Insynsskydd till fönster – 5 smarta idéer

Vill du skydda fönstren från insyn men ändå få in ljus? Här är fem smarta lösningar. 

1. Fönsterfilm

När det gäller insynsskydd till fönster finns det många alternativ. Ett av de vanligaste är fönsterfilm, som finns i mängder av färger och mönster, och för den som vill, helt enkelt bara enfärgat frostat. Fönsterfilm har olika insynsgrad, det vill säga hur genomskinlig den är, och det finns både de som är självhäftande och sådana som fäster statiskt mot fönstret utan klister. Det går att köpa måttanpassad fönsterfilm eller så skär man till den själv med hjälp av linjal och mattkniv. 

Fönsterfilm
Fler exempel från Siluett Frost.

2. Stående insynsskydd

Insynsskydd till fönster som man ställer på fönsterbrädan är lätta att flytta på för den som inte vill ha det framme hela dagen eller bara under vissa delar av året. Några vanliga modeller på marknaden är tempeltavlor i trä, små vikbara fönsterluckor i trä och insynsskydd i aluminium med olika utstansade mönster. 

Det är också lätt att tillverka sina egna. En variant är att använda tavelramar, antingen en stor, eller flera mindre ramar som man sätter ihop med gångjärn. I ramarna kan man till exempel spänna fast spetstyg, rottingväv eller lite tjockare halvtransparent plast eller papper.

En annan idé är att tillverka ett staket med vågräta ribbor, som du också kan hänga saker på, små krukor till exempel. 

  Tempeltavla som fönsterskydd
Tempeltavla i trä från Affari. 

Insynsskydd av trä

Vikbart insynsskydd i trä från Bauhaus.

Fönsterfilm av aluminium
Insynsskydd i aluminium från Anleja Design. 

Läs också: Så putsar du fönster – utan ränder!

3. Kafégardin

Kafégardinen är en klassiker inom insynsskydd till fönster som tillför lantlig romantik, och som passar särskilt bra till köket. Gardinstången monteras strax under mitten av fönstret och gardinen hänger du upp med hjälp av en kanal, ringar eller knytna band. 

Kafégardin som fönsterskydd
Kafégardin som skärmar av halva fönstret, med en gardinstång från Kirsch. 

4. Hyllor

Sätter man upp några hyllor i fönstret får man inte bara insynsskydd utan även bra förvaring. Skruva upp konsoler i fönsterkarmarna och lägg på ett par måttanpassade hyllor i trä, eller glas för bättre ljusinsläpp.
Ett annat alternativ är att skruva krokar i toppen av fönsterkarmen eller taket och hänga hyllorna därifrån i kraftiga snören eller kedjor.  

Hyllor är perfekt för den som tycker om att odla men inte har tillräckligt med plats på fönsterbrädan, men också för att ställa kokböcker, porslin och andra prydnader på.

Sätt hyllorna en bit in från fönstret så blir det lättare att öppna för att vädra. 

  En hylla som fönsterskydd
En hylla som sitter fast i fönsterkarmarna eller hänger ner i fönstret ger bra förvaring. Foto: lineahemma.se.  

5. Växter

Med ett par större krukväxter, eller klätterväxter kan du enkelt skapa ett grönskande insynsskydd till fönstret. För att få upp höjden kan man också sätta dem på piedestaler eller låta dem hänga ner i amplar. I köket kan det till exempel vara trevligt med ett fönster fyllt av ätbara växter att gå och plocka ifrån. 

Ampel som fönsterskydd
Växter ger ett härligt grönt insynsskydd, här i amplar från Ikea. 

Läs också: Imma på fönstren? Experten tipsar! 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar