Inred med pampasgräs – här är bästa tipsen!

Pampasgräs, med sina stora fluffiga plymer, har blivit en populär inredningsdetalj. Så här lyckas du med stylingen!

Pampasgräs, Cortaderia selloana, är ett högt och ståtligt gräs som växer naturligt på de bördiga slätterna, som kallas för pampas, i sydöstra Sydamerika. Det kan bli över två och en halv meter högt, och på hösten bildar det de stora plymerna som har blivit supertrendiga att torka och inreda med inomhus. Är du också sugen på att piffa upp hemmet med pampasgräs? Här är våra bästa tips!

7 stylingtips för pampasgräs!

1. Köpa pampasgräs

Torkade stjälkar av pampasgräs säljs i både blomsteraffärer och inredningsbutiker. Vita, rosa eller havregula plymer är de vanligaste, men de finns också färgade i andra kulörer. Är du ute efter en viss färg eller längd på gräset är det enkelt att hitta det på nätet, på exempelvis Etsy.com.

2. Fluffa och spreja gräset

När du fått hem gräset kan det se lite ihoppressat ut. Skaka och fluffa upp det försiktigt, så det får fin volym, och spreja det med lite hårsprej, så bevaras formen bättre.

3. Inreda med pampasgräs

En bortglömd hörna, bakom eller bredvid en möbel, kan livas upp ordentligt med några höga pampasgräs. Sätt dem i en vas eller kruka på golvet, bordet eller hyllan. Vill du att de ska hålla länge ska du däremot inte ställa dem vid ett soligt fönster, då ljuset bryter ner dem snabbare. 

4. Avskalat eller voluminöst

För en avskalad look kan det räcka med ett, eller tre gräs i en vas, och att stjälkarna syns. Vill du istället ha det riktigt fylligt satsar du på uppåt 10 stjälkar, och klipper dem i olika höjd så att plymerna kommer lite omlott och täcker stjälkarna.

5. Pampasgräs i vas

Lite större vaser och krukor, med smala öppningar, fungerar bäst till pampasgräs. För att undvika att välta vasen kan du lägga något tungt i botten. Och för att hålla stjälkarna på plats är det smart att göra en boll av hönsnät som du sätter ner i vasen.

6. Damma med hårtork

När du vill damma av gräset – använd en hårtork med svagt blås!

Källa: The Girl with The Green Sofa

7. Gör ett blomstermoln

Blomstermoln med torkade blommor, som hängs från taket, är en het inredningstrend som pampasgräs passar perfekt för. För ett göra ett fluffigt moln av pampasgräs behöver du minst tjugo stjälkar, och följande tillbehör:  

 • Hönsnät
 • Stickmassa 
 • Sekatör
 • Snöre eller fiskelina att hänga upp det med (och krok till taket)

Gör så här: 

 1. Forma hönsnätet runt stickmassan.
 2. Häng det i taket med hjälp av snöret. 
 3. Klipp av stjälkarna och stick i dem runt om tills massan i mitten inte längre syns, och molnet har en fin form. Klart!  

Spana in videon ovan för att se hur man gör!

Odla pampasgräs – så lyckas du!

Pampasgräs är såklart även pampiga i trädgården och fina som rumsavdelare på altanen. Men de är inte särskilt härdiga och överlever enbart vintern utomhus i sydligaste Sverige. Här är fyra bra tips för att lyckas!

 1. Pampasgräs vill stå varmt och soligt, och ha näringsrik jord, och god tillgång till vatten.
 2. Odlar du det i en stor kruka, kan du ställa det frostfritt på vintern, till exempel i garaget. Den behöver inte ha det ljust, och bara lite vatten, under vintern. 
 3. Bladverket vissnar ner under vintern, och klipps av på våren – men var försiktig, och ta på dig tjocka arbetshandskar, för bladen är riktigt vassa!
 4. Ge växtnäring fram till mitten av juli så att gräset orkar bilda rikligt med plymer. 

Läs också: Torkade blommor – trenden som håller i vasen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar