Leila Lindholms inredningstips

Leila Lindholm, känd från TV-programmet Leila bakar, är aktuell med inredningsboken Welcome Home. En coffeetable-bok fylld med tips, inspiration och idéer.

     – Inredning är mitt största intresse vid sidan av matlagning. Jag har jobbat mycket som stylist och med inredningen i mina program. Helheten kring miljöerna och maten är väldigt viktig. Vi har också fått så många frågor kring miljöerna att vi förstått att många blivit inspirerade. Welcome Home är en bok som saknas på den svenska marknaden. Det är verkligen en handbok med tips, inspiration och idéer hur man inreder sitt hem på ett tidlöst sätt, hur man skapar atmosfär och får ett levande hem som samtidigt är praktiskt.

Men Leila byter inte inriktning utan kommer fortsätta att vara ”Bak-Leila” med hela svenska folket.
     – Jag kommer ju fortsätta att vara Leila. Jag anser ju att jag är något slags helhetskoncept med många bottnar: Jag är utbildad kock men har också jobbat som restaurangkonditor. Jag älskar att inspirera och vara kreatör! Det finns ganska många grenar i det jag gör men hus och hem är mitt fokus. Jag skulle mycket väl kunna göra en trädgårdsbok i framtiden för det ligger också inom mitt intresseområde. Variation är det bästa – det är tråkigt att bara göra samma sak hela tiden.

 

Arbeta med moodboards

Leilas bästa inredningstips är att arbeta med moodboards. Oftast inreder vi rum för rum, så gör flera moodboards med olika teman. Börja med att välja ett tema du tycker om, det kan vara ett färgtema eller en speciell stil som afrikansk kolonialstil eller vit, fransk, kanske en lantlig stil?

     – Samla saker som du tycker om till rummet. Klipp ut bilder från tidningar, fota själv, gå in på Pinterest, ta tapet- och textilprover. Temat ger en röd tråd att förhålla sig till, så man kan plocka in och ut saker man gillar för att se vad som passar i helheten. Ett vanligt misstag man gör är att åka till Ikea direkt och köpa en soffa som i slutändan inte passar.

Även ljussättningen är viktig. Jobba med många lite svagare ljuspunkter som golvlampor, fönsterlampor och spotlister. Det är fint att punktbelysa möbler och tavlor med hjälp av gallerispotar som går att rikta.

 

”Jag vill inte ha ett visningshem”

Leilas eget hem är ett klassiskt, tidlöst och levande hem med en blandning av gamla och nya saker.
     – Det är inte retro men jag har ändå blandat gamla och nya föremål och möbler, vilket skapar karaktär och en tidlös känsla eftersom det alltid funnits på något vis. Det är prylar med själ som jag samlat på mig genom åren. Många tror nog att jag har väldigt pastelligt hemma, men det har jag inte. Jag har mer svartvitt – gråskala och en blandning mellan kolonialstil och amerikans östkust, typ Hamptons-feeling. Den avskalade stilen är inte riktigt jag. Jag tycker prylar skapar livet och vill inte ha ett visningshem.

Målsättningen är att trivas lika bra i alla rum – och det gör Leila.
     – Jag tror att det lätt blir så att man bara trivs i ett rum, men jag tycker faktiskt om alla rum i mitt hem. Jag kan inte säga vilket jag tycker bäst om.

Finns det något du själv aldrig skulle ha hemma?
     – Gud ja! Det finns mycket…aldrig en massagefåtölj till exempel. Det är inte den snyggaste möbeln direkt.

Vilken pryl kan du inte leva utan?
     – Jag är prylgalen men inte fäst vid prylar på det viset. Jag har ju köksprylar som är en hjälp och har en funktion som underlättar i vardagen, men annars är det jämnt mellan min köksö och min Howard-fåtölj. Det tog nog 15 år innan jag samlat ihop slantarna till den. Jag hade längtat efter den så länge!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar