Hemma hos världen

Millenniets första världsutställning i Hannover med temat "Människa - Natur - Teknik.

Millenniets första världsutställning – fantasieggande, inte sant? I tyska Hannover pågår den fram till sista oktober, och har temat ”Människa – Natur – Teknik. En ny värld blir till.”. Ca 190 länder och organisationer deltar och presenterar sin kultur och sina visioner av framtiden.

Värdlandet Tyskland har förberett sig i tio år inför den första världsutställningen i landets historia.

Genom området löper en 900 m lång allé med 273 olika sorters träd från hela världen. Längs med allén ligger en rad gröna oaser, som tillsammans med en tidigare anlagd park är vilopunkter för trötta fötter. Du kan ju göra en hel jordenruntresa till fots! Totalt har du 1,7 miljoner kvadratmetrar att utforska, men många av de stora hallarna bjuder på mer traskande än upplevelser. Köerna är långa till åtskilliga utställningar. Trots detta har tillströmningen av besökare bara varit hälften av den förväntade.

Res till nutid från framtid

I Temaparkerna på hela 100 000 m2 , som presenterar förslag till hur framtidens problem kan lösas, visas bl a multimediashower med specialeffekter – ämnena varierar från energi- och miljöfrågor till mat och hälsa. Här visas hur beroende människan, naturen och tekniken är av varandra, och hur vi med klok hantering av våra resurser kan få drägliga liv också i en värld med en snabbt växande befolkning.

En av höjdpunkterna är ”The 21st Century”, där man kan resa bakåt i tiden med start år 2100. Forskare, experter, konstnärer och organisationer har utgått från aktuella idéer och ambitioner och skapat scenerier som bygger på vårt samspel med naturen och tekniken. Med hjälp av specialeffekter och modern kommunikationsteknologi vill man ge en ”totalupplevelse”. Både konkret och fantasieggande åskådliggörs i form av en ”arkeologisk utgrävning” hur vårt vardagsliv kan komma att te sig i olika delar av världen när den tekniska utvecklingen kommit ytterligare några steg.

Andra idéer och problemlösningar för de närmaste årtiondena kan man stifta bekantskap med i mässans presentation av hela 600 globala projekt i specialutställningar och seminarier, som liksom temaparkerna syftar till att vi ska kunna samsas bättre med varandra framöver i Agenda 21:s anda. Den stora Cyclebowl-paviljongen, delvis klädd med uppblåsbara foliekuddar, tar t ex upp problem som vatten- och livsmedelsförsörjning

Hjärngymnastik och virtuellt kök

Varje land har en chans att profilera sig på expon, och de flesta är med. Arkitekturen är mycket varierad, och bjuder på det mesta från det traditionellt exotiska till hisnande futurism. Här några smakprov:
Sveriges paviljong vid Europa-Boulevarden tillhör inte de mest fantasifulla. En fyrkantig trä-, glas- och stållåda med ett ganska vagt innehåll, men med fokus på miljöarbete, IT, design och kultur. Största uppmärksamheten tilldrar sig ett spel, Brainball, där de båda tävlandes hjärnvågor avgör vem som vinner. Ju mer avkopplad man är, desto mer rör sig en liten kula mot motståndarens mål.

Också den danska utställningen inriktar sig på de här ämnena. Utställningshallen av trä och glas är placerad i en bassäng, där tre geometriska husfigurer sammanbinds av broar. Vatten, vind och ”det goda livet” med teknikens hjälp och god mat spelar huvudrollerna. I ett verkligt kök fick man se ett virtuellt par uppleva alla årets skiftningar – och när det regnade skvalade vattnet på riktigt?

Den holländska paviljongen är spännande, här har man staplat olika naturlandskap ovanpå varandra i ett 40 meter högt torn utan egentliga ytterväggar. Miljöfrågorna är i fokus, och på ett av planen finns en hel skog med riktiga trädstammar, som bär upp våningarna ovanpå. Längst upp snurrar vindmöllor på ett illusoriskt hed- och vattenlandskap i liten skala, här har man också en fin utsikt över expon.

Miljövänlig kork och kokos som isolering

Värdlandet Tysklands stora paviljong är en fest för alla sinnen, när man väl köat sig in och genom den första hallen. En roande flerdimensionell filmvisning är första stoppet och sedan är det fritt fram att titta på tekniska framsteg och utblickar mot kommande årtionden.

Såväl Spaniens som Portugals paviljonger är klädda med naturmaterial – expanderad kork, sandsten, marmor och keramik. Kork nylanseras här både ut- och invändigt som ett mycket tåligt återvinnings- och förnyelsebart material, användbart inte bara till isolering, utan också som golv-, vägg- och takbeklädnad, i många fall utan något extra ytskikt.

Kombinerat med kokosfibrer blir det extra stadigt, ljud- och värmeisolerande.

Vackert snidade småhus bjuder polackerna på – ett av dem inrymmer en hel saltgruva!

Annan heminredning kan man studera i Jemens ”pepparkakshus”, där en sval ljusgård omges av vackra valv och traditionella sittplatser i de omgivande rummen.

Gamla dagstidningar kan återvinnas till kartong, toalettpapper och t o m möbler, men det mest spektakulära hittills är Japans imponerande paviljong, som också den till stor del är byggd av returpapper! De bärande väggarna bildar pelare av papprullar med takstolar flätade av långa papprör, täckta av en jättestor takkåpa av flätat fukt- och brandsäkert papper. I övrigt är ställningen gjord av träramar, delvis fyllda med sand, kompletterade med stålvajrar och ett takmembran av PVC. Naturligtvis kommer paviljongen att återvinnas efter utställningstiden? Hela utrymmet är ägnat åt miljöfrågor, och man visar t ex en elektrisk bil med ett chassi av återvunnet förstärkt papper.

Också Venezuela satsar på miljöfrågor, här med tonvikt på odling. Hela paviljongen kantas av terrasser med växter av olika slag, där vatten- och näringstillförsel styrs med datahjälp, och inrymmer bl a hundratals levande prov på fiskar och växter.

Ta tid på dig

Vid all byggverksamhet på expon har man inriktat sig på att vara så miljövänlig och energisnål som möjligt. Att montera ner en så gigantisk utställning efteråt skulle annars ge oöverskådliga mängder industriavfall. Så litet ny byggplats som möjligt har utnyttjats, eftersom Hannovermässan redan funnits där långt tidigare. Till nybyggena har i stor utsträckning använts ekologiska material, och utställarna erbjuds billig och miljövänlig energiförsörjning. Trafiken till och från mässområdet har kraftigt byggts ut med spårbunden trafik och bussar med låg energiförbrukning.

Åker du dit bör du nog planera in ett längre besök, annars lär du inte hinna se allt du vill. Ta med bästa promenadskorna – ytan är enorm, och inte ens en snabbtitt klarar man på ett par dagar. Det går både flyg, tåg och buss till Hannover, om du inte föredrar den egna bilen, och det är inte långt. Flera arrangörer har paketresor till expon.

Mer information

Tyska Turistbyrån (08-665 18 81) eller www.expo2000.de

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar