Inredningsbloggarens första hus – intervju med Frida Ramstedt

Frida Ramstedt är bloggerskan bakom en av Sveriges största inredningsbloggar. På Trendenser.se uppdaterar hon sina läsare om allt från internationell design till smultronställen på den svenska landsbygden. Hon har just flyttat till villa och det vill vi naturligtvis veta mer om.

 

Det föll du för i huset?

– Helt ärligt det praktiska. Huset ser inte mycket ut för världen, det är en vit fyrkant, men läget och området är helt perfekt för oss under de här första småbarnsåren. Det ligger 500 meter från skolan, idrottshallen, badhuset och ishallen, det är gångavstånd till pendeln och till Kungsbacka centrum. Vi har havet bara några minuter bort och nästan alla i området är i vår ålder, med barn i samma ålder som vår son Max.

 

Detta kommer aldrig över tröskeln hos dig?

– Jag är öppen för det mesta, både nytt och nött, men loppisfynd som luktar konstigt och unket går bort direkt. Jag skulle aldrig köpa stoppade möbler second hand. Vem vet vad de har varit med om innan? Typ kissande innekatter eller skadedjur som pälsänglar och sånt. Hurv!

 

Tråkigast att lägga pengar på när man bor i hus?

– Sådant som inte syns. Typ att värmeisolera förrådet. Fy fasen vad tråkigt. Både i form av utgift och roddigt projekt. Men det måste ju göras.

Vilken musik spelas mest i huset?

– En Spotifylista som heter ”The Ultimate Dinner Music Piano Collection”. Den går på repeat i husets trådlösa högtalarsystem. Rekommenderas varmt!

 

Vem hade du senast på middag?

– Min mamma och pappa som var på besök från Norrland.

 

Vad lagade du?

– Jag hade köpt hem äppelrökt lax från charken och så hade vi en sallad med quinoa, spenatblad, selleri, tranbär och sockerärtor till. Och en ruccolasås som är helt vansinnigt god.

 

Senaste filmen du tittade på?

– Wallander. Jag och min man Niklas ser alltid söndagsfilmen på TV4, med varsin skål poppade popcorn i knät och en speciell dipp till. Vi rubbar inte våra rutiner i onödan. Haha!

 

Bästa stunden på dygnet?

– Lediga lördagsfrukostar. När vi är samlade hemma och sitter runt köksbordet med massor av god frukostmat, veckans DI Weekend och nybryggt kaffe och vet att vi har en helt oplanerad helg framför oss.

 

Vad skäms du för i huset?

– Golven. Vi har flyttat från knarrig gammal fiskbensparkett till klapprig ekparkett anno 2006. Usch, den promenerar mig verkligen på nerverna. Fy farao så ful. Men jag fick tips av en kompis nyligen, om att man kan slipa ner och vitlasera den om man har tur. Hon har tydligen gjort det hemma hos sig nu, så jag ska hälsa på och se om det kan vara ett alternativ för oss.

 

Om du bara fick inreda med design från ett företag skulle det vara?

– Asplund. Jag skulle kunna flytta in i deras butik.

 

Om du inte bodde i Sverige skulle du bo i…?

– Kanada. Jag var utbytesstudent där under universitetstiden och trivdes jättebra!

 

Husets problemområde?

– Fönstren. Vi har så smala fönsterbänkar att man inte får plats med någonting på dem. Det spelar liksom ingen roll att de är flotta i kalksten och så. För de rymmer ju absolut inga krukor eller lampor när de är så erbarmerligt smala. Samtidigt som fönsterrutorna är enorma. Konstig ekvation faktiskt. Man vill ju gärna ställa någonting i fönstrena just därför, så det inte ser helt tomma och ödsliga ut.

 

Vad får ett hus kosta?

– Inte mer än att man kan sova gott om natten. Och då menar jag både när det kommer till pengar och energi. Vi hade egentligen både budgeterat och fått lånelöfte för ett tre gånger så dyrt hus. Men det kändes inte rätt nu. Jag vill inte försätta oss i ett renoveringshelvete eller i en nybyggnation som kräver 110% fokus när vi har småbarn. Det är som att be om problem. Och jag vill inte behöva sitta på helspänn när Max börjar gå och rita på väggarna om några år. Det har varit skitjobbigt för mig att acceptera, det ska jag erkänna, inte minst eftersom jag jobbar med inredning – men jag och Niklas har resonerat mycket kring husbeslutet och hur vi ska fördela vår tid och energi så att vi inte ångrar oss om några år och det här känns mer rätt för varje dag som går. Drömhuset kan vi skaffa senare. Då vet vi säkert mycket mer om vad vi vill och behöver ha i ett hus också, så vi slipper gå på de värsta nybyggarnitarna.

 

Vad drömmer du om?

– Att bli klar. Ni vet, den där eländiga flyttkartongen som man aldrig tycks få tummen ur att packa upp eller de där listerna man väntar med till sen. Jag ska ta mig förbi dem. Snart!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar