5 inredningstrender 2013

Många spännande nyheter presenterades på årets möbelmässa. Bland tusentals produktnyheter från 730 utställare och flera inspirerande trendutställningar skapade av designern Jan Rundgren, kan några tendenser skönjas i vår inredning det kommande året. Här är fem av dem!

Bild: Pauline Jospehson

Bild: Pauline Jospehson

Grått. Grått. Grått. Alla nyanser av grått – är årets melodi. Trendutställningen ”Shades of grey”…

Bild: Pauline Jospehson

Bild: Pauline Jospehson

Utfällbart. Smart herrbetjänt på väggen. Från danska Furniture factory.

Bild: Pauline Jospehson

Bild: Pauline Jospehson

Soffkofta. Delft grey jumper heter Mooois nya stickade fåtöljklädsel. Att krypa upp här ska vara …

Bild: Pauline Jospehson

Bild: Pauline Jospehson

Bygg-den-själv. Skapa rätt förvaring till just dina saker, med Julien de Smedts Stacked shelving….

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Flyttbart. Ta med kaffet vart du vill med Thomas Sandells nya bord Elna i ask. Gärsnäs. Bakom syn…

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Möblera ända in i hörnet. Wawe – en smart tidningshylla som tar lite plats. Karl Andersson & Söner.

Bild: Mavis

Bild: Mavis

Symfoni i trä. Möbler med olika träslag blandas friskt och ibland till och med i samma möbel- so…

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Ytsmart. Mormor byrå med fällbar skrivbordsskiva av Cornelia Norgren. SMD design.

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Nordisk natur. Gröna toner och flexibla former. Viola och Varg är två nya benformer – svarvad res…

Bild: Tom Dixon

Bild: Tom Dixon

Sätt guldkant på tillvaron med set i mässing för ”afternon tea”. Eclectic by Tom Dixon.

Bild: Wästberg

Bild: Wästberg

Metallic. Lampan Lindvall från Wästberg.

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Turner. En kreativ lampa vars fotbågar kan vridas runt till önskat läge. Från portugisiska Deligh…

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Blonda träslag. Det danskbaserade nordiska designföretaget Muuto, visar upp matbord i ask och ek …

Bild: Pauline Josephson

Bild: Pauline Josephson

Grönt – årets färg i dubbel bemärkelse. Monter från möbelmässan 2013, skapad av Jan Rundgren

Bild: Gärsnäs

Bild: Gärsnäs

Klassiker i ny kostym. Emma-fåtöljen lanseras på nytt hos Gärsnäs i ny ”välklädd” tappning – i de…

1. Inred i grått, lys upp med grönt

Antracit, silver, åskmolnsgrå, silver, asfalt… En av möbelmässans trendutställningar, ”Shades of grey”, skapad av designern Jan Rundgren visualiserar hans tes om att ”grått är nu det nya svarta”. Grålaserade golv och möbler blir allt vanligare och till och med köksinredningarna börjar komma i grått. Visst kan vår inredning ha färg framöver, men då gärna i en enda utvald accentfärg – som helst är milt blå, brun eller grön. Grönt, eller närmare bestämt ”Emerald 17-5641” har för övrigt tidigare utnämnts till årets färg av företaget Pantone, vars färgkartor och trendspaningar ligger till grund för utvecklingen av många nya produkter inom mode och inredning. Denna piggt smaragdgröna nyans kommer med största säkerhet att ge liv åt textilier, prydnadssaker och andra accessoarer i våra interiörer framöver.

2. Släpp in den skandinaviska naturen 

Att naturen spelar en huvudroll i våra hem syns tydligt. Grönt är inte bara en kulör – det är även ett sätt att leva. Vi möblerar med alltfler växter i hemmet. Odling är inte bara villaägare förunnat – med växtlampor och småplanteringar i kruka får naturen plats i var mans hem. Möblerna – som ska kunna användas såväl utomhus som inomhus – är präglade av framför allt de ljusa träslagen, såsom furu, ask och ek. Även textilierna hämtar motiv från flora och fauna; tryck av fåglar, kossor och vedstaplar pryder kuddar såväl som mattor på mässan. Även många armaturer är tillverkade av naturmaterial. Lampskärmar i ek sätter pricken över i, till nordiskt blonda matbord, soffor, fåtöljer och pallar. Andra naturliga material, som sten och glas, flyttar också in större utsträckning

3. Skapa dramatik med lampor

Med möblernas enkla linjer och rena stil är det de små detaljerna som nu tycks få stå för glitter och glamour. Mässing eller kopparfärgat syns alltmer – i både accessoarer och armaturer. Med belysningen kan man ta ut svängarna lite mer. Armaturerna i sig får spela rollen som tokroliga accessoarer – genom djärva storlekar, dramatiska former eller subtil humor. Men även riktigt små spots och uplights har en viktig funktion i rummet genom att skapa dramatik med sina strålkastarljus. Även industrilamporna, som hägrat i den vintage-inriktade inredningen under ett par år, tycks i år kliva in i finrummen på riktigt.

4. Satsa på kvalitet

Att satsa på färre ting – några få utvalda objekt med kvalitet – känns mer aktuellt än någonsin. För nu tycks även gammalt vara nytt. Gärsnäs fyller 120 år i år och markerar tillfället på mässan med att bland annat relansera Emma-fåtöljen i ny ”välklädd” tappning – av Fredrik Färg och Emma Marga Blanche. Även Arne Jacobsen & Flemming Lassens drygt 70 år gamla Mayor sofa – har nyligen vunnit nya utmärkelser som Best reissue i Wallpaper Design Award och ställs ut i puderrosa skrud på mässan i montern & tradition.

5. Möblera ytsmart – låt varje möbel få fler funktioner

Våra hem fylls genom åren alltmer av nya saker. Genom att hitta tidigare outnyttjade utrymmen kan vi ge oss själva mer plats; med tidningshyllor för outnyttjade hörn och skrivbordsskivor, krokar eller herrbetjänter som fälls ut från väggen. Nya modullösningar – där man själv komponerar ihop en idealisk förvaring för just de egna ägodelarna – är en tydlig trend i årets inredning.

Ett annat sätt att bli mer yteffektiv är att låta varje möbel fylla mer än en funktion. Jan Rundgren menar att till exempel bokhyllorna inte längre bara förvarar böcker, utan numera kan tjäna som smart rumsavdelare. Vidare säger Jan Rundgren att soffan och sängen är de viktigaste inköpen vi gör till våra hem –det är där vi äter, läser, umgås, sover och spenderar största delen av vår lediga tid. Detta tar sig uttryck i flerfunktionssoffor med inbyggda bokhyllor eller fällbara soffsängar. Ett lekfullt exempel på detta är holländska Mooois soffa med stickade klädsel ”Delft grey jumper” som ska påminna om en skön kofta att krypa upp i.

De påfallande många mobila lösningarna – såsom sidobord med hjul, soffbord med handtag och ihopfällbara sittplatser – speglar ändå kanske allra tydligast tidens tecken – att vi ständigt tycks vara på väg – någon annanstans.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar