Insynsskydd till fönster – 5 smarta idéer

Vill du skydda fönstren från insyn men ändå få in ljus? Här är fem smarta lösningar. 

1. Fönsterfilm

När det gäller insynsskydd till fönster finns det många alternativ. Ett av de vanligaste är fönsterfilm, som finns i mängder av färger och mönster, och för den som vill, helt enkelt bara enfärgat frostat. Fönsterfilm har olika insynsgrad, det vill säga hur genomskinlig den är, och det finns både de som är självhäftande och sådana som fäster statiskt mot fönstret utan klister. Det går att köpa måttanpassad fönsterfilm eller så skär man till den själv med hjälp av linjal och mattkniv. 

Fönsterfilm
Fler exempel från Siluett Frost.

2. Stående insynsskydd

Insynsskydd till fönster som man ställer på fönsterbrädan är lätta att flytta på för den som inte vill ha det framme hela dagen eller bara under vissa delar av året. Några vanliga modeller på marknaden är tempeltavlor i trä, små vikbara fönsterluckor i trä och insynsskydd i aluminium med olika utstansade mönster. 

Det är också lätt att tillverka sina egna. En variant är att använda tavelramar, antingen en stor, eller flera mindre ramar som man sätter ihop med gångjärn. I ramarna kan man till exempel spänna fast spetstyg, rottingväv eller lite tjockare halvtransparent plast eller papper.

En annan idé är att tillverka ett staket med vågräta ribbor, som du också kan hänga saker på, små krukor till exempel. 

  Tempeltavla som fönsterskydd
Tempeltavla i trä från Affari. 

Insynsskydd av trä

Vikbart insynsskydd i trä från Bauhaus.

Fönsterfilm av aluminium
Insynsskydd i aluminium från Anleja Design. 

Läs också: Så putsar du fönster – utan ränder!

3. Kafégardin

Kafégardinen är en klassiker inom insynsskydd till fönster som tillför lantlig romantik, och som passar särskilt bra till köket. Gardinstången monteras strax under mitten av fönstret och gardinen hänger du upp med hjälp av en kanal, ringar eller knytna band. 

Kafégardin som fönsterskydd
Kafégardin som skärmar av halva fönstret, med en gardinstång från Kirsch. 

4. Hyllor

Sätter man upp några hyllor i fönstret får man inte bara insynsskydd utan även bra förvaring. Skruva upp konsoler i fönsterkarmarna och lägg på ett par måttanpassade hyllor i trä, eller glas för bättre ljusinsläpp.
Ett annat alternativ är att skruva krokar i toppen av fönsterkarmen eller taket och hänga hyllorna därifrån i kraftiga snören eller kedjor.  

Hyllor är perfekt för den som tycker om att odla men inte har tillräckligt med plats på fönsterbrädan, men också för att ställa kokböcker, porslin och andra prydnader på.

Sätt hyllorna en bit in från fönstret så blir det lättare att öppna för att vädra. 

  En hylla som fönsterskydd
En hylla som sitter fast i fönsterkarmarna eller hänger ner i fönstret ger bra förvaring. Foto: lineahemma.se.  

5. Växter

Med ett par större krukväxter, eller klätterväxter kan du enkelt skapa ett grönskande insynsskydd till fönstret. För att få upp höjden kan man också sätta dem på piedestaler eller låta dem hänga ner i amplar. I köket kan det till exempel vara trevligt med ett fönster fyllt av ätbara växter att gå och plocka ifrån. 

Ampel som fönsterskydd
Växter ger ett härligt grönt insynsskydd, här i amplar från Ikea. 

 

Läs också: Imma på fönstren? Experten tipsar! 

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar