Hem ljuva hem

Hur har det sett ut i våra hem under 50 år? Titta på de här bilderna så kommer ljuva minnen att uppstå. Här är villalivets trendiga inredningar från 50-talet och framåt.


Vävtapet. Medaljongtapet. Bruna toner. Allt kommer igen. Fast det roliga med inredning är att det alltid i slutändan handlar om personlig smak. Men inredning handlar också om ny teknik och produktutveckling. Om nya material och nya möjligheter. Om livet vi lever och de värderingar som råder i samhället. Idag är det till exempel i köket vi umgås. Köket är inte enbart en matberednings-plats med ett rum bakom där husan bodde. Eller teven som möblerade om vardagsrummet hos de flesta under 60-talet, men hemma hos dig kanske den fortfarande överskuggar allt annat och dominerar en hel vägg? Eller?

1967 – Hobbyrummet i våra hjärtan. Pingisbordet. Äntligen tar barnen plats i hemmet. Men är kombinationen verktygsvägg och lekrum verkligen genomtänkt?

1972 – En tam och tråkig hall kan bli färgstark och spännande. Hallen ska kännas välkomnande, och det kan man inte säga om den beigefärgade hallen ansåg inredningsarkitekten. Före och efter år 1972.

Barskåp och bokhyllor

Under 50-talet händer något som totalt förändrar allas köpbeteende. Masstillverkningen är igång, och det gäller också möbler. Utbudet ökar, priserna sjunker och allt fler får råd.

I de flesta hus finns det några saker som går igen – under 50-talet var det dessa: Skinnsoffor, rediga bokhyllesektioner och barskåp. Teve är ännu ovanligt i de flesta familjer – men har börjat dyka upp.

När det första numret av Vi i Villa kom i slutet av 50-talet var hälften av landets då 600 000 villor över 30 år gamla. Det fanns alltså stora behov av renovering och modernisering. De första åren handlar innehållet i Vi i Villa mest om tvättstuga och mer praktiska renoveringsdetaljer och inte den atmosfär och personliga prägel som man sätter genom färgval, tapeter och möbler. Men sen börjar det hända saker. 1965 öppnar Ikea i Kungens Kurva (det första Ikea öppnade 1953 i Älmhult). 60-talet är vaxduk och nylongardin och färgteve för dem som har råd.

1965 – Vinylgolv överallt – helt rätt under 60-talet. Men materialet var vinyl-asbest och finns inte längre på marknaden.

Manchester och mys

Under 70-talet tar inredningen allt större plats i Vi i Villa. Kanske beroende på att miljonprogrammet är igång – förorterna växer upp. Man strävar efter att göra hemmet till en plats för alla. Så här skrev man i Vi i Villa 1973: ”Mycket av dåtidens interiör är som en fin glänsande yta som måste döljas av en duk, och den duken skyddas med en annan duk. Nu är det 1973 och vi önskar en enklare, mjukare, vänligare och mänskligare inredning.”

Det innebar funktionella basmöbler i furu med spånplatta. Starka textilier, affischkonst och plastmöbler slår igenom. Manchester är populärt både i inredning och kläder. Det ska vara lite mysigt. Myshörna och braskamin = gillestuga.

1986 – Vitt är vackert. Ett definitivt ställningstagande mot det mönstrade och färgstarka 70-talet.

1973 – Förstklassig väggväv från 36:75 kr per rulle. Kan det bli billigare, var frågan. Och kan det bli snyggare? Annons från Japan-Import.

80-talet närmar sig och allt blir enklare och renare. Väggar och tak, men även möbler, domineras av den vita färgen. Glas är populärt, glasbord men också stora fönster, huset öppnas upp. Mer sport än mys.

Och nu i mitten av det första decenniet av 2000-talet är vi tillbaka där vi började. Medaljongtapet och stormönstrat – men det får räcka med en fondvägg!

I och med detta har vi gått igenom hela jubileumsåret. För det här är den sista artikeln om femtio år med Vi i Villa. Nu ser vi bara framåt!

1972 – Bildtexten lyder: ”Jag fick en fantastisk kick när jag såg den här blommiga mattan. Vi gillar den.” Helsyntetisk helrätt heltäckningsmatta från Tarkett.

1996 – Inredningstendenserna på 90-talet illustrerade på bild. Bulliga och kurviga möbler. Starka kontraster och mycket färg.

Trender

50-tal
Mönster:
Asymmetriska och organiska.
Material: Galon, plast, nylon och stål.
Träslag: Exotiska träslag är en nyhet. Mahogny och teak börjar finnas sida vid sida med björk, alm och ek. Furu är vanligast men några håller ändå fast vid det tidlöst svenska ljusa träet och en återhållsam form.
Färger: Klara med kontraster.

70-tal
Mönster:
Medaljongtapeter, storblommigt.
Material: Plast. Manchester och jeanstyg är populära både i inredning och kläder.
Träslag: Furu, spånplatta.
Färger: Brunt, orange, beige, gult.

Helt rätt

1950 Många små möbler. Vinylgolv. Klara färger.
1960 Pastellfärger. Sjögrästapeten kommer. Hobbyrum.
1970 Stormönstrat. Heltäckningsmattor. Manchester. Färgerna som gäller är brunt, orange, beige och gult.
1980 Vitt dominerar. Plast. Stora möbler. Glänsande ytor. Pizzavalvet.
1990 Öppna planlösningar. Ljusa inredningar. Stora kök.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar