslöjd var det enda jag hade femma i. Jag är väldigt bra på att bygga ihop saker. Sen är jag orädd, så även om jag inte kan så försöker jag lära mig och lyckas till slut klura ut hur man gör. Det bästa jag vet är att snickra! Att hålla på och dutta med kuddar och sådant där tycker jag är astråkigt. Ge mig något stort att bygga och mura i stället! 

Vilket projekt är du mest stolt över?

– Jag byggde om vårt härbre till en bastu på landet i Dalarna. Från gården ser härbret från 1825 ut som det alltid har gjort. Men ner mot skogen har jag gjort det mer modernt, med bastu i en del. Jag byggde en stor trappa av stockar, som en Flintstone-trappa. Det blev jättefint! Träet är målat med svinto och vinäger, så att de nya brädorna fick en gammal stil.

Har du något byggprojekt på gång i höst?

– Jag ska göra om vår bastu här hemma till en walk-in closet, för vem bastar i stan? Sen ska jag bygga kattbalkonger på fler fönster.

Om Isabelle McAllister

Ålder: 39 år.

Familj: Man Erik, Della, 9 år, Beppe, 6 år, samt katten Snoop.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Yrke: Designer, inredare & programledare.

Aktuell med: Beckers nya tema ”Färgstarka barn”, Granits höstkampanj samt ”Isabelle Flyttar” på YouTube.

Instagram: @isabellemcallister.

Blogg: Isabelle.elledecoration.se.

Isabelles bästa inredningstips

Så inreder du barnrummet

  • Ta med barnen! De bor faktiskt hemma. Kör inte över dem genom att bestämma att ”nu är det mammas stil som gäller”. De kanske inte ska ta hand om budgeten, det kan räcka att lyssna på dem och kanske köpa en kudde som de vill ha.
  • Tänk på att det aldrig riktigt blir klart. Barnen växer, satsa på små förändringar hela tiden. En fondvägg är bra, då kan du byta färg lätt och billigt. Eller häng upp en gardin och skärma av med. 
  • Sätt upp romerska ringar i taket. Det finns inget som är så bra för att lära sig muskelminne. Min minste kunde inte ens gå när han stod på sin skateboard och höll sig i ringarna. 
  • Skoltavelfärg är jättekul! Jag har målat väggar, bord och garderober med skoltavelfärg. Varje dag när man kommer hem är garderoben ett nytt härligt konstverk.

Så får du ett härligt hem

  • Ta det inte så allvarligt. Var inte orolig över om det är trendigt, eller vad grannen eller svärmor ska säga. Tänk: ”Det här verkar kul, jag testar!”
  • Prova att måla ett helt rum i färg. Det kanske känns läskigt, men du kan börja med en fondvägg.
  • Testa dig fram, det måste få ta tid. Det är som med recept: Jag fyller 40 nästa år och kan fortfarande inte laga mat, jag tycker det är skitsvårt. Men har jag ett bra recept så kan jag följa det. Bläddra igenom tidningar, fundera på vad du gillar, vilka kombinationer och färgval du kan kopiera. Sno idéer!
  • Tänk på att det kan vara kul att måla en vägg! Man sitter så mycket framför datorn, -tittar på teve och lyssnar på andra. Men det finns något mänskligt i att hålla på med händerna, även om man inte är så bra på det. 
  • Ta in folk som kan. Det blir ganska tråkigt när man ska göra allt själv och det blir många skilsmässor när man ska renovera allt. Det blir inte billigare i slutänden bara för att man gör det själv. Ta in en målare som gör spacklingen, sen kan du måla det roliga själv. Var smart och ta in hjälp med vissa saker!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar