Julfint dag för dag

En liten minneskalender för dig som vill få julfint hus utan att bli stressad.


– en kalender för finare hus till jul


1/12
Dekorera med ljusslingor ute
Om ljusslingorna inte kommit upp än är det dags. Smycka träd, buskar, altanräcket eller hästhagen, allt blir fint med ljusslingor. Vill du vara riktigt vågad ger du hela huset en amerikansk look med kitchiga blinkande girlanger i färgrann överflöd. Snyggt eller inte kan diskuteras – effektfullt är det garanterat!

Tänk bara på att belysningen ska vara anpassad för utomhusbruk, det vill säga ordentligt fuktskyddad (IPX4 heter beteckningen). All utebelysning ska kopplas till jordat uttag.

2/12
Plantera hyacinter och köp amaryllis

När trädgården ligger avsomnad är det desto trevligare med blomsterfägring inomhus. I december pyntar vi med hyacinter, tulpaner, iskonvaljer och tazetter. De blommor du inte hunnit eller har lust att driva upp själv kan du köpa. En bra regel är att en stor, välvuxen lök oftast ger stora, välväxta blommor.

3/12
Se över brandskyddet

Decembermörker och jul betyder många tända ljus. Kontrollera att brandsläckaren är OK och provtryckt. För du har väl en? Annars är det en bra julklapp till i stort sett alla du känner, (nja, barnen blir kanske inte överförtjusta, såvida de inte flyttat hemifrån förstås…) Förvissa dig också om att alla brandvarnare har fräscha batterier och är CE-märkta.

Anders Petters stuga står i ljusan låga…

4/12
Köp en kärve till småfåglarna

Småfåglar i trädgården är trevligt sällskap vintertid. Om de trivs hos dig även under vintern stannar de kvar och lönar dig med att jaga mygg och andra oönskade insekter i sommar. Kärve, stort fågelbord eller bara några äpplen eller en fläsksvål fasttryckt på en gren, är en smaksak.

Fåglarna lär sig var de kan hitta mat och behöver hushålla med energin om det blir riktigt kallt. En trevlig jultradition är att gå ut i skogen någon riktigt härlig vinterdag och lägga ut lite ”julgodis” i form av nötter, äpplen och liknande till de vilda djuren.

5/12
Se över elektriska julstjärnor och ljusstakar
Antagligen plockade du fram elljusstakarna och stjärnorna redan förra helgen, men nu kanske det finns tid till att se över dem ordentligt. Laga helst inte trasiga sladdar själv, köp nytt istället. Satsa på belysning med strömbrytare på sladden, att skruva på lamporna för att tända och släcka ökar risken för glappkontakt och därmed brandfara.

6/12
Gör en krans till ytterdörren

Visst finns det fina kransar att köpa, men inget går upp emot en hemgjord. Du kan använda allt från granris och snören till ståltråd och exempelvis nötter som du borrar hål i. Enklast är att utgå från någon typ av färdig ring som du kan köpa i blomsterhandeln eller hobbyaffären.

7/12
Väldoft i krus och stuga

Tjuvstarta julen med stämningsfull juldoft. Klassikern apelsiner med nejlikor är lika enkel som effektiv och ett kul pyssel som håller barnen sysselsatta. Att placera ut små fat eller skålar med blandade kryddor som kanelstänger, hela nejlikor och ingefära, sprider också en behaglig, rofylld väldoft.
Kanske vill du överraska vännerna med hemgjord julsnaps? Krydda den med trädgårdens egna örter och bär som kanske bara ligger och väntar på att komma till användning i frysen.

8/12
Chocka släkten

Är du nervös för kritiska släktingar som kommer och inspekterar ditt hem för att hitta fel? Gör något riktigt drastiskt – som till exempel att måla eller tapetsera en riktigt julig fondvägg. Det är varken särskilt svårt eller dyrt, men ger garanterat ett annat samtalsämne än om bokhyllan är dammad eller köttbullarna är hemrullade…

Eller ställ dig in ordentligt genom att göra ett riktigt släktträd av fotografier – otroligt uppskattat av både stora och små.

9/12
Dags att ta in granen
Vissa tar in den tidigt och andra först till julafton. Oavsett när du gör det gäller det att flytta undan de krukväxter som inte tål den.

10/12
Gör julklapparna själv
Ju närmare julafton desto stressigare brukar det kännas. Bli inte ett offer för julklappshysterin. Ofta räcker det med EN genomtänkt, personlig julklapp – kanske kan du göra den själv?

11/12
Se över sittplatserna

Kommer ni att bli många i jul? Finns det sittplatser för alla kring bordet/granen/framför Kalle Anka? Man kan ju inte köpa möbler bara för en enda helg, men om det ofta är dåligt med sittplatser när ni är många, behövs kanske någon typ av nyinvestering. Billiga, hopfällbara klappstolar finns på de flesta större möblevaruhus. En annan idé är att ge utemöblerna ett nytt användningsområde – inomhus. Men då behöver de kanske en uppfräschning?

12/12
Dags för julgardinerna

Om du brukar byta till julgardiner är idag en bra dag att kontemplera över strykbrädan. Tänker du sy nya gardiner kanske du får en bit över att göra en kudde, julbonad eller jultavla att hänga på väggen också? En tavla gör du enkelt av en bit spånskiva som du klär med skumgummi, spänner tyger över och häftar fast på baksidan med häftpistol. Julbonaden hänger du upp med hjälp av trekantsstav i kanal upptill samt nedtill för stadga. Ett kraftigt tyg ger bäst resultat.

13/12 Lucia
Är du tillräckligt upplyst?
Lucia sprider ljus och glädje idag, men hur har du det egentligen med belysningen inomhus resten av året? Nu mörknar det tidigt och vi behöver mer ljus för att må bra. Dessutom kanske gammelmoster som kommer på besök till jul blivit än mer skumögd sedan sist och skulle uppskatta lite kraftfullare belysning. Kanske räcker det med att sätta i starkare lampor ( om armaturen klarar det, förstås) och se till att alla lampor fungerar överallt.

14/12
Se över julklappssamvetet

Leta fram förra årens julklappar som du fått i form av vaser, egenhändigt målade tavlor och kviltade kuddar som inte riktigt passade din inredningsstil, från vind och förråd. Placera ut den i huset tills givarna kommer på besök. Då slipper du svårbesvarade frågor och alla blir glada. Och julen är ju över på ett par veckor, högst…


15/12
Tänk på livet efter jul

Nu kryper julaftonen allt närmare och det är lätt att ryckas med i köpkarusellen. Men det är ju ett liv efter jul också – för alla utom för den stackars julgrisen… Att ha koll på ekonomin är extra viktigt just nu. Kanske är det ett nyårslöfte att börja fundera på – att upprätta en ordentlig hushållsbudget? Får du blodad tand och känner att ekonomiintresset ligger på topp, ta vara på den inspirationen och se över hela din boendeekonomi med hjälp av länken nedan. Har du rätt försäkring, lån och elbolag?

16/12
Gör ren ugnen och frosta av frysen

Trist javisst, men jätteskönt att ha gjort om du tänker laga mycket julmat och frysa in. Det är dessutom, av naturliga skäl, enklare att frosta av frysen när det är kallt ute än mitt i sommaren. Känns det oöverstigligt arbetsamt och ugn och frys börjar ha gjort sitt, kanske det är dags att börja fundera på en självavfrostande frys och en självrengörande ugn? Det finns!

17/12
Se över din entré utomhus
En välkomnande entré är trevligt för gäster som kommer i jul, men familjen själv förtjänar ju också lite fägring, eller hur? Något litet vintergrönt i en kruka, en lykta eller – om det finns snö – några snölyktor eller en glad snögubbe, gör att man känner sig extra välkommen hem.

18/12
Hur ser det ut innanför ytterdörren?

Jul betyder ofta många gäster, hur är det med förvaring av ytterkläder? Ser det trevligt ut i hallen, eller ligger alla skor i en enda röra? Just nu är kanske inte en totalrenovering av hallen är att rekommendera, men det finns några små, snabba tips som gör hallen snyggare snabbt. En snygg och rejäl avtorkningsmatta är ett beprövat knep som lyfter även den tristaste hall.

19/12
Ta in ved till mysbrasan

Om du har öppen spis eller braskamin kommer du antagligen tända en mysig brasa på julaftonen. Se till att du har torr ved inomhus och att spisen är urrakad och eventuella glasrutor putsade. Har du inte tillgång till egen ved är kanske en säck björved ett julklappstips du kan ge dina gäster?

20/12
Rensa och städa ut i kylen

I jul brukar det bli fullt i kylen. Om ni har knytkalas brukar dessutom många olika personer glänta på kylskåpsdörren. Då känns det bra att det är välstädat och fräscht. Inte minst i badrummet är det viktigt då huset är fullt med folk…


21/12
Snygga till i gästrummet

Långväga gäster – var ska de sova? Julpynta sovplatsen eller gästrummet lite extra, ett par gästhandukar med julmotiv (finns för endast 9:- styck på Ikea till exempel) känns omtänksamt. Kontrollera också att du har täcken, kuddar och lakan till alla som kommer. (Och sängar eller madrasser…)

22/12
Julstäda

Städningen kommer man inte undan, även om ni givetvis själva bestämmer ambitionsnivån. Försök att komma överens om hur mycket huset måste städas, och vem som ska göra vad. Även de minsta barnen kan hjälpa till, efter egen förmåga, och brukar faktiskt uppskatta att få känna att också det de gör är viktigt. Vare sig du eller någon annan behöver få en kick inför städningen – lite kul städprylar gör arbetet lättare!


23/12
Sätt ut en skål gröt till hustomten
Tror du inte på tomten? Det är OK att ställa sig tveksam till den skäggige rödklädde mannen som kommer på julaftonen och luktar snaps, men hustomten har alltid funnits. Tyst, grå och outtröttlig hjälper han alla villaägare, från radhusbor till godsherrar året igenom, både inomhus och i trädgården. Och det enda han absolut vill ha som tack är en skäl gröt just ikväll. Annars kanske han flyttar. Vill du pigga upp honom lite extra ställer du ut en trädgårdstomte på trappen så får han sig ett riktigt gott skratt också. Om han inte är norrlänning, förstås…

24/12
Julafton
Nog för att vi tycker att det är trevligt att få besökare till vår sajt, men på julaftonen tar vi på redaktionen ledigt och hoppas att du kan göra det samma.

Men varmt välkommen tillbaka igen när julen är över. Då bjuder vi på massor av överraskningar.

GOD JUL!
önskar redaktionen  

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar