Krönika: Sitt fint!

Efter att ha konstaterat att familjen hade fler fungerande datorer än hela köksstolar bestämde jag mig för att renovera de senare. Jag limmade lösa ben, sågade till nya sitsar, fixade ny stoppning, nubbade fast tyg och målade rött. Det blev sådär.


Att renovera nästan hundra år gamla ärvda ekstolar kan man göra av flera skäl: av snålhet, av nostalgi, av ovilja mot att konsumera nytt samt av miljöskäl.

Jag tröstade mig med miljöskälet då jag konstaterade att stolarna fortfarande vinglade, målningen hade runnit och de nya sitsarna glappade. Att bevara ting av trä är nämligen ett utmärkt sätt att minska atmosfärens halt av koldioxid. Under sin levnad suger träet åt sig koldioxid och bildar ett lager av kolatomer, en så kallad kolsänka. Så länge träet sedan är intakt, exempelvis i form av en nästan hundra år gammal ekstol, hejdas kolet från att åter bli koldioxid och bidra till den ökade växthuseffekten. Dessutom förhindrar man att energi och råvaror förbrukas på att tillverka nytt.

Dålig smak

För ett par år sedan gjordes en enkät bland er, Vi i Villas läsare, om vilka inredningsdetaljer ni gillade respektive ogillade. Plastblommor, saloondörrar, heltäckningsmattor och en ”trädgård full av trädgårdskonst” ansågs vara tecken på dålig smak. Ingen fråga handlade om tomteröda ekstolar.

Jag kan nog tycka att frågeformuläret var en aning märkligt utformat. Exempelvis är det ju lite skillnad på om trädgårdskonsten består av två dussin rosa plastflamingos eller några utsökta marmorstatyer av Auguste Rodin som glimmar i morgondiset.

Tecken på god smak ansåg ni vara sådant som Bruno Mathsson-möbler, ekbord, laminofåtöljen samt antikviteter. Det mest förvånande här var att ni ansåg fondtapeter vara bättre smak än äkta persiska mattor.

Syna innehållsförteckningen

Att gilla antikviteter och inhemska kvalitetsmöbler är bra för miljön.

Exempelvis kan en dyrare svensk fåtölj ha följande innehållsdeklaration: bok/ask, renskinn, sadelgjord, hampa, linneväv, kroll (vegetabiliskt tagel), tagel, vadd, fjäder, olja och såpa.

En billigare fåtölj kan däremot bestå av följande: amidplast, bomull, nylon, polyester, polyestervadd, polyeter, polypropylen, propenplast, stål (epoxipulverfärg), stål (förkromad), viskos.

Till de nyrenoverade köksstolarna ville jag köpa ett ekbord. I butiken såldes mycket snygga men dyra bord av svensk ek, billigare ekbord från Baltikum och ännu billigare från Kina. Då jag inte ansåg mig ha råd med de svenska och inte ville bidra till att skövla skogar i Baltikum eller Kina valde jag till slut ett simpelt bord av kastanj – något jag redan ångrar. I mitt testamente ska jag skriva in att det är ok för mina barnbarn att elda upp felköpet.

Några miljövänliga inredningstips

  • Tänk långsiktigt. En dyrare, miljövänligare möbel i naturmaterial, kan i längden även vara bättre för plånboken.
  • Kolla innehållsdeklarationen. Ju fler ingredienser du inte begriper desto sämre för miljön är förmodligen möbeln.
  • Kolla tillverkningsställe. Ju kortare transport desto bättre.
  • Handla begagnat. Internet med Blocket och flertalet auktionsfirmor har mycket att erbjuda.
  • Skäms inte att blanda nytt och gammalt. Det finns till och med ett namn på denna inredningstrend: shabby chic.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar