Inred hemmet med snygg marmor

Marmor kan användas till mycket och passar in i de allra flesta inredningsstilar och hem. Försök para ihop marmor med mässing och något i färgen rosa. Här kommer fler tips.

Därför är marmor snyggt i badrummet

Den ultimata kombinationen är marmor, mässing och rosa. Tänk dig i badrummet till exempel. En snygg kombination skulle kunna vara ett svart, blankt kakel i marmor och klinkers i en vit och lite svalare marmor. Du kan montera fast både handukshållare och toarulleshållare i mässing. Frottéhandukarna ska vara stora, rosa och härliga.

 

Skötselråd för marmor

Tänk dig nu ett soffbord som består av en tjock, vit marmorskiva. Underredet består av svart metall eller mässing. Hela bordet står ovanpå en stor matta. Det är nästan så man måste nypa sig i armen lite när allt är klart. Du vill föreviga detta ögonblick och du vill att marmorskivan alltid ska vara lika blank och fin. 

Det är lätt att sköta om marmor. Oavsett om det är i köket eller vardagsrummet så ska du inte utsätta marmor för vissa syror. I köket handlar det om att vara försiktig med vad du ställer ner på på köksbänken. I vardagsrummet är det enkelt; drick inga skumma vätskor i soffan så slipper du fläckar. Använd underlägg till glasen. Skulle du mot all förmodan få fläckar ändå (eller spilla vin) torka av direkt med en fuktig trasa och vanlig grönsåpa.

Marmor som prydnad i vardagsrummet

Prydnadssaker i marmor passar bra in i vardagsrummet. Du kan vara stenar som är formade på något häftigt och lite udda sätt eller statyer som har något extra att bjuda på. Prydnadssaker kan med fördel gå i en mörkgrön nyans av marmor. Den gröna färgen trollbinder och prydnaderna kommer garanterat att sticka ut ur mängden.

Har du redan inrett med prydnadssaker i marmor blir det enklare sedan när du byter spår och fortsätter att inreda med föremål i mässing. Det kan vara ett tidningsställ eller en ljusstake. Prova dig fram.

 

 

Litet rosa doftljus på köksbänken

I köket kan en så enkel detalj som en vit mortel i marmor göra stor skillnad, gärna i sällskap av ett par fina kokböcker.

Förutom att mortla peppar och örter fungerar morteln utmärkt som prydnad i all sin enkelhet. Låt den stå framme när du sköljt ur den!

Är köksbänken i marmor bör handtag och beslag vara av mässing. Det gör helheten snygg. Ett annat köksredskap i marmor, förutom morteln, skulle kunna vara en skärbräda (som du naturligtvis också ska inreda köket med och låta stå framme). Häng upp på väggen och visa fram!

Du kan även prova med att addera ett litet rosa doftljus, rosa rosor eller rosa stenar till din köksbänk. Kanske rosa kökshanddukar eller rosa köksknivar också som du kan hänga upp på en magnetlist. Inred köket med rosa föremål som du kommer använda ofta och som du tycker mycket om. 

 

Så ordnar du den perfekta blombuketten.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar