Elsa Billgrens vintagetips för att inreda med liten budget

Vintageexperten Elsa Billgren ger sina bästa tips för att inreda med vintage, göra fina inredningsfynd och ge gamla saker i hemmet nytt liv.


Elsa Billgren, programledare i ”Äntligen hemma”, bloggare och vintageexpert, vet hur man kan göra riktiga inredningsfynd och samtidigt ge sitt hem en personligare känsla.

Hur kan man då förnya hemmet med liten budget?

– Vintage, loppis, second hand och återbruk är mitt allra bästa tips, då adderas dessutom personlighet till hemmet för en billig penning. Jag som bor i Stockholm brukar åka till närförorterna och fynda i second hand-butiker. Jag fyndar allt från härliga vinglas, krukor att sätta sticklingar och grönsaker i och textilier! Textilier är ett riktigt fyndtips! Kuddar och mattor av bra material åldras fint och kan ofta fyndas billigt.

Om man är nybörjare på det här med återbruk, hur kan man ge något gammalt i hemmet nytt liv?

– Jag brukar diska ur alla gamla burkar till exempelvis oliver, pickles eller vad som helst, återvinna locket och sedan använda brukarna som små vaser. Man kan fylla ett helt fönster med vackra glasburkar och det är perfekt nu när det börjar bli löksäsong. Som barnmatsburkar till exempel, ta bort etiketterna, sätt i lökar och låt rötterna ligga vackert synliga i vattnet.

Vad är det bästa med att inreda med vintage?

– Det bästa är att det är snällt mot miljön och naturen, eftersom vi använder saker som redan är producerade. Det är dessutom plånboksvänligt och generellt ökar vintage också oftast i värde till skillnad från nya saker. Något som man ibland också glömmer bort, men som jag tycker är väldigt viktigt, är att man dessutom utvecklar sin personliga stil och smak. Man måste tycka och tänka och utveckla en egen stil. En del känner att de aldrig hittar riktiga fynd, men det gäller att börja titta ordentligt på loppisar och second hand, så kommer man också bli både bättre och modigare.

Vart kan man hitta bra inspiration för vad man kan göra med gamla saker? 

– Jag brukar titta mycket på Pinterest. Sedan tittar jag också en del på nyproducerade saker, mycket är nämligen gjort efter gammal design och alla de sakerna kan man ofta fynda originalet på. Nu är det till exempel inne med korgmöbler och ljust trä, då är det bara att ge sig ut och leta efter 1970-talskorgmöbler och 1990-talsträ! Om man inte tittar så långt bak i tiden kan man också hitta trender som fanns för kanske tio år sedan, vilket inte antikaffärer brukar vara så intresserade av och som i sin tur gör att man brukar kunna fynda det.

Vad är ditt eget senaste återbruk hemma?

– Jag använder ofta saker till annat än vad de är till för. Jag älskar till exempel små växter och sätter dem gärna i gamla fina dricksglas i stället för i kruka. Ofta kan man också fynda loppisfat separat utan kopp (även i porslinsserier som Berså och Spisa ribb), och de blir fina under glasen till min ”krukor”. Jag använder också en bagarlåda för att förvara kuddar och plädar.

Vart ska man leta för att hitta bra inredningsfynd?

– De stora välgörenhetskedjorna, som Myrorna, Erikshjälpen, Röda Korset och Läkarmissionen är bra och finns på många platser i landet. På somrarna är det loppis som gäller och jag fyndar som bäst när det ligger högvis med prylar, så att man får skita ner sig lite och rota i fuktiga gamla lådor för att hitta de billiga grejerna. Vill man göra lyxiga fynd går det såklart också att kolla olika auktionssajter eller Blocket, men där är chansen att sakerna blir dyrare större.

Hur vet man att det man köper är av bra kvalitet?

– Sakerna ska vara tunga, väl ihopsatta utan tydliga skarvar. De kan också gärna vara märkta på något sätt, och tidstypiska – det brukar vara tecken som tyder på god kvalitet. Om man fyndar saker av bra kvalitet kommer allt att passa ihop oavsett tidsålder.

Vilka saker kan man fortfarande fynda, men som kommer bli starka trender snart?

– 1950-talet är starkt tillbaka. Teak, lite gulliga, låga och breda möbler, keramik och hantverk är mina bästa tips. 1970-talets glamour är också en trend som vi kan se genom att marmor och mässing har varit starka trender länge. Det är då smart att fundera på vad det betyder – för mig betyder marmor och mässing sent 1970-tal och man kan då ana att fler saker från den perioden kommer komma.

Elsas bästa tips för att inreda med vintage

  1. Småförvaring, som fina lådor, burkar, askar, korgar, går att fynda på second hand. Det är ett underbart sätt att samla fula grejer i så att det blir till någonting fint.
  2. Inred med glas och porslin, det är det som är lättast, billigast och snyggast att shoppa second hand. Mixa och matcha hur mycket som helst så länge det är av bra kvalitet!
  3. Fynda udda stolar. En gammal fin stol kan man alltid fynda och vips är man uppe i tio och har en fin samling runt sitt middagsbord!

Om Elsa Billgren:

Aktuell: Med boken ”Inred med vintage” (Bonnier fakta) samt som programledare i ”Äntligen hemma”.

Ålder: 28 år

Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm

Familj: Man och katt

Favoritwebbshopar: Bukowskis market, Refurn, Blocket, Tradera, Ohlson & Jensen.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar