Tillsammans har de för generationer skapat sinnebilden av det goda och ljusa hemmet med barnen i centrum. Dessutom har blandningen av gammalt och nytt och de många fyndiga och praktiska lösningarna av olika inredningsproblem varit nyskapande och inspirerande för tusentals andra svenska hem. Men det är faktiskt inte bara i Sverige som Carl Larssongården är ett heminredningsideal, det gäller också flera andra länder. I England, där en något mindre version av utställningen visades 1997-98, sågs den av 133 000 besökare under tre månader och uppmärksammades ordentligt i tidningarna.
Timmerstuga blev berömt konstnärshem
Lilla Hyttnäs i Sundborn var en oansenlig timmerstuga, som makarna Larsson fick av Karins far 1888, och 1890 – 1912 byggdes den om och utökades med hjälp av ortens hantverkare. Carl var arkitekt, målade och dekorerade, Karin ritade möbler och textilier, vävde, sydde och broderade. Hemmet förändrades ständigt och i takt med att familjen växte. De idéer man genomförde är fortfarade i hög grad aktuella, inte minst ficnns mycket att hämta för dagens compact living-boende.
Djärv färgsättning
Vad man inte visste förut, om man inte varit på besök i Carl Larssongården, är att verklighetens interiörer inte är färgsatta som på målningarna. De är mustigare och kulörstarkare, något som nu än en gång lanseras som en inspirationskälla för våra hem. Det är egentligen inte alls i linje med de senaste trendsignalerna, som berättar om en förskjutning från det färggranna till det mera diskreta och kulörer främst i vitt, beige och brunt. Men trendsättarna är inga diktatorer, och var och en mår bäst av att använda den färgskala som passar den egna smaken.
De iögonenfallande gröna och röda toner som dominerar det Larssonska hemmet i Dalarna matchas överallt av mildare och dovare toner i brutet vitt, gulockra, olika gråskalor etc. De röda nyanserna är inte så många, medan det finns ett tiotal gröna, och de båda komplementfärgerna möts allt som oftast i olika kombinationer. De starkare kulörerna finns på mindre ytor, de svagare på större, eftersom var och en blir allt intensivare i takt med storleken på den yta de är målade på. Ibland har man brutit mot oskrivna regler och t ex målat taket mörkare än väggarna.
Modernt då och nu
Det är inte bara väggar, tak, fönster och textilier som ger färg i Carl Larssongården. Konstnärsparet både målade och dekorerade såväl möbler som föremål, ibland i så djärva färgställningar att t o m en nutidsmänniska blir överraskad. Intrycket av deras hem blir ändå betydligt ljusare och lättare än vad som normalt gällde för 1890-talets bostäder. De borgerliga hemmen var oftast mörka och murriga, överbelamrade med tunga möbler, mattor, tjocka och veckrika gardiner, draperier och tätt med tavlor och föremål av alla slag. Larssons hämtade inspiration både från allmogemålarna och från Japan och andra länder.
Ett steg vidare har eleverna vid fem konsthantverkinriktade skolor gått i det sista rummet på Nordiska Muséets utställning. Här visar en ny generation inredare och formgivare hur den Larssonska inredningsstilen kan anpassas till nutiden – och kanske framtiden.
Nu har vi själva möjlighet att skapa miljöer i kulörer som påminner om dem i Lilla Hyttnäs med hjälp av pensel och färg (det finns t o m en helt ny kollektion som bygger på just dessa rum i Sundborn), schabloner och målningstejp. Allt finns i färghandeln.
Biblioteket är mörkt och litet, men elegant målat i gulgrönt, svart och vitt.