Höstens inredningstrender

Höstens inredning är minimalistisk, maximalistisk, naturlig konstgjord... Med andra ord, höstens inredningstrender innehåller något för alla!

Bild:

Bild:

Helsingfors är årets designhuvudstad och retrotrenden regerar. Kanske har du lyckan att hitta…

Bild:

Bild:

Mumintrollet är alltid aktuell, särskilt nu när Finland står i fokus. Finlayson presenterar fina…

Bild: Leif R Janson

Bild: Leif R Janson

Även designprinsen Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg hedrar naturen och lekfullheten i ser…

Bild:

Bild:

Den snygga och smarta kabelsamlaren/laddningsstationen "Hideaway" från Bosign har fått ny, naturl…

Bild:

Bild:

Värmländsk tillverkning i små serier med naturmotiv = helt rätt. Tillverkat med så liten belastni…

Bild: August Eriksson, Stockholmsmässan

Bild: August Eriksson, Stockholmsmässan

Konsthantverk är fortfarande hett. Och nog var det färgglatt och vackert i Konsthantverkscentrums…

Bild:

Bild:

Grafiska mönster i svart och vitt á la 60-tal tröttnar vi aldrig på. Utställningen "Memory Line" …

Bild: August Eriksson

Bild: August Eriksson

Fullständigt galet – vågar du? Med det talande namnet "Silly Walk" har Coco Form på Formexmässan…

Bild: Nordsjö

Bild: Nordsjö

Till årets färg 2012 valdes tidigare i år "Juicy Red" en passionerad, färgglad och lekfull kulör,…

Bild:

Bild:

Nya färgkollektionen "In balance" från Nordsjö har hämtat färgerna från klippor, mossa, is och fl…

Bild: www.furniturebox.se

Bild: www.furniturebox.se

Den klassiska, brittiska "Howardsoffan" med hjul på främre benen, ofta i svängd modell, har blivi…

Bild:

Bild:

Den hopfällbara Julgransfoten "Stella" i aluminium från 60-talet har fått en renässans och nylans…

Bild:

Bild:

Begreppet "Nållåtta" om Stockholmare har anor från 40-talet. Formgivare Karolina Furtenbach Ström…

Bild:

Bild:

De små svamparna i trä av Trine Find från danska Applicata flirtar hejdlöst med naturtrenden oc…

Bild:

Bild:

Bestäm framtidens designfynd själv! Var med och rösta på din favoritprodukt fram till sista dece…

Vissa färger återkommer alltid i både mode och inredning på hösten.  Plommon, bordeaux, grått och svart höjer vi knappast på ögonbrynen för när hösten närmar sig. Hösten 2012 är inget undantag, vad som är nytt är möjligen att de lite mer smutsiga tonerna slagit igenom alltmer i inredningen.  Men, som alltid numera, finns flera trender att inspireras av och personlighet ligger högt i kurs.

Fyra höstliga färgtrender

Färgföretaget Nordsjö presenterar fyra trender inför hösten 2012/vintern 2013. Nu tar man avstamp i den moderna människans strävan efter balans, naturlighet och hälsa. Här finns både den klassiska, lugna, balanserade färgskalan med exempelvis mörkt marinblått och tundragrönt i kombination med vita nyanser, men även det vilda, otämjda med frodigt grönt och gyllene orange. En av kollektionerna har hämtat inspiration från både balett och den nya träningsformen ”parkour” (där man tränar smidighet med hjälp av naturliga hinder). Här bjuds på starka färger som cayennerött och kleinblått, den sistnämnda för övrigt en modefärg på ingång i klädbranschen.  Mode och inredning går numera allt mer hand i hand.

Flirten med den exotiska, mustiga färgskalan i Mellanöstern och Afrika i kombination med det svala Skandinaviska är också en trend som står sig. Årets kulör 2012 är ”Juicy Red” intensivt och gränsöverskridande helt i linje med detta.

Generösa trender inom mode och inredning

Lotta Ahlvar från Svenska Moderådet, som alltid håller sina välbesökta trendseminarium på Formexmässan i augusti,  konstaterar även hon att det finns många strömningar av vitt skilda karaktärer. Dagens trender inom både mode och inredning är generösa, det finns gott om utrymme för personliga tolkningar.

– Men mycket av inredning handlar om nostalgi och naturhyllningar. Glamoröst femtiotal eller pompöst åttiotal, det är bara att välja – eller blanda, men med fingertoppskänsla förstås.

Även här står sig Naturen väl i konkurrensen som inspiratör.

Minimalismen är på väg tillbaka och slit- och- släng förhoppningsvis allt mer på väg bort. Miljöklokt, ekologiskt och hantverksmässigt välgjort ska det vara.

Men givetvis finns en mottrend med svulstighet, maximalism och sagokänsla. I de miljöerna är guld ingen accent utan kan mycket väl var den dominerande färgen i rummet. Men för att dekadensen inte ska bli för stor lånas även här mycket från naturen med exempelvis en knotig tallgren som lampfot eller slingrande växtmönster.

Vill man inte ta ut svängarna alltför mycket är vintage, eller på svenska gammalt hederligt begagnat av hög kvalitet med helst minst 25 år på nacken, alltid ett säkert kort.

– Att retrotrenden fortfarande är en av de dominerande trenderna är uppenbart, konstaterar Lotta Ahlvar.

– De flesta designklassiker från 40-talet och framåt är högaktuella idag. Tänk hemmafrutillvaro i smårutig städrock bland sammet, blommig kretong, gardinomtag och bulliga soffor. Många företag relanserar också gamla modeller på nytt.

Så det är bara att fortsätta leta på vindar, i garage och i äldre släktingars bodar efter undangömda, bortglömda fynd. Att det syns att de varit använda är bara bonus.

Bestäm framtidens designfynd själv! Var med och rösta på din favoritprodukt fram till sista december 2012 och själv vinna pris. Läs mer på www.formex.se

KÖPINFO

www.applicata.dk/
www.bosign.se/
www.gustavsbergsporslinsfabrik.se/
www.everydaydesign.se/
www.nordsjo.se/
www.drosselmeyer.se/
www.fraufurtenbach.se/
www.futuredesign.se/
www.konsthantverkcentrum.se/

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar