Ikea öppnar cityvaruhus mitt i Stockholm – så här ser det ut!

Här kommer en glad nyhet för alla stockholmare som tycker att det varit krångligt att ta sig långt från stan för att handla på Ikea – nu har de öppnat ett varuhus mitt i city! Vi i Villa var på invigningen för att spana in den nya butiken i Gallerian!

ikea cityvaruhus Gallerian

Nu har Ikea nya varuhus slagit upp portarna längst in i Gallerian mitt i centrala Stockholm. Där kan man nu shoppa utvalda delar av sortimentet på tre våningsplan.  

– Här ska kunderna i Stockholm kunna handla bekvämt och enkelt. Och mer tillgängligt än de kunnat tidigare, säger varuhuschef Jenny Vasquez Ling. 

När vi kommer in på mellersta planet hittar vi direkt favoriter som servetter och stearinljus, krukväxter, och även en bistro där man kan köpa delar av Ikeas klassiska meny som köttbullar och mos, sallader – och mjukglass för 9 kr! Perfekt för en billig picknick i Kungsträdgården. Dessutom erbjuds även vin och öl – för här ska man även kunna gå på after work med kollegorna, antingen inomhus eller på den soliga uteserveringen.

Handla utan bil

En stor bonus med cityvaruhuset är att man slipper förlora sig i en labyrint, här är det öppen planlösning, och det finns många entréer med självscanningskassor. Det gör att man snabbt kan gå in och handla, och gå ut igen, rakt ner mot Kungsträdgårdens tunnelbanestation om man vill. För ännu smidigare shopping har man också möjlighet att köpa varor via hemsidan och hämta upp dem i ett skåp i anslutning till butiken.

Utbudet av vad som finns att handla direkt i butiken är anpassat efter vad man kan få med sig i kollektivtrafiken. Cirka en fjärdedel av hela sortimentet finns i butik, medan halva Ikeas sortiment finns att titta på i butiken, såsom sängar, köksskåp och soffor. Det finns alltså inget tag-själv-lager, utan stora paket och möbler kommer levereras direkt till kunder från de andra varuhusen. 

Läs också: Ikea-hack: Klä om stolen!

Hemkörning med elbil

ikea sovrum
Rummen i cityvaruhuset har anpassats efter mindre lägenheter för att spegla stockholmarnas boenden.

Orkar man inte bära hem det man har köpt kan man också få det hemkört med elbil med pris från 129 kr, beroende på var i stan man bor och hur mycket man har handlat. 

– Elbilen är en del av hållbarhetstänket, och även cirkulärbutiken där man kan lämna in gamla Ikea-prylar mot betalning och köpa begagnat, säger Jenny Vasquez Ling. 

Fokus på rådgiving

ikea planeringsstudio
Ikeas planeringsstudio. Foto: Sandra Holmes.

Den nya butiken har 160 heltidsanställda, däribland en stor avdelning med rådgivare som man kan boka tid hos i förväg, om man behöver hjälp med till exempel köksplanering. 

För att det ska bli enklare att få hjälp av personal finns även en digital kö som man kan ställa sig i genom att skanna en QR-kod. Smart tycker vi på Vi i Villa! 

Fakta om Ikea Gallerian: 

Adress: Hamngatan 37

Öppettider: 10–20 på vardagar och 10–18 på helger.

Varuhuset är på 8 000 kvm, fördelat på 4 våningar varav 3 är kommersiell butiksyta.  

ikea växter

Ikea öppnade sitt första cityvaruhus i Paris 2019, och sedan dess har konceptet spridits vidare till London, New York, Toronto och Wien. Ikea Gallerian är Sveriges första cityvaruhus.

Läs också: Sitter du i en guldgruva? Här är Ikea-stolarna som ökar i värde!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar