Julakuten – julfint dag för dag

Har du svårt att få familjeliv, yrkesliv och alla julförberedelser att gå ihop? Lugn - med den här checklistan fixar du julstöket galant och utan stress!

1 december – Gör julklappslistor

Äntligen fredag! Och hela 23 dagar kvar till julafton – en evighet med god planering! Varför inte börja julbestyren med att laga och äta en god middag och sedan krypa ihop i soffan tillsammans och göra julklappslistor? Både över vad du önskar dig själv, och idéer på klappar till andra. Ta gärna hjälp av våra julklappstips.

 

2 december – Planera för egentillverkade klappar

Var det svårt att komma på klappar till alla igår? Saker man gjort själv brukar vara väldigt uppskattade, särskilt av de äldre som redan ”har allt”. Det är bra att vara ute i god tid så att du kan arbeta i lugn och ro. Här på sajten finns massor av gör-det-självtips, allt från fågelholkar och brickor till kuddar av t-tröjor och blomsterdekorationer. Ta en stund och surfa runt och se vad du blir inspirerad av.

Här finns massor av julpyssel!

3 december – Fram med adventstaken

Första advent. Dags att sätta ljusstaken i fönstret och hänga upp julstjärnan. Men, kontrollera först att de är hela och fungerar. Är de trasiga – släng och köp nytt, CE-märkt. Det kostar inte så mycket och då är du säker på att de inte är farliga. Satsa helst på apparater med strömbrytare på sladden, att vrida på och av lamporna ökar risken för elfel. Vill du trots allt försöka dig på att laga, försäkra dig om att du gör det säkert och på rätt sätt.

 

4 december – Sätt upp ljusslingorna utomhus

Från ljusstakar i fönstren är steget inte långt till ljusslingor i trädgården. Numera finns ett otroligt utbud i affärerna, mer eller mindre smakfullt. Försäkra dig bara om att belysningen är anpassad för utomhusbruk, IPX4 ska beteckningen vara. Tänk också på livet efter jul, kanske ska trädgården få lite schysst allmänbelysning i julklapp?

 

5 december – Se över din sopsortering

Det blir mycket skräp i jul, både efter julklappar och alla middagar. Hur har du det med sopsorteringen egentligen? Du vill väl att dina barn och barnbarn även i framtiden ska få fira jular med vit snö, frisk nordanvind i håret och grön gran – den julklappen är oslagbar!

 

6 december – Vem ska vi fira med?

Att vara ute i god tid spar mycket adrenalin. Har ni bestämt var, och med vilka julen ska firas? Är alla bekväma med beslutet? Kan ni inte komma överens kanske det inte är så farligt om ni delar upp er just på julafton, lilljul kan man fira många gånger om. Kalle Anka kan man ju faktiskt spela in och köra flera gånger om, om det är ett måste för julkänslan… Med en ny teve-anläggning blir det extra kul.

Läs mer:

 

7 december- Se över säkerheten

Kanske skippar du hela julkarusellen och åker bort? Glöm då inte att tala om det för dina grannar, så att det kan hålla ett extra öga på ditt hus, även om du bara är borta några dagar. Kanske är det också idé att fundera på någon typ av larm eller grannsamverkan?

 

8 december – Dags för julblommor

När trädgården sover sött under snötäcket (hoppas vi!) kan juletid vara en tid att frossa i inomhusväxter.
Rött och eldigt ska det vara i krukorna till jul!

 

9 december – Snabb ansiktslyftning av hemmet

Lördag och ledigt för de flesta. Tid alltså att ge sig på ett lite större projekt, om kraft finns… Kanske ska du överraska släkt och vänner med något riktigt annorlunda och trendigt, som till exempel en fondvägg som tar för sig ordentligt, kanske tapetserad med en bild från förra julen eller semestern i somras? Får garanterat fart på konversationen i jul om det skulle vara lite trögt….

 

10 december – Är ditt hus brandsäkert?

Andra advent. Dags att tända ljus igen. Aldrig tänder vi så många levande ljus som under julveckorna, men är du beredd om olyckan skulle vara framme? Är man ovan att tända ljus är det lätt att glömma dem, men även våra elapparater kan starta bränder. Ett bra brandskydd är varje villaägares plikt, brandvarnare och skumsläckare är ett måste och en bra julklapp till nyblivna villaägare.

Imageo. Uppladdningsbara, elektriska ”värmeljus” med dioder ger ett mycket naturtroget, fladdrande sken. Betydligt brandsäkrare än riktiga ljus, perfekt till exempel för barnfamiljen! Pris cirka 450 kronor. Electrolux.

 

11 december – Har du förberett dig för digitalteve?

2007 kommer bland andra Stockholm, Östersund och Kalix att övergå till enbart digitala sändningar. Har du koll på vad som händer hos dig? Riskera inte att sitta med svart ruta på nyårsdagen, utan lär dig allt om digitalteve innan. Kanske blir du även sugen på lite ny teknik? Var smart, läs på innan du ger dig ut i djungeln av extrapris till jul!

 

12 december – Se över ditt hem

Aldrig blir väl småskavanker så stora som när man har gäster! Gå husesyn och snygga upp alla smådetaljer du brukar reta dig på. Att måla om en sliten vägg eller list tar inte så fasligt lång tid, inte att fästa upp sladdar eller ta bort gamla fläckar på golvet heller… Arbetsinsatsen kan du dessutom njuta av lång efter jul också!

 

13 december – Lucia

Idag släcker vi belysningen och låter Lucias ljus lysa upp oss inombords, men december är en av många mörka månader i Sverige. Ju äldre man blir desto viktigare är det med bra belysning. Konstigt nog brukar de flesta äldre göra precis tvärtom, släcka alla lampor för att spara el! Men god belysning är inte bara viktigt för att m an ska se bra och inte snubbla till exempel, man mår också mycket bättre psykiskt av mycket ljus. Att släcka lampor gör faktiskt inte så mycket för elkostnaderna, det finns mycket effektivare sätt att sänka dem.

 

14 december – Fixa en välkomnande entré

Väntar du gäster under helgen känns det bra om de möts av en välkomnande entré. Hallen är de flesta familjers sorgebarn, men det finns snabba och praktiska lösningar, även tillfälliga sådana för många gäster.

 

 

15 december – Se över kyl och frys

Julen är mathögtiden framför alla andra. Hur har du det i kyl och frys? Är det rent, gamla matvaror bortgallrade och frysen avfrostad? Kanske är det läge att byta ut den gamla mot en ny, energisnål och mer miljövänlig?

 

16 december – Pysseldags!

Ett bra sätt att komma i julstämning för hela familjen är att julpyssla. Det kan vara allt från att göra julkort (måste postas snart!) och enkla dekorationer för granen till att baka kakor att frysa in. Behöver skaparglädjen lite hjälp på traven finns förutom denna sajt en hel del böcker att inspireras av.

 

17 december – Stora matdagen

Tredje advent. Vik hela söndagen till att laga mat och frysa in, om du nu ska laga själv. Frostade av och städade ut kylen gjorde du väl i fredags? Hann du inte kanske någon annan kan göra det när du stå vid spisen. Eller tvärtom. Glöm heller inte att lägga ut en del av matlagningen på dina gäster, knytkalas är både trevligt och arbetsbesparande. Likaså bra verktyg och köksmaskiner.

 

18 december – Var ska gästerna bo?

Kommer det långväga gäster på besök? Har du ordnat med sovplatser åt alla? Lite extra omsorg runt sovplatsen gör att man som gäst känner sig extra välkommen. Dessutom behöver inte du bli störd om gästerna kan få ett eget rum och du slipper snubbla över madrasser i vardagsrummet. Det finns faktiskt väggar du kan skruva upp och ta ned efter behov!

 

19 december – Sista julklappsrycket!

Är alla julklappar klara, eller har du fortfarande några knepiga personer kvar? Var kreativ, julklappar behöver ju inte vara prylar!
Ett medlemskap i någon organisation som till exempel Naturskyddsföreningen eller Rädda Barnen är en fin gest som uppskattas av dem som tröttnat på alla prylar.

Eller varför inte ge bort hantverkshjälp, ett presentkort på egen insats eller till exempel en snickare under en dag? Ett presentkort hos något företag, till exempel den lokala kakelfirman eller plantskolan är också snabbt fixat. Via våra guider hittar du hantverkare och företag på din ort.

 

Några hjälporganisationer:

 

20 december – Tänk på de vilda djuren!

En trevlig tradition är att strax innan jul gå ut i skogen eller närmaste park med lite julgodis till vilda djur och fåglar. Sätt upp en kärve i skogsbrynet, häng några talgbollar i parken och lägg ut lite äpplen och rotfrukter till rådjur och harar. Självklart bör varje trädgård med självaktning ha ett fågelbord. Det finns många modeller att välja bland.

Vackert fågelmums. Glöm inte bort småfåglarna i vinter. Här har vi gjort vackra energifyllda hjärtan av kokosfett och fågelfrö i pepparkaksformar.

 

21 december – Planera dukningen, dekoren och köp gran.

Halva njutningen vid julbordet är dukningen. Vit duk, tazetter i silverskål, linneservetter, silverbestick och farmors antika porslin eller snygga papptallrikar, granris och guldsprayade flirtkulor väljer du själv, men tänk på att det ofta är de små detaljerna som gör det, både på julbordet och juldekoren för övrigt. Köp gran och ställ den i garaget så länge.

 

22 december – Sista städrycket!

Nu är det bara två dagar kvar, och dags för sista städningen. Man ska inte skura och feja in i det sista, lite rörigt får det vara när man håller på med mat och klär granen. Men rent vill vi ha det!

 

23 december – Ladda för julafton och klä granen.

I morgon är det julafton och har du följt vår kalender bör du vara i bra fas med alla förberedelser. Om inte, är det verkligen så viktigt att dukarna är strukna (de blir hel OK om man bara sprejar dem med vattensprejflaskan och slätar till…) och sillen heminlagd? Sänk kraven och dig själv ned i ett varmt, avslappnande bad. Har du inget badkar? Ta en långpromenad, lägg dig och läs eller gör något annat du får ro i själen av. Vill du inte lämna datorn, passa på att roa dig själv med lite suduko eller korsord innan ni klär granen.

 

24 december – JULAFTON

En stor julkram till alla besökare! Nu tar vi på sajten ledigt, men vi ses igen nästa år! Då får du stifta bekantskap med vår nya redaktör Kristina Sjöberg som kommer att förse dig med massor av bra tips och intressanta artiklar under tiden som vår ordinarie redaktör, Louise Törnqvist, är föräldraledig. Vi ses!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar