Hem ljuva hem

Hur har det sett ut i våra hem under 50 år? Titta på de här bilderna så kommer ljuva minnen att uppstå. Här är villalivets trendiga inredningar från 50-talet och framåt.

Vävtapet. Medaljongtapet. Bruna toner. Allt kommer igen. Fast det roliga med inredning är att det alltid i slutändan handlar om personlig smak. Men inredning handlar också om ny teknik och produktutveckling. Om nya material och nya möjligheter. Om livet vi lever och de värderingar som råder i samhället. Idag är det till exempel i köket vi umgås. Köket är inte enbart en matberednings-plats med ett rum bakom där husan bodde. Eller teven som möblerade om vardagsrummet hos de flesta under 60-talet, men hemma hos dig kanske den fortfarande överskuggar allt annat och dominerar en hel vägg? Eller?

1967 – Hobbyrummet i våra hjärtan. Pingisbordet. Äntligen tar barnen plats i hemmet. Men är kombinationen verktygsvägg och lekrum verkligen genomtänkt?

1972 – En tam och tråkig hall kan bli färgstark och spännande. Hallen ska kännas välkomnande, och det kan man inte säga om den beigefärgade hallen ansåg inredningsarkitekten. Före och efter år 1972.

Barskåp och bokhyllor

Under 50-talet händer något som totalt förändrar allas köpbeteende. Masstillverkningen är igång, och det gäller också möbler. Utbudet ökar, priserna sjunker och allt fler får råd.

I de flesta hus finns det några saker som går igen – under 50-talet var det dessa: Skinnsoffor, rediga bokhyllesektioner och barskåp. Teve är ännu ovanligt i de flesta familjer – men har börjat dyka upp.

När det första numret av Vi i Villa kom i slutet av 50-talet var hälften av landets då 600 000 villor över 30 år gamla. Det fanns alltså stora behov av renovering och modernisering. De första åren handlar innehållet i Vi i Villa mest om tvättstuga och mer praktiska renoveringsdetaljer och inte den atmosfär och personliga prägel som man sätter genom färgval, tapeter och möbler. Men sen börjar det hända saker. 1965 öppnar Ikea i Kungens Kurva (det första Ikea öppnade 1953 i Älmhult). 60-talet är vaxduk och nylongardin och färgteve för dem som har råd.

1965 – Vinylgolv överallt – helt rätt under 60-talet. Men materialet var vinyl-asbest och finns inte längre på marknaden.

Manchester och mys

Under 70-talet tar inredningen allt större plats i Vi i Villa. Kanske beroende på att miljonprogrammet är igång – förorterna växer upp. Man strävar efter att göra hemmet till en plats för alla. Så här skrev man i Vi i Villa 1973: ”Mycket av dåtidens interiör är som en fin glänsande yta som måste döljas av en duk, och den duken skyddas med en annan duk. Nu är det 1973 och vi önskar en enklare, mjukare, vänligare och mänskligare inredning.”

Det innebar funktionella basmöbler i furu med spånplatta. Starka textilier, affischkonst och plastmöbler slår igenom. Manchester är populärt både i inredning och kläder. Det ska vara lite mysigt. Myshörna och braskamin = gillestuga.

1986 – Vitt är vackert. Ett definitivt ställningstagande mot det mönstrade och färgstarka 70-talet.

1973 – Förstklassig väggväv från 36:75 kr per rulle. Kan det bli billigare, var frågan. Och kan det bli snyggare? Annons från Japan-Import.

80-talet närmar sig och allt blir enklare och renare. Väggar och tak, men även möbler, domineras av den vita färgen. Glas är populärt, glasbord men också stora fönster, huset öppnas upp. Mer sport än mys.

Och nu i mitten av det första decenniet av 2000-talet är vi tillbaka där vi började. Medaljongtapet och stormönstrat – men det får räcka med en fondvägg!

I och med detta har vi gått igenom hela jubileumsåret. För det här är den sista artikeln om femtio år med Vi i Villa. Nu ser vi bara framåt!

1972 – Bildtexten lyder: ”Jag fick en fantastisk kick när jag såg den här blommiga mattan. Vi gillar den.” Helsyntetisk helrätt heltäckningsmatta från Tarkett.

1996 – Inredningstendenserna på 90-talet illustrerade på bild. Bulliga och kurviga möbler. Starka kontraster och mycket färg.

Trender

50-tal
Mönster:
Asymmetriska och organiska.
Material: Galon, plast, nylon och stål.
Träslag: Exotiska träslag är en nyhet. Mahogny och teak börjar finnas sida vid sida med björk, alm och ek. Furu är vanligast men några håller ändå fast vid det tidlöst svenska ljusa träet och en återhållsam form.
Färger: Klara med kontraster.

70-tal
Mönster:
Medaljongtapeter, storblommigt.
Material: Plast. Manchester och jeanstyg är populära både i inredning och kläder.
Träslag: Furu, spånplatta.
Färger: Brunt, orange, beige, gult.

Helt rätt

1950 Många små möbler. Vinylgolv. Klara färger.
1960 Pastellfärger. Sjögrästapeten kommer. Hobbyrum.
1970 Stormönstrat. Heltäckningsmattor. Manchester. Färgerna som gäller är brunt, orange, beige och gult.
1980 Vitt dominerar. Plast. Stora möbler. Glänsande ytor. Pizzavalvet.
1990 Öppna planlösningar. Ljusa inredningar. Stora kök.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar