Månadens läsare: Max Apell

Månadens läsare i april är Max Apell.


Bor: Bostadsrätt i Halmstad

Familj: Sonen Leo, 10 år.

Gör? Har som C-uppsats skrivit Bostaden och religionen – en diskursanalys av Vi i Villa inom religionsvetenskap vid Halmstad Universitet.

Hur/varför valde du ämnet? Jag upplever hypotetiskt att hemmets betydelse förändrats radikalt de senaste åren, allt ifrån bostäders prisbild, till heminrednings och livsstilsreportage tycks ständigt öka i omfattning. För att få en överblick över denna utveckling började jag leta efter artiklar på internet, jag fann ett flertal som sammankopplade ordet ”själ” med ”hus”, exempelvis i artikeln Själen sitter i väggarna (DN 2008-09-25) och Husets eget själ (Sköna hem 2010-10-06), hur kan det komma sig att hus uttrycks ha en själ? Min nyfikenhet var väckt, kan hem vara en form av sekulär religion?

Vad kom du fram till? ÄR hemmet vår nya religion? Nej, jag anser inte att hem är vår nya religion, men att småhusboende i eskalerande skala ifrån sjuttiotalet alltmer speglar föreställningar om ett idealt liv. Att bo i småhus framställs idag ofta som ”meningen med livet”, och delar av den symbolik och retorik som tidigare varit förbehållen religion förekommer ofta inom bostadsdiskursen. Med detta sagt är våra senmoderna föreställningar om hem inte konfliktbefriade, det har blivit allt svårare att upprätthålla det ideala hemmet i takt med det svenska samhällets ökade individualisering.

Vad är din egen relation med tidningen? Ärligt talat så hade jag ingen relation med Vi i Villa sedan tidigare, men skämt åsido så har nog ingen detaljstuderat tidskriften som jag!

Om man betänker hur stor upplagan alltid varit för Vi i Villa, så anser jag den vara av stort värde för inom forskningssammanhang. Det är mycket spännande att se hur olika värden har framträtt de senaste fyrtio åren i tidskriften.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar