Hur mycket är din Ikea-möbel värd?

Har du funderat över vad du har för Ikea-möbler hemma? Dags att göra det. Idag talar man nämligen om Ikea-ikoner – och en del av dem är värda en hel del pengar. Här är några av Ikea sakerna som klubbas dyrt idag!

Läs också: Här är retroprylarna du ska spara

Länge har Ikea haft stämpeln slit och släng hängande över sig. Men med åren har den blekts bort allt mer. Idag har till och med en del av Ikeas möbler och prylar tusendubblat sitt värde och man talar man till om Ikea-ikoner.

Ikea-möblerna som är värda mest

Det är lätt att tro att det är de äldsta möblerna från när företaget grundades av Ingvar Kamprad 1943 som är värda mest. Men så är det inte!

Flera av de saker som går för mest pengar idag är från 2000-talet. Bland annat Ikea-konsten. Ikea har under årens lopp gjort flera satsningar med etablerade konstnärer. Den som gått bäst är Premiär – Screentryck på duk, ur IKEA Art Event-serien, som kom i september 2006. Där fanns bland annat verk av Ernst Billgren, Denise Grünstein och Jan Håfström. Priset var då runt 800 kr. På mindre än 10 år ökade några av dem till 20 000 kr.

Läs också: 80-talsprylarna du ska spara!

Ikeas PS-kollektioner

Ikeas PS-kollektioner (kända formgivare ritar möbler) har också ett högt andrahandsvärde och har framtiden för sig. Våren 1995 lanserades PS kollektionen för första gången. Du ska alltid hålla koll på dem! Det är tidlös men samtidigt nyskapande design som ökar i värde med tiden.

Ikeas möbler från 1950-talet har också ett högt andrahandsvärde, men de kommer inte ut så ofta på marknaden, det finns inte så många av dem.

Däremot är det en hel del av Ikea sortimentet från 1960- och 1970- tal som är hett eftertraktade och har gått upp flera procent. Så gå igenom dina Ikea-köp och kolla vad du har!

Så mycket är din Ikea-ikon värd

1. Impala

Vem minns inte Impala! Soffan som prydde omslaget på katalogen 1972. Nypris för en fåtölj var 455 kr. Kamprad trodde inte den skulle sälja så han blev skyldig formgivaren Gillis Lundgren en flaska whisky. Att den togs bort ur sortimentet efter bara ett tag berodde på att den blev för dyr att producera. De senaste åren har priset på auktionerna dragit iväg till över 20 000 kr.

2. Rabatt

Väggpanelen Rabatt är underbar! Kom under andra hälften av 1900-talet i rött, vitt, gult, grönt och brunt. En enda grön Rabatt såldes i fjol för 2 200 kr. Utropet var 500.

3. Natura

Karin Mobring kom till Ikea i mitten av 1960-talet. Hon kom att bli formgivaren bakom flera försäljningssuccéer. Nu går några av hennes fåtöljer för dyra pengar på utländska sajter, men är även eftertraktade här i Sverige. Natura är en riktig klassiker i furu och skinn från 1970-talet som är populär igen. Slagpris i Sverige är runt 5 000 kr. Internationellt runt 20 000 kr.

4. Konst

Ikea har gjort flera satsningar med etablerade konstnärer. Den som gått bäst är Premiär – Screentryck på duk, ur IKEA Art Event-serien. Den lanserades i september 2006. Där fanns bland annat verk av Ernst Billgren, Denise Grünstein och Jan Håfström. Priset var då 800 kr. Detta tryck av Denise Grünsteins klubbades för 18 000 kr år 2015.

5. Vilbert

Verner Panton anses vara en av de tre främsta arkitekterna från Danmark bodde granne med Ikeas grand old man Gillis Lundgren. Lundgren övertalade Panton att göra en produkt för Ikea. Resultatet blev stolen Vilbert av MDF-skivor, levererades givetvis i ett platt paket. Men den såldes bara under några månader, den blev ingen hit då. Priset var 675 kr, men idag går den för över 10 000 kr.

Läs också: Furumöblerna du inte ska slänga!

6. Midsommar

Den finlandssvenska formgivaren och författaren Marguerite Walfridson gjorde servisen Midsommar 1974. Den är uppskattad på auktioner och kan gå för några 1 000-lappar.

7. Skye

En omtyckt vilomöbel under yuppietiden på 80-talet. 1987 kostade den 1 825 kr. Nu kan du hitta den på auktioner för runt 5 000 kr, men det internationella priset ligger på 20 000 kr och mer. Mannen bakom fåtöljen är Tord Björklund Han sägs vara den vars alster finns i flest hem runtom i världen. Han formgav en rad möbler under 80- och 90-talet då Ikea expanderade som mest.

8. Nejlika

Ikeas 1700-talskollektion som kom i början av 1990-talet med ett 40-tal produkter blev kortvarig och dyr för företaget. Men vacker och har ett bra andrahandsvärde! Allt tillverkades enligt samma hantverksmässiga principer som förebilderna och brännmärktes med Riksantikvarieämbetets sigill. Porslinet Nejlika togs fram av samma kinesiska porslinsfabrik som levererade porslin till Europa på 1700-talet. Idag är serien samlarobjekt och du får betydligt mer på andrahandsmarknaden än vad du gav. En terrin och ett stort serveringsfat brukar gå för över 5 000 kr. Flera delar har gått över 20 000 kr. Nypris för en tallrik (26 cm) var 198 kr i början av 1990-talet.

Läs också: Så mycket är din Lisa-Larson keramik värd!

9. Duett

Ikea lampor är mycket mer än bara de där bordslamporna i plast som vi brukar slå till på för 29 kronor. Faktum är att det kommit många kvalitetsmässiga och designläckra lampor från Ikea genom åren. Taklampan Duett kom på 1983 i flera olika kulörer. Säljs på andrahandsmarknaden för allt mellan 1 000 och 5 000 kr.

10. Regnaholm

Spegellampetten Regnaholm ingick i 1700-tals kollektionen. Den brukar ha ett utrop på 3 000 kr/par, men slagpriset hamnar ofta runt 6 000 – 7 000 kr/par.

11. Stockholm

En klassisk och tidlös lampa av Karin Mobring. Ingick i serien Stockholm på 1980-talet. Brukar klubbas för några 1 000-lappar. En riktig bubblare!

12. PS kollektion skåp

Våren 1995 lanserades PS kollektionen, där flera olika formgivare fanns med. PS betyder Post Scriptum, ett tillägg till baskollektionen. Över 400 internationella magasin rapporterade om designrevolutionen. Dessutom fick hela Ikea PS från 1995 det prestigefyllda priset Utmärkt Svensk Form. PS har återkommit under flera år. Arkitekten Thomas Sandells bänkar och byråer ur PS 2000 blev snabbt poppis. De går idag på auktioner för runt 3 000 kr, men kommer säkert att gå för mer om ett par år.

13. August

Dagbädden August är fantastisk! Formgiven av inredningsarkitekten och snickaren Nike Karlsson (en av Kamprads favoriter) som står bakom flera av Ikeas succéstolar de senaste åren. August kom 2009. Utropet har legat runt 1 500 kr, men klubbas alltid för mer. Ibland över 3 000 kr. En framtida investering.

14. Nätön

En stol i bambu och stål av den mycket hyllade och populära formgivaren Mats Theselius. Ingick i PS kollektionen 1999. Kostade då inte många kronor. Idag klubbas ett par för dryga 8 000 kr i Sverige. På internationella sajter står det 54 000 kr/par på prislappen.

15. Bogen

Fällbordet Bogen kom 1984, prislappen var 249 kr. Björklund hade blivit inspirerad av Memphisgruppens möbler som kom 1981. Idag ligger ett utrop på omkring 2 000 kr.

Läs också: 15 otippade dyrgripar – släng dem inte!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar