Dukat för fest!

Nu börjar snart årets sista fester radas upp. Men de är inte bara de sista – de är också årets största! Här följer tips och råd för ett dukat nyårsbord!


Årets juldukning går i den trendiga tanken ”återbruk” – ta det du har! Loppisfynd varvat med eget fix! För allt finns redan, säger konstnären och designern Tina Calén som står för årets juldukning för viivilla.se.

Hyacintkruka

Hyacinter hör julbordet till, lagom många och av rätt sort så sprider de en av julens många dofter.

Lilla hyacinten är nästan alltid svårt attt hitta en kruka till. Gör en själv istället. Tina använde vanligt silkespapper och snorde några varv runt hyacintens ursprungliga plastkruka. Ta ett fint snöre och knyt om. Klart! Perfekt som present också!

Pimpa stolen

Även stolarna pyntas. Dessa fina border har Tina ärvt av sin mormor. Nu återanvänds de varje jul. Ett varv runt varje stolsrygg, nåla fast och sen så har även stolen julkänslor.

Tina pimpar sina stolar med en bård hon ärvt. Men det kan lika gärna vara att vanligt rött sidenband. Du kan också använda vilket tygsom helst med röda inslag, riv smala remsor, cirka 4 centimeter breda och knyt dessa runt knoppar, stolsrygg eller vad som. Ett vanligt tunt bomullstyg är enklast att riva i.

Bord – duka dig

En duk behövs inte. Kökshandukar lagda som löpare är lika vackert. Om du har ett slitet bord du helst vill dölja kan du först lägga en vit eller röd duk underst och sen lägga kökshanddukarna som löpare ovan. Men stryk dem eller mangla så de är så där härligt nästan blanka.

Duka med det porslin du har, men håll gärna ihop färgerna. Glasen behöver absolut inte tillhöra samma serie eller vara likadana. Använd det du har och mixa. Variation förnöjer! Det är inte en perfekt dukning som gör en trevlig middag – det är en härlig och avslappnad känsla, och den står vänner, familj och mat för.

Eget pyssel varvat med arvegods, en typisk Tina Calén dukning. På servetten, som egentligen är en kökshandduk, ligger varsin liten tomte och vilar. Glasen består av en härlig blandning av Ikea och arvegods plus lite loppisfynd, precis som hela Tina Caléns hem.

Liten gåva

Bjud gärna gästerna på en present. På farmors bord stod alltid en liten marsipangris vid varje gästs fat till jul och en marsipankyckling till påsken. För alla barn var det lika med fest.

En liten present ska gästerna få. I år bjuds de på en ask choklad från RC Chocolat i Sigtunda, där Tina deisgnar presentaskarna.

Många levande ljus

Tina Calén tänder ljusen på årets julbord, för snart kommer gästerna…

Men till julen ska man göra en sak – tända många ljus. Inga lampor i världen kan konkurrera med den mysiga belysning coh den stämning som ett levande ljus ger. Och precis som med övrigt, ljusstakarna kan vara helt olika men gruppera dem på bordet. Det är fint att ha en samling tennljusstakar i olika storlek och höjd tätt tillsammans. Och sen kan man gruppera små röda julljusstakar på ett annat ställe.

Tinas bästa tips för årets juldukning:

Många tallrikar behövs, en till sillen, en till varmrätten – och den största för gröten! Eller vad det nu bjuds på under middagen. Men många glas och många tallrikar signalerar stor, lång och riklig fest.

1. Tänd många ljus! Alltid! Ljusstakarna behöver inte vara likadana, men tänk på att gruppera dem så de tillsammans ger ett rikligt ljus.

2. Återbruk, köp ingen ny duk, använd dina vakarste fint strulna kökshanddukar som löpare. Men återbruk gäller allt.

3. Bjud gästerna på en present! I år får de varsin liten chokladask.

4. God mat! Och mycket, så det blir en lång, fnittrig och härlig middag… för man behöver mat i magen innan tomten kommer.

Smått och gott. Äpplen för att de hör julbordet till. Små söta pepparkakor för barnens skull, och de hemlagade sega kolorna går hem hos alla.

Tomtegrill. Istället för marshemallows grillar vi till jul tomteskum. Gör i ordning en knippe innan maten så har barnen något att göra i väntan på den riktige tomten…

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar